For andre gang i karrieren møtes Casper Ruud og Nick Kyrgios – denne gang på hardcourt. Foto: Shutterstock.

Ruud møter Wild Kyrgios

av | 14 mars, 2022 - 05:14 | Casper Ruud, Internasjonalt

Indian Wells: Wildcard Nick Kyrgios slo Federico Delbonis i runde to og møter Casper Ruud i runde tre grytidlig tirsdag morgen norsk tid.

Australske Nick Kyrgios var så sent som for tre år siden en selvskreven outsider-favoritt til alle Grand Slams utenom French Open. På sin vei oppover i karrieren nådde han så høyt som nr. 13 som 21 åring i 2016.

Så startet nedturen.

Mannen fra Down under, fra hovedstaden Canberra, der han vokste opp med en far fra Hellas og en mor fra Malaysia – disponerte et talent som sjeldent dukker opp i sporten og forventingene om at han skulle bli den neste Leyton Hewitt, tidligere verdensener og vinner av to Grand Slam (US Open 2001 og Wimbledon 2002) – fulgte Kyrgios tett de første årene som proff.

Han ble profesjonell i 2013 og blir 27 år i neste måned. Dessverre har en rekke faktorer nå bidratt til at den unge mannen tilsynelatende er i ferd med å pensjonere seg fra tennis.


Lleyton Hewitt er Australias siste verdensener (2001 og 2003). Foto: Shutterstock.

Hva skjedde med Kyrgios?

Da turneringsspill ble gjenopptatt etter korona-lockdown i august 2020 valgte Kyrgios å bli hjemme. Da 2021 startet i Australia var han på plass igjen, men røk ut i tredje runde av Australian Open mot Dominic Thiem.

Hans neste turnering det året var Wimbledon hvor han igjen røk ut i tredje runde, denne gang mot Felix-Auger Aliassime. Deretter gikk det bare nedover; stort sett exit i første runde.

Etter Laver Cup hvor han spilte en singels-kamp og tapte til Stefanos Tsitsipas, annonserte han at 2021 sesongen var over pga en kneskade.

I årets Australian Open røk han ut i andre runde mot Daniil Medvedev.

Personlige utfordringer

Mye tyder derimot på at Kyrgios fall hovedsakelig skyldes hans egne demoner; umodenhet og mangel på respekt for autoriteter. I tillegg har han i store perioder reist rundt på ATP turen uten en trener. Det gir også en innsikt i hans uprofesjonelle personlighet.

Flere kortvarige kjærlighetsforhold, deriblant til Matteo Berrettini sin nåværende kjæreste Ajla Tomljanović, flaue og kleine sinne-utbrudd på banen, slik vi så i Roma 2019 da han spilte sin første kamp mot Casper Ruud, vitner om en mann blottet for selvdisiplin.

Etter angivelig å fått noen tilrop fra banen, startet Kyrgios å oppføre seg som en forsmådd tenåring og kastet stoler utpå banen før han ble diskvalifisert og ynket seg av banen.

Det har også vært flere uverdige ‘under belte’ episoder med Wild Kid Kyrgios som ikke er nødvendig å nevne.

Ruud-Kyrgios bråk på sosiale medier

Ikke lenge etter hendelsen i Roma ble Ruud intervjuet på den nå nedlagte tennis-podcasten Smash om hva som skjedde. Ruud uttalte seg uformelt og frisindig om hva han mente om Kyrgios og hans oppførsel, noe som tydeligvis ble formidlet til Canberra – og Kyrgios gikk til frontalangrep på Ruud i flere Twitter-tirader.

Ruud, omringet av gode rådgivere bidro til å de-eskalere situasjonen, men måtte fortsette å tåle noen angrep fra Wild Kid Kyrgios.

Da de møttes i Roma Masters i 2019 var Kyrgios rangert nummer 36 og Ruud 76. Tre år senere er status 132 – 8, fordel Ruud. Nordmannen står med 7 titler og Kyrgios med 6, men Nick har derimot tre i kategori ATP 500.

Ensom rytter

En lenestolpsykolog kunne valgt å forklare Kyrgios valg om å la seg provosere så til de grader av Ruud med at nordmannen representerer det totalt motsatte av hva Kyrgios er og har; personlig stabilitet, sterke familiebånd og omringet av et sterkt team.

Kyrgios på den andre siden er en ensom rytter, en (delvis) selvlært tennis-anarkist som hater det etablerte – og eliten. Som sønn av to innvandrere i et land som feirer diversitet, har han ved flere anledninger gitt uttrykk for at hans hudfarge isolerer, men det kan likevel bare være hans behov for å underbygge imaget som The Outsider.

Kyrgios er karismatisk og psykologisk avhengig av å bli likt av publikum. Da blomstrer Kyrgios og tennisen blir tilsynelatende sekundært for han. Dersom publikum snur seg mot han, får vi opplevelser slik som i Roma.

En rolle i showbusiness hadde nok passet Kyrgios best.


Nick Kyrgios er fortsatt bare 26 år. Skal han klare å komme tilbake eller går det mot tidlig pensjon som tennis-spiller?. Foto: Shutterstock.

Trenden kan snu i Indian Wells

Uansett virker det som om motivasjon er hovedfaktoren i Kyrgios sine valg – og kanskje vil vi oppleve en ny og forbedret utgave av han i 2022.

Det gradvise fallet har nå landet Kyrgios på en 132. plass på verdensrankingen, men mannen er en karismatisk publikums-magnet og har fått wildcard i California. Først slo han Sebastian Baez (ATP 60) og deretter Federico Delbonis (ATP 34).

Kampen mellom Casper Ruud og Nick Kyrgios spilles som den femte og siste kampen på Stadium 2 natt til tirsdag. Det er derfor fire kamper før som kan gå i alt fra to kjappe sett til tre lange, men vi antar at kampen starter en gang mellom 4:30 og 5:30.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv