Mange innbyggere i den britiske småbyen forbanner seg over hva som skjedde med fotballklubben deres. Foto: Shutterstock/Wikipedia.

Norges Wimbledon flause

av | 26 juni, 2021 - 11:09 | Historier

Utenfor de historiske gressmattene på All Englands Lawn Tennis & Croquet Club, ligger en splittet by etter norsk innblanding.

Alarm! Denne artikkelen har ingenting med tennis å gjøre.

Det handler derimot om norsk idrettshistorie, og om småbyen -og distriktet Wimbledon, som ligger en liten kjøretur sør for London, og som med sine 68.000 innbyggere er mest kjent for å være hjemsted til The Championships, til daglig kalt Wimbledon – den mest prestisjefulle tennisturneringen i verden.

Her ble moderne tennis oppfunnet i 1873 av en britisk oberst. Les den historien her.


Wimbledon er en vanlig engelsk by med 68.000 innbyggere. Foto: Shutterstock.

Norsk pund invasjon

Vi skal flytte oss fra det praktfulle tennis-anlegget ved overklasse-klubben som er vertskap for Wimbledon-turneringen og ned i sentrum hvor det bannes over halvlitere mens det snakkes om fotball og en sær nordmann i gummistøvler som kjørte fotballklubben deres i grøfta.

– Faens idioter! brøler en godt bedugget stamgjest da han blir oppmerksom på at temaet som diskuteres er nordmennene som overtok Wimbledon Fotballklubb på 90-tallet.

– Pakk!

På 90-tallet var Kjell Inge Røkke hele Norges Milliardær-playboy og kjendis etter et profilert liv med big business og big money. Det var Norges første superyacht, det var Celine Middelfart og mye mer …..bl.a fotball.

Det var ikke plass til Kjell Inge Røkkes drømmer på Old Trafford. Foto: Shutterstock.

11. september

Fra Molde og glad i fotball, ble det naturlig at Røkke brukte deler av formuen til sin store lidenskap. Det inkluderte å kjøpe den engelske fotballklubben Wimbledon FC sammen med sin forretningspartner Bjørn Rune Gjelsten i 1997 for 350 millioner kroner.


Terrorangrepet i New York 11.september 2001 utløste en mindre finanskrise som sendte Røkke ut på pengejakt. Foto: Wikipedia.

Da den norske finansduoen overtok Wimbledon lå klubben i Premier League. Fire år senere var klubben i ruiner. Etter Premier League exiten i 2000 var den i fritt fall.

– Vi kjøpte Wimbledon fordi de var en klubb i Premier League, og vi ikke hadde råd til noe annet. Vi hadde ikke penger til å kjøpe det beste, og heller ikke det nest beste. Faktisk kjøpte vi det verste, sa Røkke til Daily Express under salgsprossen i 2001 da han skulle kvitte seg med vrakgodset som siden 1889 hadde vært Wimbledon FC.

Fire år tidligere var tonen annerledes.

Wimbledon har potensiale. Det hadde ikke vært moro med en superklubb hvor ingen ting kunne bygges opp, sa Røkke til Dagbladet sommeren 1997.

Syndebukken Drillo

Fra Røkke, Gjelsten og I overtok klubben i 1997, startet alle piler å peke nedover; sportslig og økonomisk.

Den norske ny-kapitalismen kom med et innslag av super-sosialisme da Egil ‘Drillo’ Olsen ble ansatt som trener i 1999. Det var en match made i helvete. Drillos sære stil slo ikke an i Wimbledon hvor nordmannen ble uglesett av britene der han i gummistøvler ledet laget ut av Premier League – før han selv ble sparket ut av byen og rømte hjem til Norge hvor han solte seg videre i minnene fra glansdagene.

Ting hadde blitt kleint i Wimbledon.


Egil Olsen ledet Wimbledon ut av Premier League. Foto: Wikipedia.

Splittelsen

Etter at norske eiere og norsk mannskap hadde kjørt klubben i grøften og gjort nordmenn til spott og spe i Sør-London, havnet fotballklubben i en tvist om ny lokalisering som endte opp med at klubben flyttet ut av byen og etablerte seg i Milton Keynes i Buckinghamshire.

Så skiftet klubben navn til Milton Keynes Dons.

Flyttingen ble ikke godt tatt imot av alle innbyggerne som svarte med å opprette en ny klubb; AFC Wimbledon.

Splittelsen av byen i to var et faktum.

I dag eksisterer begge klubbene fortsatt i League One, langt nede i det britiske fotball-hierarkiet

Wimbledon FC ble etablert som klubb i 1889 under navnet Wimbledon Old Centrals og opphørte å eksistere i 2004.

Stjernespiller ba om unnskyldning tolv år etter at Drillo fikk sparken og Wimbledon rykket ned. Se hele TV 2 intervjuet fra 2012 her.


Kjell Inge Røkke har hatt mer suksess i Molde enn i Wimbledon. Bilde av Aker Stadion, Shutterstock.

Historier: På Konglungen ligger Norges Wimbledon. Les om det her.

Kilder: Wikipedia, TV 2 Sport, Dagbladet

Relaterte artikler

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Monolitten Idrettslag og Oslo Tennisklubb på beste vestkant valgte å ta inn en trener som de andre klubbene sa nei til. En sjelden gang var en tennis-treners CV rett og slett for bra. Dette er Nenad Trifunović – læremesteren fra Serbia som har tatt vinnerkulturen med seg til Norge.

Relaterte artikler

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Monolitten Idrettslag og Oslo Tennisklubb på beste vestkant valgte å ta inn en trener som de andre klubbene sa nei til. En sjelden gang var en tennis-treners CV rett og slett for bra. Dette er Nenad Trifunović – læremesteren fra Serbia som har tatt vinnerkulturen med seg til Norge.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv