Roger Federer vant omsider French Open i 2009 – hans eneste av 20 Grand Slam titler. Foto: Shutterstock.

Da Roger Federer vant French Open

av | 24 september, 2020 - 15:48 | French Open, Historier

31.mai 2009 - Et lamslått publikum inne på hovedbanen i Roland Garros/French Open ble vitne til det utenkelige: Etablert gruskonge og regjerende mester Rafael Nadal ble slått ut av turneringen i fjerde runde av 23. seed Robin Söderling fra Sverige.
Denne artikkelen ble først publisert 24.09.20

Tapet var en sensasjon. Siden Nadal debuterte i French Open som 18 åring i 2005, hadde han før møtet med Söderling vunnet samtlige 31 kamper i Paris. Fire ganger hadde han deltatt og fire ganger hadde han løftet trofeet etter syv vunnede kamper. Tapet må ha vært ekstra surt for Nadal som hadde et løpende uvennskap med svensken på ATP Touren.

Robin Söderling slo Nadal i fjerde runde av French Open i 2009. Foto: Shuttertsock.

På denne tiden var rivaleriet mellom Rafael Nadal og Roger Federer allerede veletablert. Nadal hadde befestet sin posisjon som enehersker i Paris med fire strake titler. I debutåret 2005 feiret han 19 årsdagen med å slå Federer i semifinalen. De tre påfølgende årene (2006-2008) slo han sveitseren i finalen hvert eneste år år.

Nadal hadde blitt en verkebyll for Federer som manglet tittelen i Paris for å kunne krone seg med en Career Grand Slam – som betyr å vinne alle de fire store titlene minst en gang.

Upopulær svenske

Men så var det denne svensken. Robin Söderling var angivelig en upopulær mann med få venner ute på tennis-touren. Han hadde for vane å irritere på seg kollegaer. Mot Nadal var han spesielt stygg og hånte spanjolens spesielle spille-ritualer åpenlyst flere ganger.

Da svensken brukte fire sett på å gjøre det umulige denne maidagen 2009 – å slå Nadal i French Open – var første tanken til alle som så på: Nå har Roger Federer sjansen.

The Brain Game

På dette tidspunktet hadde Federer allerede vunnet 13 Grand Slams, men manglet tittelen i Paris som Nadal hadde fornektet han år etter år. Samtidig var Federer fem år eldre en spanjolen. Tittelen i Paris måtte vinnes og dette var sannsynligvis den beste sjansen han noensinne ville få.

Vakumet etter Nadal sitt sjokktap i fjerde runde åpnet opp for nye tittelkandidater som nå øynet sine sjanser, men Federer var fortsatt favoritt til å overta tronen i Paris. Samtidig gjenstod fire kamper. Presset, forventningene, mediahysteriet – jobben til Roger Federer ble ikke nødvendigvis lettere etter Nadal:

– Jeg visste at turneringen nå ville bli vanskeligere på grunn av presset. De neste ni eller ti dagene føltes som en evighet, sa han i et intervju flere år senere om øyeblikket da Nadal røk ut.

Presset på Roger Federer ble større etter at Nadal røk ut av turneringen. Foto: Shutterstock.

Overvinner presset

Den gyldne muligheten så ut til glippe allerede i neste runde da Federer lå under 0-2 i sett til en aggressiv Tommy Haas. Vondt ble til verre i det tredje settet da Federer ble fikk et break-point mot seg på 3-4 i det som praksis var en mini-matchball.

På det tidspunktet var det ingen tvil i Tommy Haas:

– Vinner jeg dette poenget så vinner jeg kampen. Jeg server han ut. (ESPN)

Federer, på randen av å spolere alle moders sjanse til en tittel i Paris og med et umenneskelig press på seg – beholdt roen og avverget mini-matchballen.

– Når jeg reddet den breakballen så fikk jeg en følelse av at dette kunne være vendepunktet i kampen, sa Federer i samme intervju.

Den følelsen konverterte sveitseren til en vanvittig snuoperasjon på Court Philippe Chatrier. Fra 0-2 i sett og breakball imot på 3-4 i det tredje, overtok Federer all kontroll. Den sveitsiske maestro brøt, servet og brøt seg gjennom gjennom settene. Fra det avgjørende poenget i tredje sett og til kampslutt ble det spilt 17 games hvorav Federer vant 15.

Roger Federer og Tommy Haas takker for kampen etterpå. Foto: World of Tennis/Facebook.

Career Grand Slam

Kvartfinalen mot Gael Monfils ble oppskriftsmessig vunnet 3-0 mens semifinalen mot Juan Martin Del Potro gikk til et avgjørende femte. Presset og forventningene på sveitseren hadde økt i styrke og var en konstant faktor utpå banen for Federer som til slutt vant det femte settet 6-4.

For fjerde strake året var han nå i finalen av French Open. Forskjellen nå var at det ikke var Nadal på andre siden av nettet, men hans fiende og overmann Robin Söderling som etter Rafael Nadal hadde slått Nikolay Davydenko og Fernando Gonzalez på sin ferd til den gjeve finalen.

Det ble ingen dramatisk finale. Luften hadde gått ut av Söderling-ballongen og Federer vant finalen 3-0.

Jobben var gjort. Den siste brikken var på plass i Roger Federer sin Career Grand Slam, en obligatorisk milepæl for en som skal regnes blant tidenes beste.

Roger Federer løfter trofeet i Paris etter at han slo Robin Söderling 3-0. Foto: Shutterstock.

Kongen av Grus

Før 2020 turneringen er i gang har Rafael Nadal vunnet French Open 12 ganger. Det er uten sidestykke i historien. Dominansen på grus er vanskelig å ta inn over seg når man tenker på hvilken konkurranse spanjolen har hatt. Utenom 2009 har det kun skjedd to ganger at Nadal ikke har vunnet French Open; i 2015 da han tapte i kvartfinalen til Novak Djokovic og i 2016 da han måtte trekke seg i tredje runde pga en håndledd-skade.

De to årene var det Stan Wawrinka og Novak Djokovic som vant tittelen.

Rafael Nadal er den ubestridte Kongen av Grus og Regent i Paris. Foto: Shuttertsock.

Kilder: ESPN, Wikipedia, ATP Media

Glad i historier? Les om tennis-helten som overlevde Titanic, knivstikkingen av Monica Seles på direkten og flere sjokkerende hendelser på vår Historie side.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

GOAT!

GOAT!

Casper Ruud klarte ikke å fornekte Novak Djokovic sin historiske 23. Grand Slam – noe som gjør serberen til tidenes beste tennisspiller.

Ny sensasjon i Paris

Ny sensasjon i Paris

Casper Ruud har gjort det igjen – ny finale i French Open – mot nok en legende.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Siste innlegg

Arkiv