Davis Cup

Norge møter Egypt i Davis Cup

Det norske Davis Cup-laget møter Egypt i første runde av landslagsturneringen i februar kommende sesong.

Det norske Davis Cup-laget møter Egypt i første runde av landslagsturneringen i februar kommende sesong.

Dermed må Norge spille på bortebane i Egypt i første runde, ettersom nordmennene spilte mot Egypt på hjemmebane i 2002. Da vant Norge 4-1 med Jan Frode Andersen og Stian Boretti i spissen. Det norske laget er i gruppe to i euroafrikansk sone og var seedet i årets trekning.

Det egyptiske laget rykket ned fra gruppe to i 2016, men hadde i årets sesong få problemer med å spille seg opp igjen fra gruppe tre som arrangørland på hjemmebane i Kairo. Norge må trolig belage seg på en tøff kamp om avansementet.

– Min umiddelbare tanke om trekningen er at underlaget ikke kommer til å spille så stor rolle. De spiller både grus og hard court, så det har ikke en som bare står og slår på rask hard court, sier Norges Davis Cup-kaptein, Anders Håseth, til Tennis-Norge.

Sterkt lag
Selv om Norge for øyeblikket har den best rangerte spilleren av de to nasjonene i Casper Ruud med sin 141.-plass, har Egypt tre spillere som er rangert over 150.-plass bedre enn Norges toer, Viktor Durasovic.

Disse spillerne er Mohamed Safwat, nummer 214 i verden, Karim-Mohamed Maamoun (234), og Youssef Hossam (306). Sistenevnte vant på lørdag i to sett over Durasovic i semifinalen av en Futures-turnering i nettopp Egypt.

Det norske Davis Cup-laget mot Danmark. Foto: Espen Hildrup.

Egypt arrangerer svært mange Futures-turneringer som gir gode utviklingsmuligheter for de egyptiske spillerne. Til nå i 2017 har landet arrangert hele 32 Futures-turneringer, og de kommer til å ende opp på 38 turneringer før året er over.

Dette har også gitt de tre egyptiske Davis Cup-spillerne mye poeng på ATP-rankingen. På grunn av terrorangrep de siste årene er nemlig flere spillere skeptiske til å besøke Egypt, og turneringene har derfor ikke alltid de høyest rangerte spillerne. Til sammen har Sakwat (1) Maamoun (5) og Hossam (5) vunnet elleve Futures-turneringer i hjemlandet i 2017.

Endringer
I 2018-utgaven av Davis Cup skal det testes ut et nytt format i gruppe to, noe som kan føre til at hele Davis Cup-formatet til slutt blir endret.

Oppgjørene i første runde skal spilles over to dager i stedet for over tre dager. Det vil fortsatt være fem kamper, men kampene går fra å være best av fem sett til best av tre sett. I tillegg utvides lagene fra fire til fem spillere for å gi lagkapteinene større fleksibilitet i lagvalget.

– Det er helt greit oss. Vi har litt problemer med at Viktor har fått krampe i de lange kampene, noe som kan være tilfeldig, så jeg tenker det er greit. Det er jo forskjellige meninger om disse endringene, men belastningen blir mindre, og det blir enklere for arrangørene, men ikke nødvendigvis mindre underholdende. For oss er det kanskje en fordel. Jeg slipper i hvert fall å være massør for Viktor, spøker Håseth.

Endringene om at kampene legges til to og ikke tre dager gjør derimot at Norge må spille to singlekamper og en doublekamp samme dag. I de siste kampene har Håseth valgt å bruke Ruud og Durasovic i alle de tellende kampene.

–Det er element, men det er vanskelig å si hva som er best. Er det tyngst på dag to eller skal man se det som at man allerede er i gang? Det blir kanskje kortere tid til å slå seg inn foran doublen, og det kan være problematisk for det andre laget om de brukere spillere i double som ikke har vært i aksjon tidligere, sier Håseth.

Danmark eller Irland
I runde to, enten om det er i spill om opprykkskamp eller i nedrykkskamp, spiller Norge mot Danmark eller Irland. Blir det Irland møtes lagene i Norge, mens en kamp mot danskene vil skje i Danmark. Norge tapte nemlig mot Danmark i Stavanger i 2017 i andre runde.

– Det hadde vært morsomt å få muligheten til revansj mot Danmark, slår Håseth fast.

Kampene spilles tredje og fjerde februar.

Andre artikler

Støtt Tennis-Norge

Vipps ditt bidrag til 131788