Roland Garros satt tre år i tysk fangeleir før han rømte tilbake til frontlinjen i første verdenskrig. Foto: Wikipedia.

Krigshelten Roland Garros

av | 22 september, 2020 - 16:54 | French Open, Historier, Internasjonalt

Den franske flypioneren og krigshelten fikk French Open oppkalt etter seg.

Denne artikkelen ble først publisert på tennis-norge.com 22.09.20

Årets French Open er like rundt hjørnet med oppstart førstkommende søndag. Vanligvis starter turneringen i mai, men det franske tennisforbundet var tidlig ute da Covid-19 stengte ned alle tennis-ligaer i mars og allokerte årets turnering til september – en beslutning som ble tatt uten at franskmennene forhørte seg med de internasjonale tennisorganisasjonene – og høstet sterk kritikk for å være opportunistisk og usolidarisk.

Politikk satt til side. Grusturneringen i Paris går under to navn og er oppkalt etter en fransk folkehelt med litt av en historie.


Fra 1988 heter hovedbanen i French Open Court Philippe Chatrier. Foto: Shutterstock.

Fra ‘French Only’ til French Open

Turneringen – den eneste Grand Slam på grus – ble etablert i 1891 under navnet French Clay-Court Championships og var utelukkende for franskmenn. Utlendinger som hadde medlemskap i en fransk tennisklubb fikk derimot delta. Først i 1925 fikk utlendinger full adgang og turneringen tok navnet French Open.

Likevel var det franskmenn som fortsatte å dominere på grusen og 1920 årene var en gylden æra for fransk tennis. Suzanne Lenglen ble en av sportens aller første superstjerner etter hun vant tittelen seks ganger i perioden 1920-1926.


Suzanne Lenglen var en av tennisens største på 1920 tallet. Foto: Wikipedia.

De fire musketerer

På herresiden var den gylne æren definert av Henri Cochet, Rene Lacoste, Jean Borotra og Jacques Brugnon – kjent som De fire musketerer. Til sammen vant de singel-tittelen 10 ganger, men det var deres Davis Cup triumf i 1927 som la grunnlaget for at det franske tennisforbundet bestemte seg for å bygge en ny stadion hvor de skulle forsvare tittelen året etterpå.

Franske myndigheter tilbød tennisforbundet gratis tomt med et krav – stadion skulle hete Roland Garros.


De Fire Musketerer, også kjent som Philadelphia Four: Henri Cochet, Rene Lacoste, Jean Borotra og Jacques Brugnon. Foto: Wikipedia.

Flypioner og krigshelt

I 1909 var 20 år gamle Roland Garros på sommerferie hos onkelen sin der han fikk se et flystevne på nært hold. Den unge franskmannen forstod umiddelbart at pilot var det han skulle bli i livet.

Allerede to år senere deltok Garros i internasjonale flykonkurranser i det som var i den tidlige æraen i flyets historie. Det skulle fortsatt gå 10 år før John Alcock og Arthur Brown krysset Atlanterhavet i deres Vickers Vimy.


Dette flystevnet i 1909 formet Roland Garros skjebne. Foto: Wikipedia.

Skutt ned

Da første verdenskrig brøt ut i 1914 ble lek erstattet av alvor for Roland Garros som vervet seg til i det franske flyvåpenet. Mellom rekognoseringsoppdrag og nedskytninger av fiendtlig fly, tilbrakte den unge krigspiloten mye tid i hangaren hvor han gjorde flere forbedringer på flymaskinen sin – hvorav en var nok til å gi han en medalje fra det amerikanske flyforbundet.


Et sjeldent bilde av Roland Garros i cockpiten. Foto: Wikipedia.

På et oppdrag i luften over Tyskland den 18.april 1915 ble flyet til Garros truffet av tyske kuler, noe som førte til at motoren stoppet og Roland Garros kunne ikke gjøre annet enn å gli flyet ned til en ventende fiende.

Der ble han kjapt tatt av tyskerne og satt tre år i krigsfengsel før han sammen med en medfange klarte å rømme til London via Nederland. Kort tid senere var han tilbake i krigen som aktiv pilot på frontlinjene for Frankrike.

En måned før krigsslutt

Roland Garros fikk skutt ned ytterliggere to tyske fly i luften før han selv omsider møtte samme skjebne 5. oktober 1918. Den franske fly -og krigshelten døde en måned før krigen var over – og en dag før han ble 30 år gammel.

Roland Garros stadion skiftet navn til Court Phillipe Chatrier mens selve sportskomplekset som utgjør turneringen heter Stade Roland Garros. De fysiske monumentene satt til side – selve turneringen heter nå offisielt Roland-Garros med bindestrek.

I internasjonal dagligtale brukes fortsatt French Open, som også er et formelt korrekt alternativ.

Helten døde i ung alder. Foto: Wikipedia.

Fikk du med deg helten som overlevde Titanic og vant US Open i mixed doubles fire måneder senere i 1912?

Les om den og andre spennende historier under vår Historie seksjon.

Kilder: Wikipedia, Roland-Garros.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

French Open 2024

French Open 2024

Casper Ruud er heldig med trekning – blir likevel knalltøft for nordmannen å nå sin tredje strake finale i Paris.

Trening gir bedre liv

Trening gir bedre liv

Ny global studie viser sammenheng mellom regelmessig trening i tenårene og positiv mental helse i voksen alder.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv