I 11 år var Roger Federer alene om å være spilleren med flest Grand Slam titler. Foto: Shutterstock.

Roger Federers rekorder under press

av | 15 desember, 2020 - 09:15 | Aktuelt, Historier

I en utgående æra som har vært dominert av De Tre Store, var Roger Federer lenge regnet som den aller beste.

5. Juli 2009: Etter å ha vunnet sin sjette tittel i Wimbledon skriver Roger Federer seg inn i historiebøkene som den første mann til å vinne totalt 15 Grand Slam turneringer. Før Federer var det amerikanske Pete Sampras som hadde rekorden på 14.

Innehaver av rekorden anses i de fleste tilfeller å være tidenes beste tennisspiller – eller GOAT på engelsk (Greatest Of All Time).

Nadal tangerer

Fra den gang i 2009 og frem til 11.oktober i år holdt Federer på den viktige rekorden før Kongen av Grus – Rafael Nadal – vant sin 13. Roland Garros tittel i Paris og tangerte Federer med utrolige 20. Grand Slam titler i karrieren.

11 år som enehersker av den viktigste statistikken i tennis var over for Roger Federer – og diskusjonen om hvem som er GOAT ble plutselig mer åpen.

Rafael Nadal tangerte Roger Federer sin Grand Slam rekord på 20 da han vant Roland Garros for 13. gang i oktober. Foto: Shutterstock.

Djokovic kommer

Samtidig er yngstemann av De Tre Store, Novak Djokovic, i ferd med å ta ifra Roger Federer en annen viktig rekord: Flest antall uker som nummer en i verden. Roger Federer har i årevis vært ‘utilnærmelig’ med sine 310 uker på verdenstoppen, en annen statistikk som lenge satt punktum for GOAT-debatten.

Djokovic har tatt juleferie som verdensener og med sine foreløpige 299 uker på toppen vil han passere Roger Federer sin rekord i begynnelsen av mars. Selv om noe skulle skje i mellomtiden vil det sannsynligvis bare være en utsettelse av det uunngåelige: Novak Djokovic vil snart ha vært best i verden lengre enn Roger Federer. Samtidig skal serberen jobbe hardt for å gå forbi Federer på flest antall sammenhengende uker på toppen. Fra februar 2004 til august 2008 – i hele 237 uker – var Federer nummer en. Skal Djokovic slå den rekorden må han holde seg på toppen i hver eneste uke frem til starten av 2023.

Titler og tall

En solid rekord som sveitseren får beholde i minimum ett år til er som mestvinnende i ATP Finals sluttmesterskap – hvor Federer står alene på toppen med seks – en mer enn Novak Djokovic med fem. Til sammenligning har Nadal aldri vunnet ATP Finals.

Beveger vi oss enda et hakk nedover på listen til Masters 1000 så ser vi at Federer med sine 28 Masters-titler allerede er slått av både Djokovic (36) og Nadal (35).

Tar vi med absolutt alle ATP titler (Grand Slams, Masters, ATP 500, ATP 250) så stiger Federer tilbake til topps igjen med sine vanvittige 103. titler, nest flest i historien etter Jimmy Connors (109). Til sammenligning har Rafael Nadal 86 og Novak Djokovic 81.

En siste variabel i matteboken vår er serve-ess. At Roger Federer er en av de beste serverne gjennom tidene blir ofte oversett, men kun to personer har slått flere serve-ess i historien enn sveitseren og det er de notoriske serve-kanonene Ivo Karlovic og John Isner. 11.344 ess har Federer produsert i tellende ATP turneringer i løpet av karrieren.

Federer blir 40 år i august. Foto: Shutterstock.

Blir 2021 siste dans for Federer?

Forrige gang Roger Federer deltok i en offisiell turnering var Australian Open i januar før en kneskade satte han på sidelinjen resten av sesongen. Sveitseren har lenge utalt at han skulle gjøre comeback i den kommende Australian Open, men under søndagens Sports Awards i Zürich, sådde sveitseren tvil om det lenger var mulig:

– Jeg hadde håpet at jeg skulle være 100% innen oktober, men jeg er fortsatt ikke der i dag. Det blir knapt mot Australian Open, en kamp mot klokken, sa han til den sveitsiske avisen SRF.

Da spørs det om vi får se den 39 år gamle legenden i Melbourne på nyåret.

Sveitseren er som regel sparsommelig med informasjon, men fra før har han hele tiden vært tydelig på at Tokyo 2021 er det store målet for den kommende sesongen. Like etter Tokyo og Wimbledon til sommeren blir Federer 40 år – og kanskje vil anledningen være passende for firebarnspappaen til å omsider legge opp en eventyrlig karriere.

Et eventuelt Tokyo OL vil være Federers siste sjanse til å vinne den siste medaljen av betydning som han mangler; et OL-gull i single. Fra før har han gull i doubles sammen med Stan Wawrinka og et sølv i singel. Av De Tre Store er det kun Rafael Nadal som har et OL-gull i single.

Relaterte artikler

Tronskifte i Paris

Tronskifte i Paris

Carlos Alcaraz vant French Open – ble tidenes yngste til å vinne Grand Slams på alle tre underlag.

Relaterte artikler

Tronskifte i Paris

Tronskifte i Paris

Carlos Alcaraz vant French Open – ble tidenes yngste til å vinne Grand Slams på alle tre underlag.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv