Mirakelmannen Casper Ruud har nådd finalen i French Open hvor han på søndag skal spille mot barndomshelten og Kongen av Grus, Rafael Nadal. Foto: Discovery+.

Slo legende – Ruud booket drømmefinale i French Open

av | 3 juni, 2022 - 22:21 | Casper Ruud, French Open, Internasjonalt

Den norske sensasjonen i Paris vokser i omfang - Casper Ruud slo den formsterke legenden Marin Cilic i semifinalen i French Open og møter omsider sin store helt og Kongen av Grus, Rafael Nadal i finalen på søndag.

Casper Ruud – Marin Cilic: 3-1 (3-6, 6-4, 6-2, 6-2)

Før årets French Open startet for nærmere to uker siden var Casper Ruud sitt beste Grand Slam resultat en fjerde runde i Australian Open fra i fjor – nå er han klar for finalen i French Open, også kjent som Roland Garros, oppkalt etter Frankrikes Røde Baron.

Prestasjonen blir enda mer spesiell av at søndagens finalemotstander er selveste Rafael Nadal. Spanjolen, som tilfeldigvis hadde bursdag på fredag, ble klar for sin 14. French Open finale tidligere på dagen etter motstander Alexander Zverev tråkket over og måtte trekke seg på tampen av det andre settet – da hadde kampen allerede vart i tre timer.


33 år gamle Marin Cilic fra Kroatia er 1.98 høy og har vunnet en Grand Slam i karrieren, US Open i 2014. Foto: Discovery+.

Guddommelig inngripen

Casper Ruud har allerede rukket å møte Roger Federer og Novak Djokovic på tennisbanen. Den mest spesielle av De Tre Store som har dominert tennisen til de grader de siste to tiårene, Rafael Nadal, har Ruud fortsatt ikke møtt på banen.

Det har derimot vært nære på flere ganger, som i fjor under Monte Carlo Masters da Ruud ventet på Nadal i semifinalen, men endte i stedet opp med Andrey Rublev – stang ut for drømmemøtet.

Sjansen oppstod på ny under årets Roma Masters da Ruud ventet på Nadal i kvartfinalen, men endte opp med Denis Shapovalov som på ‘mistenkelig’ vis slo ut Nadal og spolerte drømmemøte på ny.

Overtroen tok overhånd – hadde tennisgudene større planer for Ruud og Nadal?

Svaret kom på fredag. Rafael Nadal har bare tapt tre kamper i French Open siden han debuterte og vant French Open som 19 åring i 2005. Spanjolen har vært i finalen 13 ganger og vunnet turneringen 13 ganger. Ingen andre spillere har dominert en turnering og et underlag mer enn Nadal.


Årevis med hardt arbeid fra Team Ruud har nå resultert i en sensasjonell finale i en av verdens aller største turneringer – mot verdens beste tennisspiller gjennom tidene, Rafael Nadal, som med 21 Grand Slam titler, inkludert 13 i Paris, er den mestvinnende gjennom tidene, noe som alene kvalifiserer spanjolen til GOAT – Greatest Of All Time. Foto: Discovery+

Dramatisk fredag i Paris

For at drømmefinalen skulle være en realitet måtte Rafael Nadal først slå Alexander Zverev i den første semifinalen som ble spilt før Ruud-Cilic. Nadal vant det første settet på tie-break etter 93 minutters spill.

Da det andre settet også gikk til tie-break etter nye 90 minutter, tråkket Zverev over og måtte kaste inn håndkleet. En episk kamp som kunne vart i 5-6 timer ble dermed avbrutt på verst mulig måte.


Helten, Fenomenet, Kongen av Grus, El Nino, verdens beste tennisspiller gjennom tidene, barndomsidolet som allerede har blitt venn med Casper Ruud – Rafael Nadal tar imot Snarøya-mannen for første gang i en turnering og det i selveste French Open finalen, en turnering spanjolen har dominert på en skala som er uten sammenligning i historien. Foto: Discovery+.

Slukket den kroatiske flammen

Casper Ruud sin semifinale-motstander Marin Cilic har vært så høyt rangert som nummer tre i verden og er en av få som har klart å vinne en Grand Slam (US Open, 2014) i en æra dominert av De Tre Store.

33 åringen har totalt vunnet 20 ATP titler og vært i finalen av både Wimbledon (2017) og Australian Open (2018). Begge gangene ble han slått av Roger Federer som i 2018 tok sin 20 og siste Grand Slam tittel.

Marin Cilic har de seneste årene vært en fallende stjerne på ATP touren og ankom Paris som nummer 23 i verden. I Paris var han ikke forventet å nå langt, men har i løpet av de siste to ukene gjennomgått en personlig renessanse og levert et nytt toppnivå.

Kroaten slo bl.a. verdenstoer Daniil Medvedev og nummer syv i verden, Andrey Rublev.

Mot 23 år gamle Casper Ruud fra Snarøya, nummer åtte på verdensrankingen – ble kroaten derimot totalt nøytralisert.

Ny oppvisning i mental styrke

Det så ikke slik ut fra start. Det første settet ble en norsk kalddusj servert av en kroat som fant rytmen og fikk herje med sin serve og backhand.

Ruud hadde sine sjanser og jobbet frem tre break-baller mot kroaten uten å fullføre bruddet. Det gjorde derimot Cilic som brøt Ruud to ganger og tok det første settet 6-3.

Men Ruud var slett ikke utspilt. I stedet gjorde han det som har blitt en vane; nordmannen snur motgang til fremgang ved hjelp av en mental styrke som er helt nødvendig for å bli en stor tennisspiller – ikke minst i de største anledningene, som sluttrundene i Grand Slams.

Kort oppsummert: Ruud vant de neste tre settene ved å bryte Marin Cilic sin super-serve totalt fem ganger uten selv å bli brutt en eneste gang.

Etter å tapt det første settet vant nordmannen tre strake sett på 133 minutter: 6-4, 6-3, 6-2.

Totalt varte kampen rett i underkant av tre timer.

Ingen tilfeldighet

Dermed nådde den norske sensasjonen i Paris et nytt nivå. Det uttalte målet fra Team Ruud i forkant av turneringen var en plass i kvartfinalen, altså en plass blant de åtte siste, noe som ville vært helt på par ettersom Ruud er rangert nummer åtte i verden.

Nå er Snarøya-mannen blant de to siste. Ruud og Rafa Nadal står igjen. Det er ingen tilfeldighet. Ruuds tid har lenge vært annonsert. De to siste årene har han vært den spilleren på ATP touren med flest seire på grusen.

I fjor vant han tre titler på tre uker, en prestasjon som sist ble gjennomført i 2011 av tidligere verdensener Andy Murray.

Ruud har allerede rukket å vinne åtte ATP titler og debuterte tidligere i år i sin første Masters finale.

Nå er han i sin første Grand Slam finale.

Aktivist stormet banen

Underveis i Ruuds snuoperasjon ble spillet avbrutt av en kvinnelig tilskuer som stormet banen og lenket seg fast i nettet. Full forvirring oppstod da ledelsen var usikker på hva intensjonen var.

Etter en liten pause ble det klart at det var snakk om en passiv klima-aktivist. Kvinnen ble fjernet og spillet ble gjenopptatt.

Nye høyder

Casper Ruud klatrer til sjette plass på verdensrankingen på mandag uavhengig om han slår Rafael Nadal eller ikke. Pga French Open ble spilt en uke senere i fjor vil fjorårets resultater bli stående en uke ekstra, noe som innebærer at Ruud kan klatre til fjerde eller femte plass allerede uken etter.

Ruud er garantert 1200 ranking-poeng, dobbelt så mye som forrige rekord på 600 poeng fra finaletapet i Miami tidligere i år. Nordmannen er også garantert rundt 11 millioner kroner, et beløp som kan dobles dersom han slår tidenes beste tennisspiller på søndag.

Alle bilder: Discovery+.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

French Open 2024

French Open 2024

Casper Ruud er heldig med trekning – blir likevel knalltøft for nordmannen å nå sin tredje strake finale i Paris.

Trening gir bedre liv

Trening gir bedre liv

Ny global studie viser sammenheng mellom regelmessig trening i tenårene og positiv mental helse i voksen alder.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv