Dommedagsvåpenet Poseidon kan sende en radioaktiv tsunami over Storbritannia. Foto: Twitter/Wikipedia.

Atomtrussel kan ligge bak Wimbledons russernekt

av | 25 mars, 2023 - 15:05 | Aktuelt, Historier, Internasjonalt, Wimbledon

Londons problematiske forhold til Kreml fortsetter å være en faktor i Wimbledon turneringen.

Novak Djokovic ble et av de største sportslige offer da ATP besluttet å ikke tildele poeng for fjorårets utgave av Wimbledon, som en straff for at turneringen nektet russiske og belarusiske spillere å delta.

Djokovic vant turneringen, tangerte Pete Sampras med sin syvende tittel i Wimbledon (fortsatt ett bak Roger Federer), men fikk ikke med seg de vanlige 2000 ranking-poengene. Istedenfor å klatre, gikk serberen fra tredje til syvendeplass på verdensrankingen.

Gentlemenklubben beskyttes av prinsessen

Beslutningen om å bannlyse russerne ble tatt av styret i All England Lawn Tennis & Cricket Club, privatklubben med kongelige røtter som står bak organiseringen av Wimbledon.

Klubben har 375 fullverdige medlemmer, 100 midlertidig spillende og et ukjent antall æresmedlemmer. For å bli fullverdig medlem av den ærverdige klubben må en bli anbefalt av fire eksisterende medlemmer hvorav to må ha kjent deg i minimum tre år.

Alle turneringens vinnere blir automatisk æresmedlemmer.

Et medlemskap innebærer en rett til å kjøpe to billetter til hver dag under The Championships, som gressturneringen i Wimbledon heter. Siden 2016 har Prinsesse av Wales, Catherine Middleton, fungert som ‘Patronage’ av klubben – en slags kongelig annerkjennelse som innebærer at de er garantist for klubbens overlevelse.

Før det var det avdøde Dronning Elisabeth II som hadde rollen.

Opprinnelig var klubben kun for menn. I den aller første offisielle utgaven av Wimbledon-turneringen ble det kun konkurrert i en enkelt klasse; Gentlemens Singles.

Først i 1877 fikk kvinnene slippe til i Wimbledon.


Prinsesse av Wales Catherine Middleton er ‘Beskytter’ av Wimbledon. Foto: Shutterstock.

Londongrad

England og Russland har et anspent forhold, mye grunnet konsentrasjonen av utflyttede russiske oligarker som har bosatt seg i London, men som i ulik grad fortsatt har forbindelser til Kreml.

Mange har blitt åpne kritikere av president Putin. Det har endt med rene James Bond tilstander med utsendte russiske dødsskvadroner til London for å eliminere Putins motstandere.

Skjødesløse snikdrap, på ordre av Putin, ble utført av skyggelagte ‘uoffisielle’ soldater som bl.a ved bruk av radioaktive giftstoffer tok livet av regimekritikere i London.

Det balanserer syltynt på tolkningen av Natos artikkel fem; om hva som betegnes og utløser et angrep på et medlemsland.

Oligark er en fellesbetegnelse for ultrarike russere som har til felles at de ‘overtok’ deler av det russiske næringslivet i kjølvannet av kollapsen av Sovjetunionen i 1991, noe som ble muliggjort av Boris Jeltsins katastrofale beslutning i 1995 om å privatisere deler av russisk næringsliv gjennom ‘Aksjer for lån’ modellen.

Beslutningen var sterkt motivert av Jeltsins behov for å finansiere sitt eget kommende presidentvalg.

Oligark – det nye adelskapet i Russland

Over natten ble vanlige arbeidere som alltid hadde jobbet for den kommunistiske planøkonomien gitt aksjer i statlige selskaper som betaling eller som garanti.


London har fått kallenavnet Londongrad pga den russiske innflytelsen. Foto: NRK.

Ved å manipulere systemet og utnytte den manglende kunnskapen innbyggerne hadde om aksjer, snappet oligarker som Mikhail Khodorkovsky, Boris Berezovsky, Vladimir Potanin og Roman Abramovich opp tidligere statseide selskaper til en brøkdel av deres egentlige verdi.

Praksisen skapte den nye kasten i Russland; de ultrarike oligarkene som på egne hender hadde sikret seg gigantiske verdier som noen år tidligere tilhørte staten.

Etter Vladimir Putin kom til makten i 1999, gjorde den nye presidenten det klinkende klart for oligarkene: hold dere unna politikk og gi meg en del av kaka, så får dere være i fred.


Mikhail Khodorkovsky ble brukt som et eksempel på hva som ville skje dersom oligarkene ikke samarbeidet med Vladimir Putin. Foto: Twitter.

En av oligarkene som ikke tok Putin seriøst var Mikhail Khodorkovsky. Russeren var 40 år og Russlands rikeste mann med en anslått formue på 150 milliarder norske kroner tilbake i 2003.

Kilden til formuen var Yukos Oil, oljeselskapet Khodorkovsky skapte ved å samle sammen alle oljefeltene i Sibir som han kjøpte opp billig i kjølvannet av Sovjetunionens kollaps.

Khodorkovsky danset ikke etter Putins pipe og ble i 2003 arrestert av en statlig kommandogruppe da han landet i privatflyet sitt på et besøk til et av sine oljefelt. En russisk domstol dømte han til 20 års fengsel.

Det hele var som tatt ut av en James Bond film og budskapet var tydelig: Putin er den nye sheriffen.

Yukos Oil ble delt opp og gitt billig til de statskontrollerte selskapene Rosneft og Gazprom hvor toppledelsen er Putin-vennlig.


Livet etterligner kunsten – tilstandene i Russland kan til tider minne om en James Bond film hvor erkeskurken er Vladimir Putin. Foto: From Russia With Love/Wikipedia.

Poseidon: Storbritannias apokalypse

Tilbake til England. London har vært et yndet sted for rike russere å søke asyl fra Putins regime i hjemlandet. Den russiske fiendtligheten mot vesten har derfor vært ekstra konsentrert mot London.

Russland har ved flere anledninger provosert England ved å komme med trusler om hvordan de kan sende en atomgiftig flodbølge som kan oversvømme Storbritannia ved å detonere sitt undersjøiske dommedagsvåpen Status-6 Oceanic Multipurpose System, også kjent som Poseidon, oppkalt etter den greske sjøguden.

Poseidon er et selvgående og ubemannet undervannskjøretøy som kan frakte og detonere atomstridshoder på flere hundre meters dyp. En slik type eksplosjon vil kunne sende en radioaktiv flodbølge innover England og skape ufattelig mye skade.

Våpenet er et av seks strategiske nye våpen Vladimir Putin presenterte 1.mars 2018.

Senest i januar uttalte den russiske general-løytnanten Andrey Gurulev at ‘..Storbritannia kunne slettes fra jordens overflate...’


Poseidon – Dommedagsvåpenet til Vladimir Putin. Foto: Wikipedia.

Forventes å delta i år

Denne konkrete trusselen fra Russland kan ha bidratt til at medlemmene i privatklubben All England Lawn Tennis and Croquet Club tok beslutningen om å utestenge russiske spillere fra turneringen i fjor.

I år antydes det at spillere fra Russland og Belarus igjen skal få lov til å delta, men at turneringen fortsatt beholder retten til å kunne kaste ut spillere dersom noe forandrer seg.

Wimbledon var i fjor den eneste av de fire Grand Slams til utstengte russere og hviterussere.


Vladimir Putins invasjon av Ukraina har kastet skygge over Wimbledon. Foto: Shutterstock.

Les mer: Norges Wimbledon-flause.

Kilder: Mirror, Mirror 2, Wikipedia

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Siste innlegg

Arkiv