Rafael Nadal har kun tapt to kamper i Paris siden debuten i 2005. Foto: Shutterstock.

French Open 2020

av | 25 september, 2020 | French Open, Internasjonalt

Grussesongens høydepunkt starter på søndag.

Årets grusfest er like rundt hjørnet. På søndag, fire måneder senere enn vanlig – starter Roland Garros, eller French Open som den alternativt kalles. Vanligvis er grusturneringen i Paris årets andre Grand Slam med start i mai, men pga de ekstraordinære Covid-19 tilstandene blir den i år tredje og siste Grand Slam på kalenderen.

Turneringen skal være åpen for et redusert antall publikum, men to dager før start er det fortsatt uvisshet om hvor mange som får slippe inn på tennisanlegget Stade Roland Garros. Paris er hardt rammet av Covid-19, men turneringsledelsen har likevel uttalt et ønske om å fylle opptil 50% av sitteplassene.

Casper Ruud

Casper Ruud har gjenopptatt sin fenomenale grusform fra starten av året i Sør Amerika hvor han vant sin første ATP tittel – og fortsetter å sprenge grenser på den korona-reviderte grussesongen. Forrige uke tok han seg til en småsensasjonell semifinale av Roma Masters hvor han ble slått ut av selveste Novak Djokovic, verdens beste tennisspiller.

Casper Ruud er i superform til French Open. Her ifra forrige ukes semifinale i Roma mot Novak Djokovic. Foto: World of Tennis/Facebook.

Denne uken er han på vei mot en ny dyp plassering i ATP 500 turneringen Hamburg Open. Den unge Snarøya-mannen kan ankomme grusen i Paris som nummer 25 i verden eller bedre – avhengig av sluttspillet i Hamburg. De siste ukene på grusen har vært en sann fryd for nordmenn som har bevitnet Ruud slå den ene storspilleren etter den andre – ofte smått overlegent. Den første Topp 10 seieren kom mot Matteo Berrettini i Roma.

Nordmannen er i skrivende stund fortsatt den beste grusspilleren i en korona-preget 2020 sesong og står med flest seire på grusen foran Christian Garin. Samtidig har Ruud allerede i to år bevist at han mestrer fem sett utmerket. I årets US Open fikk han navnet sitt skrevet inn i boken over spillere som har kommet tilbake og vunnet fra 0-2 i sett. Det er selve manndomsprøven i en Grand Slam.

På kollisjonskurs med Thiem

Den høye rankingen Ruud har oppnådd i innkjøringen til French Open gjør han seedet nummer 28 i Paris. I første runde møter han Yuichi Sugita (ATP 93) fra Japan og i andre runde venter vinneren av Tommy Paul og James Duckworth. Ruud vil uansett være favoritt i de første to rundene. Problemet til nordmannen starter først i runde tre og heter Dominic Thiem.

Alt er selvsagt basert på forventinger og sannsynlighet, men dersom Ruud og Thiem vinner sine første to kamper så vil de møtes i runde tre. Det er dårlige nyheter for Casper Ruud, men også for Dominic Thiem.

Akkurat nå er Ruud ‘underpriset’ med en seeding som nummer 28 i Paris. Dersom seedingen var basert på form og resultater, kunne det reelle tallet vært i nedre delen av Topp 10.

Det er lett å bli fartsblind av Ruud sine resultater de siste ukene og Thiem er ingen ringere enn nummer tre i verden, fersk US Open vinner og den bekreftede Prinsen av Grus etter å ha tapt finalen i Paris til Rafael Nadal de to siste årene.

Da Ruud ble invitert til Prinsens private turnering i Kitzbühel under korona-pausen spilte nordmannen til tider helt jevnt med østerrikeren.

Med norske øyne er det lov å håpe at noe spesielt kan skje i Paris.

Den ferske US Open vinneren Dominic Thiem venter sannsynligvis dersom Ruud kommer til tredje runde. Foto: Shutterstock.

Favorittene

Herrer

Spørsmålet om hvem som er favoritter på herresiden kan kortes ned til: Kan noen slå Rafael Nadal?

Spanjolen har kun tapt to kamper i French Open siden han debuterte i 2005. Den første gangen var i 2009 da han tapte i fjerde runde til Robin Söderling. Det andre og foreløpig siste tapet kom i 2015, i kvartfinalen til Novak Djokovic. I 2016 måtte Nadal trekke seg pga håndleddet. Bortsett fra det har han vunnet tittelen hvert eneste år siden 2005 og har ufattelige 12 Roland Garros titler hjemme i skapet på Mallorca.

Nadal valgte å stå over US Open og returnerte til ATP touren i Roma i forrige uke hvor han ble slått av Diego Schwartzman (ATP 13) i kvartfinalen – en kamp som Schwartzman selv beskrev som sin beste i karrieren.

Nadal blir innimellom slått på grusen ute på ATP touren uten at det har gjort noen utslag i Paris. Ifjor plukket spanjolen opp ‘kun’ en av tre grus-masters uten at det hadde betydning for innsatsen i Paris.

Dersom Nadal ikke klarer å forsvare tittelen er de neste kandidatene først og fremst verdensener Novak Djokovic og Prinsen av Grus – Dominic Thiem.

Rafael Nadal går under flere navn: Matadoren fra Manacor, El Nino, Rafa eller bare Kongen av Grus. Foto: Shutterstock.

Under årets US Open fikk de nye tittelkandidatene i en Grand Slam vist seg frem etter at Djokovic ble diskvalifisert og åpnet veien for en ny Grand Slam vinner. l tillegg til Thiem kan Stefanos Tsitsipas og Alexander Zverev gå dypt.

Daniil Medvedev er suveren på hardcourt, men har ingen betydningsfulle resultater på grusen. Mellom han og Tsitsipas lurer Andrey Rublev. Russeren har et stort spill og vært i fyr og flamme i 2020 sesongen. Han kan nå semifinalen hvor han mest sannsynlig møter Djokovic.

Kvinner

Favorittene er langt ifra like åpenbare i kvinneklassen, men noen navn stikker seg frem.

Simona Halep er rangert nummer to i verden, vant French Open for to år siden og gikk til topps i Roma på mandag. Den rumenske kvinnen har kommet ut av korona-pausen i toppform og er toppseedet i Paris.

Tar vi utgangspunkt i forrige ukes turnering i Roma kan vi også forvente at andre seed Karolina Pliskova kan komme langt. Den tsjekkiske kvinnen har versert i toppen av rankinglistene lenge, men har aldri vunnet en Grand Slam. Hun måtte avbryte finalen i Roma av helseplager, men antas å være kampklar i Paris.

En ‘gammel’ kjenning på tablået er ellevte seed Garbine Muguruza. Spanjolen har falt til nummer 15 på rankinglistene, men den tidligere verdenseneren og French Open vinneren (2016) viste gode takter i Roma hvor hun slo Sloane Stephens, Cori Gauff, Johanna Konta og Viktoria Azarenka. Finner hun helt tilbake til formen og mestrer den mentale biten som tidligere har skapt utfordringer for henne så kan hun nå langt.

Garbine Muguruza (WTA 15) er en ‘outsider-favoritt’ i Paris. Foto: Shutterstock.

Endelig tak i Paris

Tennisanlegget Stade Roland Garros hvor French Open spilles har vært under kontinuerlig oppgradering de siste årene. Gravemaskinene og løftekranene inne på området har kun tatt pause under den årlige turneringen.

Siste brikken i oppgraderingen var en splitter ny hovedbane – Court Philippe Chatrier. Den gamle banen er revet og gjenoppbygget med uttrekkbart tak – en forsikring mot regn som French Open har vært sene med å innføre. Det tok åtte måneder å innstallere taket som vil bruke 15 minutter på å lukkes.

Hovedbanen Court Philppe Chatrier har fått tak. Foto: Tennisblog.

Tidligere French Open vinnere som deltar i 2020

  • Rafael Nadal (2005-2008, 2010-2014, 2017-2019)
  • Novak Djokovic (2016)
  • Stan Wawrinka (2015)
  • Serena Williams (2002, 2013, 2015)
  • Simona Halep (2018)
  • Garbine Muguruza (2016)
  • Jelena Ostapenko (2017)

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv