14 finaler – 14 titler og en vinn-tap statistikk på 112-3, det er fasit for Rafael Nadal etter søndagens French Open finale. Foto: Discovery+.

Ruud måtte vike for tidenes beste tennisspiller – Rafael Nadal vant French Open for 14. gang

av | 5 juni, 2022 - 17:34 | Casper Ruud, French Open, Internasjonalt

Oppgaven ble for stor - Casper Ruud fikk vist seg frem, men klarte ikke å fornekte Kongen av Grus sin 22. Grand Slam tittel.

Casper Ruud – Rafael Nadal: 3-0 (6-3, 6-3, 6-0)

Den norske sensasjonen var allerede et faktum før søndagens finale i French Open, også kjent som Roland Garros, startet.

På den ene siden av nettet: 23 år gamle Casper Ruud, i sin første Grand Slam finale, i den turneringen han har drømt om å vinne siden barndommen.

På andre siden av nettet: Barndomshelten og Kongen av Grus – Rafael Nadal som allerede var verdens beste tennisspiller målt i antall Grand Slam titler.

Etter flere nære sjanser, hadde Ruud og Nadal aldri møtt hverandre i en tellende turnering før søndagens finale.

Scenen var satt.


Mange nordmenn fikk med seg den historiske begivenheten i Paris. Foto: Discovery+.

Atter en konge

Med det norske kronprinsparet på tribunen og en folkefest i lille tennis-Norge, ble Ruud slått 3-0 av Kongen av Grus som vant sin 14. tittel i Paris.

14 finaler – 14 titler og en vinn-tap statistikk på 112-3.

Ruud fikk likevel vist seg frem, leverte noen spektakulære poeng og fikk brutt Nadal to ganger. Det ene bruddet kom tidlig i det andre settet, men ledelsen varte ikke lenge da Nadal brøt tilbake umiddelbart.

Å møte Nadal i en French Open finale er mer eller mindre den største utfordringen en tennisspiller kan stå ovenfor. Etter seks seire i Paris, hvor alle motstanderne var lavere rangert enn Ruud, ble nordmannen til slutt pulverisert av Kongen av Grus som brukte 2 timer og 20 minutter på å slå Casper Ruud 3-0 i sett.

Dermed tok Nadal tronen tilbake etter Novak Djokovic tok tittelen for andre gang i fjor.

Casper Ruud legger bak seg en vanvittig prestasjon og blir premiert med 1200 ranking-poeng og rundt 11 millioner kroner. På mandagens ranking-oppdatering vil han klatre til nye karriere beste som nummer seks i verden.


Stjernespekket på tribunen: Hugh Grant hadde sikret seg god plass. Foto: Discovery+.

Milliardæren Nadal

Ingen andre tennis-spillere har dominert et underlag (grus) og en turnering like mye som Rafael Nadal, mer om det lengre nede.

Premiepengene for søndagens seier på 22 millioner kroner har nok liten betydning for Nadal som fra før har spilt inn i overkant av 1.2 milliarder kroner. Lukrative sponsor-kontrakter kommer i tillegg.

Les mer: Nadal luksusbåt.

14/22

Da 2022 startet var De Tre Store – Rafael Nadal, Novak Djokovic og Roger Federer, alle tangert med 20 Grand Slam titler hver, noe som da var rekord på herresiden.

Regjerende mester og innehaver av ni titler i Australian Open, Novak Djokovic, ble etter ukevis med drama til slutt utestengt fra årets Australian Open, som til slutt ble vunnet av Rafael Nadal som da forbipasserte de to andre og ble tidenes mestvinnende med Grand Slam 21 titler.

Den rekorden er nå økt til 22 etter spanjolen beseiret Casper Ruud i søndagens finale.

14. titler i French Open er uten sidestykke. Verken Novak Djokovic eller Roger Federer har oppnådd et tosifret antall titler i samme Grand Slam. Novak Djokovic har ni i Australian Open og Federer 8 titler i Wimbledon som sine sterkeste Grand Slams.

French Open dominansen

Rafael Nadal debuterte i French Open i 2005 som 18 åring og gikk helt til topps etter han slo Mariano Puerta fra Argentina i finalen.

Siden den gang har Nadal styrt Paris med jernhånd. Statistikken hans etter søndagens 14. tittel er 112 seiere og 3 tap. Hvert av hans tre tap i Paris er sagnomsuste. Tapene kom i fjerde runde mot Robin Söderling i 2009, i kvartfinalen mot Novak Djokovic i 2015 – og senest i fjorårets semifinale mot Djokovic.

I 2016 måtte Nadal trekke seg underveis pga håndledd-skade i Paris.

De tre som har fått lov til å ‘låne’ tittelen i Paris er Roger Federer (2009), Stan Wawrinka (2015) og Novak Djokovic (2016, 2021)

Av de tre tapene de siste 17 årene er det kun svenske Robin Söderling og Novak Djokovic som har klart å slå Nadal i Pris.

Den siste dansen?

I forkant av årets French Open hintet Nadal om at dette kunne være hans siste deltakelse i Paris. Spanjolen ble 36 år på fredag og har en kronisk fotskade som ifølge ham selv er uhelbredelig og preger hverdagen hans.

Dersom 2022 var Nadal sin siste opptreden i Paris, var det Casper Ruud som fikk æren av å være legendens siste motstander i French Open.

I nordmannens første kamp i årets French Open var motstanderen en annen legende, franskmannen Jo-Wilfried Tsonga, som tok farvel med profesjonell tennis i en følelsesladet kamp hvor Ruud vant 3-1.

Les mer om krigshelten som har gitt navn til French Open.

Mer om Rafael Nadal og grus-dominansen i tall

I januar skjedde et tektonisk skifte i Grand Slam Racet mellom De Tre Store da Rafael Nadal vant Australian Open og passerte Roger Federer og Novak Djokovic som den mestvinnende Grand Slam spiller noensinne, med utrolige 21. titler.

Navnet Rafael Nadal har lenge vært synonymt med ekstreme tallrekorder. Maskinen fra Mallorca har dominert grustennis noe så vanvittig i årene etter 2005, da han som 19 åring vant French Open for første gang.

17 år senere, 36 år gammel og fortsatt aktiv, har Nadal bl.a. vunnet følgende på grusen:

 • French Open: 14 ganger.
 • Monte Carlo: 11 ganger.
 • Roma Open: 10 ganger.
 • Madrid Open: 5 ganger.
 • Totalt 26. Masters-titler på grus.
 • Barcelona Open (ATP 500): 12 ganger.

Verdens beste tennisspiller til tross – det er en viktig tittel Nadal mangler: Les mer om Nadal sorte hull i CVen.

Status GOAT

Det er vidt anerkjent i tennisverdenen at innehaver av flest Grand Slam i historien ansees for å være Greatest Of All Time, som forkortes GOAT. Per definisjon har Rafael Nadal vært ‘geiten’ fra og med januar da han vant Australian Open og tok totalen til 21.

Under samme regel var Roger Federer geiten etter han vant Wimbledon i 2009 og overtok posisjonen fra Pete Sampras – og helt frem til 30. januar** i år da Nadal vant Australian Open og overtok tronen.

*Etter Rafael Nadal vant French Open for 13. gang i 2020 var han ajour med Roger Federer på 20 GS titler. Fra juni 2020 til januar 2022 var isåfall Nadal og Federer sammen om å være GOATS.

*Etter Novak Djokovic vant Wimbledon i 2021, var også han ajour med de to andre på 20. titler. Fra juli 2021 til januar 2022 var i så fall De Tre Store alle GOATS.

Med 22. titler har Nadal nå en luke på to titler ned til Novak Djokovic som i fjor vant tre av fire Grand Slams. Om tre uker skal serberen forsøke å forsvare tittelen i Wimbledon som i år ikke vil gi deltakerne ranking-poeng.

Den kontroversielle beslutningen ble tatt av tennis-organisasjonene ATP, WTA og ITF som en reaksjon på at Wimbledon valgte å utestenge russiske og hvite-russiske deltakere fra årets utgave pga Russlands invasjon av Ukraina.

Les mer: Da Roger Federer vant French Open.

Treenigheten i Paris

Om ikke French Open var spesiell nok for Rafael Nadal, så har mannen alltid bursdag underveis i turneringen, den 3. juni – forutsatt at det ikke er en pandemi som utsetter turneringen til høsten, vel å merke.

På fredag ble spanjolen 36 år gammel og oppnådde nok en rekord ved å bli den eldste person til å vinne French Open.

Nadal er storfan av Real Madrid og har nå sett favorittlaget vinne Champions League underveis i French Open fire ganger samtidig som han selv har endt opp med trofeet i Paris.

De fire magiske årene (bursdag, Real Madrid vinner CL og tittel i Paris) var 2014, 2017, 2018 og 2022.

Utvalgte Nadal-meritter:

 • 22. Grand Slam titler.
 • En av få som har oppnådd en Career Grand Slam to ganger, som vil si å vinne alle fire GS turneringene minst en gang. Djokovic var førstemann ut til å klare dette to ganger etter han vant French Open for andre gang i 2021. Nadal oppnådde dette samtidig som han ble mestvinnende i januar da han vant Australian Open for andre gang i karrieren. Kun Nadal og Djokovic har oppnådd dette i Open æraen.
 • 36. Masters titler (2 bak Djokovic som har 38. Federer har 28).
 • OL-Gull i singles (Beijing 2008).
 • Totalt 92. ATP titler.

Clay Slam

2010 var et spesielt år for Nadal – da vant han alle de tre Masters-turneringene på grus (Monte Carlo, Madrid, Roma) samt French Open. Spanjolen er den eneste som har klart å vinne alle fire i samme kalenderår. Bragden blir omtalt som en Clay Slam.

Les mer: Nadal omsider gift etter 14 år.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Årets tennissko fra ASICS

Årets tennissko fra ASICS

Novak Djokovic var med i utviklingen av skoen som har bidratt til nok en drømmesesong for verdenseneren.

Super-Iga vant WTA Finals

Super-Iga vant WTA Finals

Total dominans – Iga Swiatek brukte bare 59 minutter på å slå Jessica Pegula i finalen av WTA Finals.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv