Ion Tiriac var en sjarmør på tennisbanen og en fryktløs mann i næringslivet. Foto: Ibna/Facebook.

Dracula – spilleren som ble milliardær

av | 25 april, 2021 - 15:33 | Historier

Da kommunismen kollapset i Romania på 80-tallet så tidligere Topp 10 spiller Ion Țiriac mulighetene.

Ion Țiriac var først kjent som Brasov Bulldoseren i sine glansdager som tennisspiller på slutten av 60/starten på 70 tallet. Da Topp 10 spilleren la tennisracketen på hyllen til fordel for dress og styremøter, forandret kallenavnet seg til Dracula.

81 åringen ble født i den beryktede greve Vlad Dracul sitt hjemsted i Transilvania i de rumenske alpene. Țiriac skulle selv bli kjent som en nådeløs mann – i forretningsverdenen.

Etter Țiriac la opp tennis-karrieren jobbet han i en periode som trener før han brukte kjendis-stemplet til å gjøre kommersielle fremstøt i den gangens Vest-Tyskland.

Da kommunist-diktaturet i hjemlandet kollapset etter den rumenske revolusjonen i 1989 og diktator Nicolae Ceaușescu var henrettet, vendte Țiriac hjem – og startet business.

To rumenske tennis-legender: Bajasen fra Bukarest og Brasov Bulldoseren. Foto: Shutterstock.

Forretningsmannen

I 1990 startet han Banca Țiriac, den første private banken i post-kommunist Romania. I tillegg startet han flere forretninger i sentrale sektorer i Romanias nye økonomi; forsikring, flyselskap, bil og detaljhandel.

I 2007 ble Țiriac den første rumeneren til å figurere på Forbes liste av dollarmilliardærer. I dag er Țiriac en av Romanias aller rikeste menn med en estimert formue på 13 milliarder kroner.

Mutua Madrid Open

Noe tennislegenden har brukt pengene sine på er å kjøpe Masters turneringen Mutua Madrid Open hvor han er turneringsdirektør. Țiriac er også president i det rumenske tennisforbundet og har siden 2016 vært trener/mentor for den franske spilleren Lucas Pouille.

Țiriac er kjent for sin kjærlighet for biler og i 2015 åpnet The Țiriac Collection for allmennheten. Samlingen består av rundt 350 klassiske biler, den eldste fra 1899 og samlingen skal angivelig være den eneste offisielle private bilsamlingen i verden med to Rolls Royce Phantom IV.

Serena Williams kontroverser : – Hun er et monster

81 åringen skapte kontroverser da han i januar uttalte seg svært negativt om Serena Williams til rumensk TV. Bl.a. omtalte han Serena som et monster.

– I den alderen og vekten hun er i nå så klarer hun ikke å bevege seg like lett som for 15 år siden.

– Serena var en sensasjonell spiller. Dersom hun har et snev av anstendighet, ville hun pensjonert seg nå.

Uttalelsene satte sinnene i kok verden over. En av dem som uttrykte sin mening var Wililams ektemann, Alexis Ohanian, en av grunderne bak det populære nettstedet Reddit.

– Alle driter vel i hva Țiriac mener, skrev han på Twitter.

Serena Williams har svart med å ikke stille i årets Madrid Open som starter søndag 2.mai.

Fakta om Ion Țiriac

  • Beste rangering: Nummer 8 (i 1968).
  • Vant 5 mindre ATP titler i singles.
  • Vant French Open i doubles i 1970 sammen med Ilie Nastaste, kjent som Bajasen fra Bukarest.
  • Eier av Madrid Open.
  • Formue på 13 milliarder kroner.
  • Spilte på det rumenske landslaget i ishockey.
  • Har tre barn med to kvinner.

Lik Facebook siden vår for å få siste nytt fra tennisverdenen inkludert hva som skjer med Țiriac i årets Madrid Open om en uke.

Relaterte artikler

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Monolitten Idrettslag og Oslo Tennisklubb på beste vestkant valgte å ta inn en trener som de andre klubbene sa nei til. En sjelden gang var en tennis-treners CV rett og slett for bra. Dette er Nenad Trifunović – læremesteren fra Serbia som har tatt vinnerkulturen med seg til Norge.

Relaterte artikler

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Monolitten Idrettslag og Oslo Tennisklubb på beste vestkant valgte å ta inn en trener som de andre klubbene sa nei til. En sjelden gang var en tennis-treners CV rett og slett for bra. Dette er Nenad Trifunović – læremesteren fra Serbia som har tatt vinnerkulturen med seg til Norge.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv