Casper Ruud og Viktor Durasovic

Tennisåret fra A til Å

2017 har vært et innholdsrikt år for norsk tennis, mens gamle stjerner har slått tilbake internasjonalt.

2017 har vært et innholdsrikt år for norsk tennis, mens gamle stjerner har slått tilbake internasjonalt.

Ankelbrudd: I starten av 2017 så det ut som at Ulrikke Eikeris sesong skulle bli lik de foregående: Mange skadeavbrekk. 25-åringen klarte å pådra seg et ankelbrudd samtidig som hun avgjorde en kamp. Jernkvinnen var borte i knappe to måneder og like etterpå slo hun tilbake med sin første tittel siden 2015. I høst har det blitt to nye titler, samt imponerende spill mot høyere rangert motstand.

Babylykke: I januar vant Serena Williams Australian Open, men dette gjorde hun ikke alene. På tidspunktet var Williams gravid, men hun gikk likevel til topps. Ikke lenge etter turneringen annonserte hun den gode nyheten og spilte ikke flere turneringer i 2017. Det hører likevel til sjeldenhetene at to samtidig har vunnet en Grand Slam-turnering og tronet øverst på WTA-rankingen.

Canada: Canadisk tennis er virkelig på vei framover, og spesielt to unggutter fra det langstrakte landet har imponert. 18-åringen Denis Shapovalov har spilt seg opp til 51.-plass på ATP-rankingen etter blant annet kvartfinale i US Open, mens 17-åringen Felix Auger-Aliassime vant to Challenger-turneringer og har klatret opp til 161.-plass på verdensrankingen. I tillegg er det flere andre spennende canadiere både på kvinne- og herresiden på vei opp.

Duell: For første gang siden 2011 møttes Viktor Durasovic og Casper Ruud i en tenniskamp i offentligheten. Mye prestisje var knyttet til kampen, og jo nærmere kampstart, jo viktigere ble det for duoen å vinne kampen. Ruud vant etter to sett under Collector Bank Norwegian Open.

Viktor Durasovic og Casper Ruud
Viktor Durasovic og Casper Ruud. Foto: Espen Hildrup

Egypt: Det afrikanske landet Egypt har fått oppmerksomhet i norsk tennis i høst. Viktor Durasovic hadde et suksessfullt opphold i nasjonen med sine to første Futures-titler på to år. Samtidig ble det kjent at Norge skal spille mot nettopp Egypt i Davis Cup i 2018.

Fedal: 2017 ble året for Roger Federer og Rafael Nadal. Med store skadeproblemer i 2016 hadde få trodd at duoen skulle dominere årets sesong, men så feil kunne man ta. Federer og Nadal vant alle de fire Grand Slam-turneringene og er nummer én og to på ATP-rankingen.

Grus og gress: Casper Ruud satset alt på å bryte den magiske 100-grensen på ATP-rankingen og droppet å spille på gress for å sanke poeng på favorittunderlaget grus. Var nære ved å klatre over grensen, men marginer i to kvartfinaler på Challenger-nivå hindret det.

Heltid: Malene Helgø og Astrid Wanja Brune Olsen har gjort det klart at de skal satse på tennis på heltid. Først må de fullføre videregående skole, noe de vil være ferdig med i løpet av våren 2018. Da er det fullt fokus på tennis.

Internett: Dårlig og varierende streamingkvalitet er det nordmenn hovedsakelig har vært nødt til å akseptere for å se Casper Ruud spille sine kamper på Challenger-nivå. Kvaliteten kan til tider skape stor frustrasjon.

Junior: I utendørs-NM var den store overraskelsen Herman Hagen Høyeraal. Den da 15 år gamle Ullern-spilleren tok seg helt til finalen, men var sjanseløs mot Viktor Durasovic. 16-åringen har vist fin utvikling på juniornivå i høst og har et høyt potensial.

Kjedelig: Den profesjonelle australske tennisspilleren Bernard Tomic skyldte på at han kjedet seg på tennisbanen da han røk ut i første runde av Australian Open. Etterpå fulgte 24-åringen opp med flere sjokkerende uttalelser om sitt eget tennisliv.

Lappen: Melanie Stokke vant sin første 25.000-dollarsturnering i september. I tillegg til den vanlige pengepremien vant vinneren en el-bil. Det passet ypperlig for Stokke som nylig hadde tatt førerkortet. Om den elektriske smartbilen er på plass i Norge enda, er Tennis-Norge ikke kjent med.

Matchball: Et lite poeng, en matchball, kunne ha endret mye for Casper Ruud denne sesongen. I ATP 500-turneringen i Rio hadde 19-åringen matchball i det andre settet i semifinalen mot Pablo Carreno Busta. Hadde denne ballen gått Ruuds vei ville nordmannen vært godt innenfor topp 100 og fått spilt French Open, Wimbledon, US Open og Australian Open.

Nordstrand: Tre av Norges fire beste tennisspillere kommer fra tennisklubben Nordstrand. Viktor Durasovic, Ulrikke Eikeri og Melanie Stokke har alle klatret betydelig på rankingen i år. Vi håper utviklingen fortsetter.

Oslo: I forbindelse med Collector Bank Norwegian Open arrangerte turneringsleder Anders Borg pressetreff med Casper Ruud, Malene Helgø og Astrid Wanja Brune Olsen på Oslos tak – på toppen av hopptårnet i Holmenkollen.

Padel: Norge har så vidt begynt satsing på padel tennis. Norges Tennisforbund har tatt idretten under sine vinger, og det internasjonale padelforbundet har tatt opp Norge som medlem. Baner popper opp rundt omkring i landet, mens Fredrik Ask og Michael Geragthy spilte EM.

Qatar: Etter Doha Open i Qatar i starten av januar trodde de fleste at Andy Murray og Novak Djokovic skulle være med å dominere også i årets sesong. Duoen kom nemlig til finalen i turneringen i Qatar og spilte en glimrende tenniskamp i finalen. Man så derimot lite til verdenseneren og verdenstoeren ved årsskifte i resten av 2017.

Rio de Janeiro: Casper Ruud fikk en glimrende start på året og ble for alvor kjent for tennisverden da han tok seg til semifinalen i ATP 500-turneringen i brasilianske Rio de Janeiro. Oppmerksomheten rundt unggutten skjøt dermed fart både i Norge og internasjonalt, men har gradvis lagt seg i påvente av nye ekstraordinære resultater.

Suspensjon: Maria Sjarapova fikk i vår spille sin første turnering etter dopingsuspensjonen. Det har skapt blandede reaksjoner fra medspillere, blant annet har yndlingen Eugenie Bouchard gått hardt ut mot den russiske superstjernen. Uansett har Sjarapova spilt seg opp til 59.-plass på WTA-rankingen og kom til fjerde runde i US Open.

Treningsakademi: I høst startet en spennende satsing på Oslo Tennis Arena. Med Christian Ruud og Robert Guastafsson i spissen ble tennisakademiet ProCourt Perfomance Center opprettet. Her får unge norske tennisspillere skreddersydde opplegg på veien mot å bli profesjonelle tennisspillere. Skolen Wang er med på laget.

USA: Mange norske tennisspillere velger å dra til USA for å kombinere tennis og skole. I innendørs-NM var det to collegespillere i finalen, der Nils Ellefsen til slutt slo Jacob Eskeland. I tillegg var Eirik Sars Grøner i semifinale. I utendørs-NM tok Christoffer Jansønn Greve seg til semifinale.

Nils Ellefsen
Nils Ellefsen vant NM. Foto: Espen Hildrup / Norges Tennisforbund.

Veldedighet: Urokråka Nick Kyrgios gjør det han kan for å kvitte seg med bad boy-stempelet. Australieren har vært involvert i en rekke kontroversielle hendelser på og utenfor tennisbanen, men har nå opprettet et eget veldedighetsfond som deler av tennisinntekten går til. Også OL-vinneren Monica Puig startet en innsamling for folk i hjemlandet som ble rammet av orkanen Maria. En av dem som har sluttet seg til initiativet er passende nok Maria Sjarapova.

Wildcard: I starten av året fikk Casper Ruud god hjelp av wildcards. Nordmannen startet året med wildcard i hovedrunden i ATP-turneringen i Pune. Senere på nyåret ventet wildcard i ATP-turneringen i Rio og Sao Paulo, samt ATP 1000-turneringen i Monte Carlo og Miami. Også i ATP 250-turneringen i Munchen ble det wildcard. Svenskene var derimot ikke interessert i å gi Ruud innpass i Båstad.

Xin Gao: Kinesisk tennis er på vei framover, blant annet med 18-åringen Yibing Wu på 304.-plass og Zhizhen Zhang på 342.-plass. Også 23-åringen Xin Gao, nummer 618 i verden, forsøker å klatre oppover ATP-rankingen.

Yndling: Etter en meget god start på året ville alle ha en bit av Casper Ruud. Mediene lå langstrakte etter nordmannen og mange forespørsler kom. Derfor måtte Ruud og teamet rundt prioritere hardere enn tidligere for å skjerme 19-åringen.

Zverev: Tyske Alexander Zverev tok i 2017 nye steg mot den ypperste verdenstoppen. 20-åringen var på sitt beste nummer tre på rankingen og avsluttet året på fjerdeplass, 20.-plasser opp fra sluttplasseringen i 2016. Vant fem ATP-turneringer, men floppet i Grand Slam-turneringer. Er han den neste verdenseneren som ikke heter Andy Murray, Novak Djokovic, Roger Federer eller Rafael Nadal?

Ærlig: Casper Ruud har hele tiden imponert i media. Nordmannen snakker ærlig og åpenhjertig i møte med pressen. 19-åringen framstår som voksen og reflektert. Gode egenskaper for en idrettsutøver som forhåpentlig skal være med i medienes søkelys de kommende årene.

Ønskedrøm: Rundt påsketider fikk Casper Ruud en unik mulighet. Snarøya-gutten ble invitert til å trene med selveste Nadal, nordmannens barndomsforbilde, på spanjolens eget treningssenter. Nok et tegn på at man også utenfor Norges grenser ser 19-åringens potensial.

Åpent: Tennisen på kvinnesiden fortsetter å være åpen. Alle kan slå alle, noe Sloane Stephens seier i US Open er et eksempel på. Fra 83.-plass gikk hun til topps på hjemmebane. På WTA-rankingen har fem spillere vært på førsteplass i 2017. Nåværende ener, Simona Halep, avslutter året på topp uten å ha vunnet en Grand Slam-turnering.

 

Andre artikler

Støtt Tennis-Norge

Vipps ditt bidrag til 131788