Bajasen fra Bukarest

av | 23 april, 2020 - 18:28 | Historier

Ilie Nastase vant bare to Grand Slams i løpet av karrièren, men er likevel en av tennissportens aller største profiler.

Tennisbanen var Ilie Nastase sin arena. Den karismatiske tennisspilleren fra Romania elsket å underholde sitt publikum og han nøyde seg ikke med å bare servere dem tennis i verdenstoppen – spillet var ofte bare en forrett til en lang seanse med ablegøyer og skuespill på banen.

Selv på de aller viktigste poengene kunne Nastase la seg distrahere og komme med bisarre utspill som kunne få publikum til å brøle av latter, måpe i sjokk eller bue i avsky.

Som for eksempel under Wimbledon i 1974 når han grabbet til seg paraplyen fra en i publikum og brukte den under noen poeng i det fjerde settet samtidig som han lå bak et sett.

Wimbledon 1974

– Ok, så jeg tapte kampen, men publikum hadde det morsomt, sa han etterpå.

Første verdensener

Kommentaren oppsummerer personligheten til Nastase; alt for å underholde publikum.

Sportslig var det heller aldri noen tvil om at han var blant de aller beste i sin generasjon. Det var ingen slag som Nastase ikke behersket. Dengang spillet hovedsakelig foregikk fra baseline var Nastase tidlig pioner på serve-volley. Han strakk grensene for kreativitet og fikk et eget slag oppkalt etter seg – Bucharest Backfire – som er å slå ballen over skulderen med ryggen til, et slag som ofte blir brukt for å redde en lobb.

Ilie Nastase sin tennis-karrière startet i 1966 – to år før Open-æraen. Allerede i 1970 var han ansett som en av de beste i verden etter bl.a Rod Laver og Ken Rosewall. Siden ranking-systemet fortsatt ikke var introdusert ble det antatt at han på det tidspunktet var nummer seks i verden.

I 1972 vant han sin første av totalt to Grand Slams da han slo Arthur Ashe i fem sett i finalen av US Open.

Se utdrag fra Nastase vs. Ashe nederst i artikkelen.

Året etterpå – den 23 august 1973 – kom ATP ut med sin første rankingliste og da stod Ilie Nastase sitt navn helt øverst. Det året var han i sensasjonell god form og vant tilsammen 17 titler (single og double) inkludert Roland Garros. Han ble dermed den første offisielle verdenseneren i historien.

Skandalekampen mot McEnroe

Det er likevel personligheten Ilie Nastase blir husket mest for. Publikum lærte seg å alltid forvente noe ekstra – og Nastase skuffet sjelden. Han kunne fortelle vitser, danse og le – eller bli sint, kranglete og stygg. Alle følelser fikk fritt utløp på banen – også de negative.

Under US Open i 1979 spilte 33 år gamle Ilie Nastase mot en 19 år gammel amerikaner ved navn John McEnroe. Nastase var på vei til å avslutte en fantastisk karrière, men var ikke lenger på topp og hans notoriske humørsvingninger var lett antennelig utpå banen.

Han kunne mobbe og banne på seks ulike språk.

John McEnroe på sin side var en ung tenåring med et ekstremt talent, stort ego og en ungdommelig arroganse.

Den gamle var på vei ned – den unge på vei opp.

Det lå et tykt lag av spenning i luften allerede før spillerne entret banen da mediene hadde blåst opp runde 2 oppgjøret i Flushing Meadows som Århundrets Kamp. Blant publikum kunne man se en tilhenger holde en plakat med en advarsel ‘Denne kampen har aldersgrense 18. Ingen under har adgang uten foreldre eller verge’.

Publikum trengte ikke å vente lenge før sirkuset var i gang.

Rumeneren satte standarden fra start da han ba dommeren slutte å kalle han for Nastase. Det skulle være Mister Nastase.

Alt tydet på at den aldrende rumeneren lot seg stresse av presset. Han prøvde å komme under huden på McEnroe med å slenge med leppa og klage på hver eneste dommeravgjørelse. McEnroe svarte med samme mynt.

Nastase ble først straffet med et poeng for oppførselen sin – så et game. Da rumeneren nektet å gjenoppta serven etter lang tids krangling sa dommeren Game – Set og Match og tildelte McEnroe seieren.

Beslutningen utløste kaos på tribunen og banen ble pepret av ølflasker og matrester fra sinte tilskuere som ønsket mer underholdning. Til slutt måtte New York politiet rykke inn for å roe ned publikum. Det roet seg da beslutningen ble overprøvd – dommeren ble erstattet og kampen kunne gjenopptas.

Det uunngåelige generasjonsskifte kunne derimot ikke avverges; John McEnroe vant kampen og til slutt turneringen – hans første av fire US Open-titler.

Nastase spilte tennis i seks år til før han pensjonerte seg i 1985.

Se høydepunkter fra skandalekampen nederst.

33 år etter skandelakampen; John McEnroe og Ilie Nastase

Tennisens Casanova

Samtidig som han var en fargerik person på banen – fikk Nastase sitt privatliv også mye oppmerksomhet. Hans fordelaktige utseende, karisma og suksess gjorde han svært populær blant kvinnene – og Nastase sin appetitt var stor.

Han har vært gift fem ganger – med fire modeller og en skuespillerinne.

Det amerikanske mannebladet Maxim rangerer han som nummer seks på listen av Levende Sex-Legender etter han avslørte i en biografi at han har ligget med mer enn 2500 kvinner.

Den aldrende Casanova, Ilie Nastase i 2009

Williams-kontroverser

Frem til nylig har Nastase vært involvert i tennis på ulike måter, bl.a som mentor for Romanias Fed Cup team. Den rollen mistet han etter en kontroversiell episode i 2017 da Romania spilte mot Storbritannia.

Nastase ble angivelig overhørt komme med rasistiske bemerkelser om Serena Williams ufødte barn. Sympatien for han ble ikke større da samme media plukket opp at han ba om rom-nummeret til Fed Cup-kaptein Anne Keothavong.

Gamle vaner er vonde å vende sies det. Nastase var da 70 år gammel.

Hendelsen førte til at han ble suspendert fra det internasjonale tennisforbundet til 2021.

Men Bajasen fra Bukarest er seg selv nok på alle måter. Noe av det som gjorde han så populær som spiller var humoren hans. Han solte seg i oppmerksomheten han fikk fra publikum og elsket å fortelle vitser. I tillegg til kvinne-apetitten, ser det ut til at han også har humoren i behold. I et nylig intervju glimtet han til på ny:

– Jeg rapporterte ikke det stjålne kredittkortet mitt til politiet. For uansett hvem det er så bruker de mindre enn kona mi.

Nastase (venstre) er sammen med Simona Halep og Ion Tiriac levende rumenske tennis-legender

Fakta om Ilie Nastase:

  • Ble den første verdensener da rankingen startet i 1973.
  • Vinner av 62 ATP single-titler.
  • Tok to Grand Slam-titler – US Open (1972) og Roland Garros (1973).
  • Den første herrespilleren til å vinne Roland Garros uten å tape et sett.
  • En av 10 spillere i historien som har mer enn 100 titler (kombinert single og double).
  • Vant fire sluttspill-mesterskap tilsvarende ATP Finals.
  • Kom sammen med Romania til tre Davis Cup finaler uten å vinne.
  • Ble innsatt i Tennis Hall of Fame i 1991.
  • Skrev flere romaner på fransk på 1980 tallet.
  • Har prøvd seg som politiker. Bl.a lanserte han seg som ordførerkandidat for Bukarest i 1996.

Ilie Nastase vs. John McEnroe 1979

US Open finalen mellom Ilie Nastase og Arthur Ashe 1972.

Kilder: Wikipedia, Belfast Telegraph, Sportskeeda, TennisFame

Relaterte artikler

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Monolitten Idrettslag og Oslo Tennisklubb på beste vestkant valgte å ta inn en trener som de andre klubbene sa nei til. En sjelden gang var en tennis-treners CV rett og slett for bra. Dette er Nenad Trifunović – læremesteren fra Serbia som har tatt vinnerkulturen med seg til Norge.

Relaterte artikler

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Nenad – norsk tennis best bevarte hemmelighet

Monolitten Idrettslag og Oslo Tennisklubb på beste vestkant valgte å ta inn en trener som de andre klubbene sa nei til. En sjelden gang var en tennis-treners CV rett og slett for bra. Dette er Nenad Trifunović – læremesteren fra Serbia som har tatt vinnerkulturen med seg til Norge.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Siste innlegg

Arkiv