Martina Navratilova kom tilbake fra pensjonstilværelsen og ble den tredje personen i historien til å gjennomføre et Complete Boxed Set. Foto: Shutterstock.

Kun tre personer i historien har vunnet absolutt alle Grand Slams – og ingen av dem er menn

av | 16 desember, 2020 - 19:33 | Historier, Internasjonalt

Doris Hart vant tre Wimbledon titler på en dag.

Å vinne hver eneste Grand Slam tittel som er tilgjengelig på planeten – det vil si tittelen i singel, doubles og mixed double i alle fire Grand Slam turneringene – totalt 12 titler – kalles et Complete Boxed Set. Bragden har bare blitt gjennomført tre ganger i historien – og kun en gang i løpet av Open æraen – så sent som i 2003.

Doris Hart ble den første personen til å gjennomføre bragden. Den amerikanske tennisspilleren var aktiv på 1940 – 1950-tallet. Totalt vant hun 35 Grand Slam-titler – og minst en fra hver disiplin i alle de fire Grand Slam turneringene . ‘Kun’ 6 av titlene kom fra singel-spill.

Doris Hart var den første til å vinne alle 12 Grand Slam titler. Foto: Wikipedia.

I 1951 klatret Doris Hart til topps på verdensrankingen. Det samme året ble hun den første og sannsynligvis den siste til å vinne alle tre Wimbledon-titlene på en og samme dag. Først slo hun venninnen Shirley Frey i single-finalen før de etterpå vant doubles-finalen sammen. Deretter vant hun mixed doubles finalen sammen med Frank Sedgman. Alle tre finalene ble spilt samme dag pga regn-forsinkelser.

78 år gamle Margaret Court er fortsatt den mestvinnende Grand Slam-vinneren i single med sine 24 titler. Den australske kvinnen er også den mestvinnende på kryss av alle disipliner med totalt 64 titler.

Court ble den andre personen til å gjennomføre et Complete Boxed Set og den eneste som har klart å gjøre det to ganger. Sammen med Doris Hart gjennomførte hun bragden før tennis ble profesjonell i 1968.

Margaret Court har fortsatt flest Grand Slams av alle – i single og totalt. Foto: Wikipedia.

Den tsjekkisk-fødte levende legenden Martina Navratilova ble den siste – og eneste i Open æraen til å gjennomføre et Complete Boxed Set da hun sammen med makker Leander Paes vant Mixed Doubles tittelen i Australian Open i 2003.

46 år gamle Navratilova hadde da kommet tilbake fra pensjon noen år tidligere for å fokusere på doubles-spill. Tittelen i Melbourne var det den siste brikken hun manglet for å kunne innkassere sin Complete Boxed Set. Til sammen vant Navratilova 59 Grand Slam titler i sin karriere.

Martina Navratilova er den eneste spilleren i Open æraen til å ha gjennomført et Complete Boxed Set. Foto: Shutterstock.

Det er verdt å nevne at ingen av de tre gjennomførte bragden i løpet av et kalenderår eller sammenhengende fordelt på to.

Ingen herrer har noen gang vært i nærheten å vinne alle 12 Grand Slam trofeene.

Serena Williams er to titler unna å bli nummer fire på den eksklusive listen. Amerikaneren, regnet som tidenes beste kvinnelige tennisspiller av mange – mangler Mixed Doubles tittelen i Australian Open og Roland Garros for å fullføre bragden.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Rett ut i Båstad

Rett ut i Båstad

Casper Ruud røk ut i strake sett til Thiago Monteiro i sin første kamp i Swedish Open.

Den Hellige Gral

Den Hellige Gral

Centre Court i Wimbledon hører hjemme på FNs liste av bevaringspliktige verdensarv-lokasjoner.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv