Den britiske dokumentarskaperen har spilt en rolle i tennis. Foto: Shutterstock.

David Attenborough forandret tennisballens farge

av | 6 april, 2020 - 15:09 | Historier, Internasjonalt

Den britiske programlederen, kjent for sine banebrytende naturprogrammer - er hovedansvarlig for at tennisballen i dag er gul.

Denne artikkelen ble først publisert 6. april 2020.

I 1873 introduserte den britiske majoren og oppfinneren Walter Wingfeld en ny versjon av tennis som kunne spilles utendørs på gress. Før den tid var tennis en innendørs-sport forbeholdt overklassen.

Wingfeld sin nye versjon av tennis inkluderte for første gang en inndeling av banen i soner, et nett og klare instruksjoner om spilleregler.

Introduksjonen av soner på banen dannet etterhvert grunnlaget for moderne tennis slik vi kjenner den idag. I starten kalte Wingfeld spillet for Sphairistike, som er gresk for å ‘spille ball’, men forandret det senere til gress-tennis, eller ‘lawn-tennis’ på engelsk.

I 1876 innlemmet den private krokket-klubben All England Croquet Club også gress-tennis og forandret navnet til All England Lawn Tennis and Croquet Club, organisasjonen som idag arrangerer Wimbledon.

Ballen skifter farge

Helt fra 1873 og frem til 1972 var tennisballene enten hvite eller sorte.

I 1967 jobbet David Attenborough som kontroller i BBC2 og hadde ansvaret med å introdusere farge-TV til de britiske skjermer.

– Vi hadde spurt myndighetene om og om igjen om å få kjøre farge-sendinger, men de nektet, sa Attenborough til radiokanalan Radio Times mange år senere.

Omsider gav myndighetene etter for presset og Wimbledon ble i 1967 for første gang vist i farger. Problemet var at tennisballene fortsatt var hvite og vanskelig å se på en fargeskjerm, særlig når linjene også var hvite.

Flertallet mener fortsatt at ballen er grønn

Det internasjonale tennisforbundet ITF ble etterhvert tvunget til å revurdere fargen på ballen og i 1972 kom bestemmelsen om at ballen skulle være optisk gul.

Wimbledon-turneringen trengte fortsatt 14 års betenkningstid før de så lyset. Først i 1986 begynte de å bruke gule baller.

Introduksjonen av farge-TV under ansvaret til David Attenborough ble derfor utslagsgivende til hvorfor ballen i dag er gul.

Ingen bestemmelser er derimot fri for kontroverser. I en Twitter-undersøkelse fra 2018 med 30.000 deltakere, mente 52% av de spurte at ballen var grønn.

For flere historier: Klikk HER.

Wimbledon i farger for første gang:

Wimbledon 1967
Wimbledon 1968 – året da Open-æraen startet

Kilder: Twitter, TennisTheme, Tennis365

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Ute av Indian Wells

Ute av Indian Wells

Chilenske Cristian Garin (ATP 97) sendte Casper Ruud ut av storturneringen i California.

Cruise Control i California

Cruise Control i California

En solid og komfortabel Casper Ruud slo Diego Schwartzman i strake sett i runde to av Masters turneringen Indian Wells.

Ute av Acapulco

Ute av Acapulco

Formen uteblir – Casper Ruud tapte runde to av Mexican Open til en kvalifiseringsspiller.

Sliteseier i Mexico

Sliteseier i Mexico

Casper Ruud spiller denne uken i Acapulco, hans første turnering siden Australian Open.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv