Novak Djokovic har vunnet begge Grand Slams så langt i 2021. Foto: Shutterstock.

Novak Djokovic kan gjøre ‘Det Umulige’ allerede i september

av | 17 juni, 2021 - 20:35 | Historier

Det er 52 år siden Rod Laver fullførte en Calendar Grand Slam - Djokovic kan gjøre det i år.

Roger Federer har aldri gjort det, Rafael Nadal har aldri gjort det, men Novak Djokovic kan gjøre det allerede i september.

Vi snakker om et Calendar Grand Slam – å vinne alle fire Grand Slam turneringen i ett og samme år.

Novak Djokovic kan gjøre ekstreme og/eller det absurde i 2021. Foto: Shutterstock.

Alene mot ungdommen

Serberen er allerede halvveis i 2021; Australian Open i februar, og det aller største hinderet; Nadal i Paris. Da gjenstår Wimbledon og US Open.

Nå er Nadal ute av Wimbledon og US Open er et åpent spørsmål. Ellers er det ikke knyttet store forventninger til Roger Federer som har hatt et rotete og skade-nervøst comeback i 2021. Nå gjenstår det å se hvor mye krefter mannen som fyller 40 i august har igjen til Wimbledon og Tokyo OL før han muligens sier farvel i hjemmeturneringen i Basel til høsten

Med Nadal og Federer på sidelinjen, blir Novak vs. Ungdommen igjen.

Golden Calendar

Verdenseneren fra Serbia kommer med all sannsynlighet til å støvsuge alle rekorder som finnes i moderne tid. Vinner han Wimbledon tangerer han de to andre – og De Tre Store står så med 20 GS titler hver.

Dersom et Djokovic vinner de to neste og et Calendar Grand Slam skjer, vil serberen passere de to andre, bli den første herre til å nå 21 Grand Slams og den første til å gjennomføre en Kalender Grand Slam siden Rod Laver i 1969.

Hvem vet, kanskje er Djokovic så sulten at han vil prøve å kopiere Steffi Graf sin ‘hyper-prestasjon’ og prøve seg på Tokyo OL – og en Golden Calendar. Det er ikke veldig usannsynlig.

I slutten av mai sa serberen han ville spille OL dersom det ble åpnet for publikum.

Nadal er 35 år og har en fysikk som har kortere ‘levetid’ en de slanke, seige og senete Federer og Djokovic. Setter vi Federer som mal for Djokovic, vil han kjempe om Grand Slam titler i 3-4 år til, kanskje enda mer. Serberen har en vinnervilje og en styrke som ikke ligner grisen, noe som ofte har ført til misforståelser og feilaktig kritikk.

Noen år yngre en Fedal, som allerede var et etablert rivaleri da Djokovic entret Topp 10 scenen, har serberen ofte havnet litt i skyggen, til dels pga de overnevnte kommunikasjonsproblemene.

84 ganger har Novak Djokovic løftet et ATP trofe hvorav 19. Grand Slams – det ligger an til å bli flere. Foto: Shutterstock.

Historiske milepæler

Kun en annen herre har gjennomført en Calendar Grand Slam i Open æraen; Rod Laver, som gjorde det i 1969. Den australske legenden gjorde det også i 1962, før Open æraen startet, og er således den eneste personen i historien til å gjennomføre et Calendar Grand Slam to ganger.

På kvinnesiden har to kvinner gjennomført bragden etter tennis ble profesjonalisert i 1968; Margaret Court (1970) og Steffi Graf (1988).

I 1988 da Steffi Graf utførte monster-prestasjonen, gjorde hun noe som sannsynligvis aldri vil skje igjen; i tillegg til Calendar Grand Slammet vant hun OL i Seoul det året og oppgraderte prestasjonen til et Golden Calendar Grand Slam, en prestasjon som frem til da kun var en teoretisk hendelse og som siden aldri har skjedd på ny.

Steffi Graf er den eneste personen i hostorien til å gjennmføre et Golden Calendar Grand Slam. Foto: Shutterstock.

Nå kan Djokovic som herre ta en Calender for første gang på 52 år. Fra tidligere har han en Non-Calendar Grand Slam fra 2015/2016 da han holdt alle fire titlene samtidig, men spredd ut over to år.

Det blir et etterlengtet og spennende år i Wimbledon.

Historier : Les mer om ekstrem-rekorder i tennis:

Relaterte artikler

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Monolitten Idrettslag og Oslo Tennisklubb på beste vestkant valgte å ta inn en trener som de andre klubbene sa nei til. En sjelden gang var en tennis-treners CV rett og slett for bra. Dette er Nenad Trifunović – læremesteren fra Serbia som har tatt vinnerkulturen med seg til Norge.

Fred Perry – tenniskongen som ble punk-ikon

Fred Perry – tenniskongen som ble punk-ikon

Hvem er mannen som forente tennis med punk? Merket som skapte en egen subkultur? Arbeidergutten fra Manchester som ble tennislærer i Hollywood trosset alle fordommer, og myten lever i beste velgående. Likevel glemmer man ofte at det startet med tennis.

Relaterte artikler

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Monolitten Idrettslag og Oslo Tennisklubb på beste vestkant valgte å ta inn en trener som de andre klubbene sa nei til. En sjelden gang var en tennis-treners CV rett og slett for bra. Dette er Nenad Trifunović – læremesteren fra Serbia som har tatt vinnerkulturen med seg til Norge.

Fred Perry – tenniskongen som ble punk-ikon

Fred Perry – tenniskongen som ble punk-ikon

Hvem er mannen som forente tennis med punk? Merket som skapte en egen subkultur? Arbeidergutten fra Manchester som ble tennislærer i Hollywood trosset alle fordommer, og myten lever i beste velgående. Likevel glemmer man ofte at det startet med tennis.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv