Wimbledon, også kjent som The Championships, er verdens mest prestisjetunge turnering. Foto: Shutterstock.

Wimbledon 2023

av | 30 juni, 2023 - 17:00 | Internasjonalt, Wimbledon

Tennisens hellige gral har våknet til livet igjen. På mandag starter Wimbledon.

Kun fire herrer har vunnet Wimbledon de siste 20 årene og de er alle levende legender: Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic og Andy Murray.

Før det har turneringen vært dominert av andre legender, deriblant Pete Sampras, Boris Becker og Björn Borg.

Dette er turneringen som ikke har one-hit-wonders. Her blir legender skapt og forvart.

Kan noen stoppe Djokovic?

Novak Djokovic har vunnet de siste fire utgavene av Wimbledon og er storfavoritt til å vinne igjen. Da vil han i så fall tangere Roger Federer sin verdensrekord med åtte Wimbledon titler samtidig som han også tangerer Björn Borg og Roger Federer sin prestasjon med å vinne turneringen fem ganger på rad.

Serberen er 36 år, men viser ingen tegn til å nærme seg pensjon. Etter å ha ligget bak Federer og Nadal i antall Grand Slams i alle år, overtok han omsider tronen da han vant French Open for noen uker siden.

Det var nok en gigantisk lettelse for Djokovic. Appetitten på flere titler er utvilsomt der og nå spiller han kanskje mer i bonus-modus enn tidligere.

8/24 og den flyktige Kalenderslammen

Som i 2021 har Djokovic nå også muligheten til å gjennomføre en Calender Grand Slam; å vinne alle de fire store i samme år. Det har ikke blitt utført siden 1969 da Rod Laver gjorde det for andre gang. Neste år kommer OL i Paris, da får han en ny sjanse til å gjennomføre den ultimate absurditet; en Calender Golden Grand Slam, noe han faktisk var nær å gjøre i 2021.

Serberen har en god trekning i Wimbledon. Casper Ruud og Andrey Rublev er de høyeste rangerte spillerne etter Djokovic på deres halvdel av tablået.

Første seed Carlos Alcaraz og tredje seed Daniil Medvedev er nok de sterkeste finale-kandidatene på andre siden. Begge har kapasitet til å fornekte Djokovic nummer 8 i Wimbledon og nummer 24 totalt.

De tidligere Wimby-finalistene Nick Kyrgios og Matteo Berrettini er begge med, men basert på nylig historikk med helse og resultater er det dessverre ingen grunn til å forvente noe særlig fra dem.

Andy Murray er også med. Briten er et unikum som aldri gir opp, Wimbledon er hans hjemmeturnering og han har nylig vunnet noen Challengers. Forhåpentligvis kan han gå en viss distanse. Hver seier han tar vil varme alle tennishjerter verden rundt.

Ruud: Gode forutsetninger, men mye usikkerhet

Casper Ruud har nådd finalen i tre av de fem siste Grand Slams, men på gresset i Wimbledon har han runde to som sitt beste resultat.

Den korte og intensive gress-sesongen kommer rett etter en hektisk grus-sesong, noe som kan være en del av forklaringen på hvorfor nordmannen har underprestert på gresset.

I et intervju med Eurosport sa Ruud at kropp og sjel var nedbrutt etter grussesongen.

Nordmannen har overasket tidligere og det kan skje igjen. Så lenge han vinner sine to første kamper skal det mye til for at han mister fjerdeplassen på verdensrankingen etter turneringen.

I første runde møter nordmannen den franske kvalifiseringsspilleren Laurent Lokoli (ATP 198). Forutsatt at den høyeste rangerte spilleren avanserer, blir motstanderne videre:

  • 2. runde: Constant Lestienne (ATP 73)
  • 3. runde: Denis Shapovalov (ATP 29)
  • 4. runde: Borna Coric (ATP 14)
  • Kvartfinale: Jannik Sinner (ATP 8)
  • Semifinale: Novak Djokovic (ATP 2)
  • Finale: Carlos Alcaraz (ATP 1)

Kan bli en drømmefinale på kvinnesiden

Regjerende mester i Wimbledon og tredje seed Elena Rybakina slo verdensener Iga Swiatek på vei til fjorårets finale. Også i Australian Open var det Rybakina som slo Iga ut av turneringen.

I årets Wimbledon er de på hver sin side av tablået og kan for første gang møtes i en Grand Slam finale. Da må bl.a Rybakina slå formsterke Aryna Sabalenka på veien.

Eikeri med i doubles

Ulrikke Eikeri (WTA Doubles 43) og hennes russiske makker Alexandra Panova deltar i doubles-grenen og møter Yuliana Putintseva fra Kasakhstan og Linda Fruhvirtova fra Tsjekkia i første runde.

Kjær spiller Junior

16 år gamle Nicolai Budkov Kjær er på plass i Wimbledon og skal for første gang spille en Junior Grand Slam. Trekningen er ikke ute enda. Juniorspillerne starter lørdag 8.juli.

Fikk du med deg disse Wimbledon historiene?

Moderne tennis ble oppfunnet i Wimbledon – så forandret David Attenborough fargen på ballen.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Årets tennissko fra ASICS

Årets tennissko fra ASICS

Novak Djokovic var med i utviklingen av skoen som har bidratt til nok en drømmesesong for verdenseneren.

Super-Iga vant WTA Finals

Super-Iga vant WTA Finals

Total dominans – Iga Swiatek brukte bare 59 minutter på å slå Jessica Pegula i finalen av WTA Finals.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv