2024 kan bli nok et superår for Novak Djokovic som blir 37 år i mai. Foto: Illustrasjonsfoto.

Gullkometen returnerer i 2024: Kan Djokovic omsider klare det absurde?

av | 11 januar, 2024 - 15:20 | Internasjonalt

Han var farlig nære i 2021, men allerede i år får Djokovic en ny sjanse til å gjøre det kun Steffi Graf har klart; å gjennomføre en Calender Golden Slam.

Som en komet i bane rundt jorden, kommer sommer OL på besøk hvert fjerde år – forutsatt at ikke kloden står midt oppi en pandemi eller lignende.

I tennis representerer OL en mulighet for en dominerende spiller å utføre noe helt vanvittig; å vinne alle fire Grand Slam turneringer + OL gull i singles – en absurd prestasjon som heter Calender Golden Slam.

Kun en person har klart bragden; Steffi Graf i 1988 da OL ble avholdt i Seoul.

Steffi Graf startet drømmeåret 1988 med å vinne Australian Open. Foto: Tennismania.

Solid CV

Det er lett å avfeie muligheten for en Kalender Golden Slam som teoretisk utopi – ingen herre har engang gjennomført en Kalender Slam i Open æraen bortsett fra Rod Laver tilbake i 1969 – så hvorfor skal det være en halvrealistisk sjanse for at Djokovic kan gjøre dette i år?

Bl.a fordi Novak Djokovic er historien beste tennisspiller – og fortsatt ‘on top of his game’.

Både i 2021 og 2023 vant han tre av fire Grand Slams – og bare et finaletap i den fjerde hindret han fra å ta den flyktige Kalenderslammen.

Noen måneder før finaletapet i US Open til Daniil Medvedev i 2021, ankom han Tokyo som storfavoritt til OL-gullet, men ble slått av Alexander Zverev i semifnalen, som kom tilbake fra å ha ligget et sett og et brudd bak.

Alle som fulgte 2021 sesongen kan være enig i at Djokovic var veldig nære.

US Open finalen 2021: Her røk drømmen om Kalenderslammen for Djokovic. Han fikk derimot revansjert tapet mot Daniil Medvedev (t.h) i fjorårets US Open finale. Foto: TennisMasjors.

Nadal ingen trussel i Paris

Rafael Nadals beleiring av French Open de siste 17-18 årene har gjort en Kalender/Golden Slam til et ikke-tema, men nå er Kongen av Grus tilsynelatende nede for telling – og vil sannsynligvis ikke kunne dominere i verken French Open eller Paris OL noen måneder senere.

Men det mangler ikke på haier i vannet. Både Carlos Alcaraz og Daniil Medvedev, som begge spolerte Kalenderslammen for Djokovic i hver sin sesong – er friske og klar til å ødelegge igjen.

I tillegg er Alexander Zverev tilbake for fullt og Jannik Sinner er i ferd med å slå ut i full blomst.

Likevel – sulten og motivasjonen til mannen som har vunnet alt, kan være stor nok til at han klarer det.

Kanskje er det så mye som 20% sjanse for at Djokovic klarer det absurde i år.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv