Rod Laver og Rafael Nadal har begge en ‘uslåelig’ rekord. Foto: Shutterstock.

5 tennis-rekorder som sannsynligvis aldri blir slått

av | 22 desember, 2020 - 10:10 | Historier

To menn og tre kvinner har gjort 'det umulige' på tennisbanen.

Noen rekorder er så kolossale og sjeldne at det er vanskelig å forestille seg at de noen gang kan slås. Vi har sett på fem av dem.

1. To Kalender Grand Slams

Rod Laver var utestengt fra alle Grand Slams i fem år. Foto: Shutterstock.

Å vinne alle fire Grand Slam turneringene i løpet av karrieren kalles et Karriere Grand Slam. Å vinne alle i et og samme år kalles et Kalender Grand Slam, noe som er en uhyre sjelden prestasjon. Forrige gang det skjedde var i 1988 da Steffi Graf vant samtlige fire, men mer om henne senere.

En spiller som har fullført kalender-prestasjonen ikke bare en, men to ganger – er Rod Laver. Den levende legenden fra Australia gjorde det for første gang i 1962 som amatør. Året etterpå ble han proff, noe som den gang innebar at han ikke lenger fikk delta i Grand Slam turneringene som frem til Open-æraen startet i 1968 var forbeholdt amatører.

I 1969 gjorde Rod Laver det igjen og ble den første og eneste i historien til å vinne alle Grand Slams i samme kalenderår to ganger. Historien blir enda mer spesiell når man tenker på at Laver var utstengt fra turneringene i fem år (1963-1967).

2. Flest titler i samme Grand Slam turnering

Rafael Nadal har vunnet Roland Garros vanvittige 13. ganger. Foto: Shutterstock.

Denne rekorden er kjent for mange. Rafael Nadal var tenåring i 2005 da han debuterte i – og vant sin første Roland Garros/French Open tittel i Paris. Siden den gang har spanjolen totalt dominert turneringen og etablert seg som den ubestridte Kongen av Grus.

16 ganger har han deltatt og 13 ganger har han vunnet tittelen. Kampstatistikken i Paris er utrolige 100 seire og 2 tap. De to tapene kom til Robin Söderling i 2009 (fjerde runde) og Novak Djokovic i 2015 (kvartfinale). Den tredje og foreløpige siste gangen han ikke vant tittelen var i 2016 da han måtte trekke seg pga en skade.

Spanjolens dominans på grusen i Paris mangler sidestykke i historien og den foreløpige rekorden på 13 antas allerede å være uslåelig.

3. Lengste seiersrekke

Martina Navratilova vant 74 kamper på rad i 1984. Foto: Shutterstock.

Dominanse på tennisbanen måles kanskje best i antall ubeseirede kamper. Den rekorden besitter Martina Navratilova som i løpet av en 10 måneders periode i 1984 vant 74 kamper på rad, noe som fortsatt er flest i historien.

I denne perioden vant Navratilova 13 titler inkludert tre Grand Slams. Vinnerrekken tok slutt da hun tapte for Helena Sukova i semifinalen av Australian Open som den gang ble spilt på gress i november/desember. Dersom Navratilova hadde tatt tittelen i Melbourne det året ville hun ha fullført et Kalender Grand Slam.

Nummer to på listen er Steffi Graf med en seiersrekke på 66. På herresiden er rekorden 49, som tilhører Björn Borg. Til sammenligning er dagens verdensener Novak Djokovic sin lengste seiersrekke på 43 kamper og stammer fra 2010/2011.

4. Å vinne to ‘Boxed Sets’

Margaret Court fullførte i 1969 sitt andre boxed set. Foto: Wikipedia.

Et boxed set vil si å vinne alle 12 Grand Slam-titlene som er tilgjengelige for en spiller. Det innebærer tittelen i single, doubles og mixed doubles i alle fire Grand Slam turneringene. Tre kvinner har klart bragden i løpet av historien: Doris Hart, Martina Navratilova og Margaret Court.

Prestasjonen i seg selv er absurd og forutsetter at spilleren deltar i alle tre disiplinene i en Grand Slam. Derfor er et boxed set mye sjeldnere enn både Kalender – og Karriere Grand Slam.

For Margaret Court var det ikke nok å vinne alle 12 titlene bare en gang. Court – også hun en levende australsk legende – fullførte prestasjonen ubegripelige to ganger.

Det skal vektlegges at de fleste av titlene stammer fra Amatør-æraen før 1968. Da Court for andre gang i karrieren vant doubles-tittelen i Wimbledon i 1969, markerte det første gang i historien at en spiller fullførte to boxed sets.

5. Kalender Golden Slam

Steffi Graf er den eneste spilleren i historien til å fullføre et Kalender Golden Slam. Foto: Shutterstock.

Vi startet listen med å nevne et Kalender Grand Slam, som innebærer å vinne alle de fire store turneringene i et og samme år.

Dersom en spiller i tillegg vinner single-tittelen i OL det året, kalles bragden for et Kalender Golden Slam, en prestasjon som frem til 1988 kun var teoretisk ettersom et OL kun kommer hvert fjerde år og et kalender-slam i seg selv er uhyre sjeldent.

En spiller som løsrev seg fra fysiske lover og utførte det absurde kunststykket var 19 år gamle Steffi Graf fra Tyskland som i 1988, i tillegg til å vinne Australian Open, Roland Garros, Wimbledon og US Open – vant OL-gull i Seoul.

For å understreke hvor vanvittig prestasjonen er: Kun tre personer har i løpet av karrieren klart det som Steffi Graf klarte på 12 måneder: ektemannen Andre Agassi, Serena Williams og Rafael Nadal har alle en Karriere Golden Slam.

Totalt vant Steffi Graf 22 Grand Slams. Hun var verdensener sammenlagt i 377 uker, noe som fortsatt er rekord uavhengig av kjønn.

Kilder: Sportskeeda

Relaterte artikler

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Monolitten Idrettslag og Oslo Tennisklubb på beste vestkant valgte å ta inn en trener som de andre klubbene sa nei til. En sjelden gang var en tennis-treners CV rett og slett for bra. Dette er Nenad Trifunović – læremesteren fra Serbia som har tatt vinnerkulturen med seg til Norge.

Relaterte artikler

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Monolitten Idrettslag og Oslo Tennisklubb på beste vestkant valgte å ta inn en trener som de andre klubbene sa nei til. En sjelden gang var en tennis-treners CV rett og slett for bra. Dette er Nenad Trifunović – læremesteren fra Serbia som har tatt vinnerkulturen med seg til Norge.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Siste innlegg

Arkiv