I år skal hovedbanen Court Philippe Chatrier fylles med publikum, opp til 13.126 på det meste. Taket er nytt fra i fjor. Foto: Shutterstock.

Alt om Roland Garros 2021

av | 27 mai, 2021 - 18:31 | French Open, Internasjonalt

På søndag starter grussesongens klimaks og Casper Ruud er en reell outsider-kandidat.

Roland Garros, også kjent som French Open – er årets andre Grand Slam turnering, og den eneste som spilles på grusen. Regjerende mestre er Rafael Nadal som i år jager tittel nummer 14, og Iga Swiatek, den polske tenåring-sensasjonen.

Ruuds korstog i Paris

Casper Ruud er seedet nummer 15 og møter Benoit Paire (ATP 40) i første runde. Franskmannen er kjent for store humørsvingninger og raseriutbrudd.

I runde to venter vinneren av oppgjøret Kamil Majchrzak (ATP 126) og wildcardet Arthur Cazaux (ATP 451).

I tredje runde, som er runden hvor Ruud først kan møte en annen seedet spiller, venter mest sannsynlig Hubert Hurkacz (ATP 20), polakken som overraskende vant Miami Open. Det kan også bli Alejandro Davidovich Fokina (ATP 46).

I en eventuell fjerde runde er Dominic Thiem den mest sannsynlige motstander. Østerikeren slo Ruud ut av fjorårets Roland Garros og det hadde vært ekstremt interessant å fått det oppgjøret på nytt nå.

Setter Ruud ny personlig Grand Slam rekord og kommer ut av gruppespillet for første gang så venter mest sannsynlig Alexander Zverev i kvartfinalen.

Vinner Ruud kvartfinalen er det på papiret annen-seed Daniil Medvedev som er mest sannsynlig motstander i semifinalen.

Dersom det utenkelige har skjedd og Ruud når finalen vil han mest sannsynlig møte en av De Tre Store. Roger Federer, Novak Djokovic og Rafael Nadal er alle med i årets Roland Garros – og de er alle på samme side av tablået (seedet 1, 3 og 8).

Hvem kan vinne?

Herrer

La oss få avklart det åpenbare. Nei, Rafael Nadal har ikke vært like dominerende i grussesongen i år som som tidligere. Men det har han heller ikke vært de siste par årene. Senest i 2019 vant han ‘kun’ Roma på grus-touren før gruskongen komfortabelt plukket tittel nummer 12 i Paris en måned senere.

2021 ser ikke så annerledes ut og vi mener Nadal fortsatt er soleklar favoritt.

Ellers er Novak Djokovic, Stefanos Tsitsipas og Andrey Rublev solide kandidater. Generasjonsskifte pågår og grekeren og russeren er i dødelig god form.

Verdenstoer Daniil Medvedev har aldri levert noe som helst på grusen og er fortsatt et åpent spørsmål etter han nylig re-debuterte etter korona-fravær.

Det er vanskelig å ha forventinger til verdensfirer Dominic Thiem – grusprinsen. Østerrikeren er nylig tilbake fra en mental time-out og har ikke overbevist på banen. Sirkuset Roland Garros kan raskt bli litt for mye mas og kjas for en prins som i det siste har foretrukket en solitær tilværelse.

Outsidere

Det pågående generasjonsskifte hvisker ut linjene mellom outsider og tittelkandidat. Ta for eksempel vår egen Casper Ruud. På grusen har han etablert seg som en soleklar semifinale kandidat i Masters-turneringene. Han slo Stefanos Tsitsipas som vant Monte Carlo. I tillegg ser det ut som om fem sett passer Snarøya-mannen ypperlig. En stor outsider, men langt ifra en absurd tanke.

Jannik Sinner ‘The Winner’ er kanskje den spilleren som det er enklest å se for seg som en fremtidig nummer 1. Den prosessen skjer ikke nødvendigvis gjennom små steg. Ulempen er alderen og mental fokus. Samtidig har han en tendens til å begynne ‘å henge’ litt med overkroppen ut i kampene. Nå snakker vi fem sett, men Sinner kan klare det om han opprettholder toppnivået i syv kamper.

Og hva med Aslan Karatsev? Russer-israeleren som kom fra ‘ingenting’ å snudde opp-ned på ATP touren med en semifinale i Australian Open, ATP 500 tittel i Dubai og en maktfaktor som har jobbet seg fra 114.plass i februar til nummer 26 i dag.

Da dekket skiftet til grus forventet de fleste at Aslan skulle begynne å tape kamper. Det har ikke skjedd. Russeren kan skape nye sjokkbølger i Paris.

Kvinner

Fjorårets sensasjonsvinner, 17 år gamle Iga Swiatek fra Polen, har klatret videre på rankingen. I årets Roma-finale slo hun favoritten Karolina Pliskova 6-0, 6-0, en seier som omsider katapulterte Swiatek inn i Topp 10. Det polske tenåringsfenomenet kan vinne Roland Garros igjen. Men om hun er en favoritt eller outsider er vanskelig å definere.

En som garantert er favoritt er verdensener og 2019 vinner Ashleigh Barty. Den australske kvinnen tok en utvidet korona-pause i fjor, men var ‘right back at it’ da hun re-debuterte i Australia i starten av året. For en måned siden ble hun den første kvinnen til å nå tre titler i 2021 da hun slo Aryna Sabalenka i finalen av Stuttgart 500.

Romanias Simona Halep er absolutt i stand til å vinne tittelen i Paris, noe hun gjorde i 2018. Det samme kan Garbine Muguruza, som vant tittelen i 2016.

Serena Williams har vunnet tittelen tre ganger før og jager fortsatt sin Grand Slam nummer 24. I Paris er 39 åringen outsider.

Dessverre var Norges Ulrikke Eikeri noen få plasser unna en plass i kvalifiseringen i singles.

Gradvis økning av publikum

Dette er reglene hva gjelder publikum. Stade Roland Garros, tenniskomplekset hvor turneringen arrangeres, er for anledningen delt opp i seks områder kalt ‘ERP’. Alle de tre hovedbanene er sin egen ERP og de tre resterende er sammensetninger av flere mindre baner.

 • Fra start 30.mai til 8.juni kan tenniskomplekset Stade Roland Garros ta imot 5.388 publikummere per dag.
 • I denne perioden kan hver ERP bli brukt opp til 35% av kapasiteten, og ikke mer enn 1000.
 • Fra 9. juni – hovedbanen Court Philippe Chatrier åpner opp for 5.388 publikummere per dag, men besøkende er nødt til å fremvise gyldig ‘helsepass’. Kapasiteten skal så gradvis øke til 13.126 i den siste uken av turneringen.
 • For de øvrige fem ERP’ene så skal kapasiteten fra 9.juni økes til 65% og opptil 5000 tilskuere per område.

Premiepengene er fortsatt redusert

Totalt skal nærmere 350 millioner kroner deles ut i premiepenger hvorav vinnerne får 14 millioner hver, ned fra 23 millioner før korona slo inn.

Fordelingen av premiepengene sørger for at de som ryker ut tidlig får mer.

Ingen avgjørende tie-breaks

Roland Garros er den eneste av de fire Grand Slam som ikke opererer med et tie-break i det avgjørende settet, som vi si tredje for kvinner og femte for menn. Settet spilles til vinneren ligger foran med to games etter 6-6.

Kveldskamper – en ny æra i Paris

Allerede i fjor bestemte arrangøren at de fra 2021 skulle innføres ‘Night sessions’ med kampstart kl 20/21. Og kveldskamper blir det, men på grunn av det gjeldende portforbudet i Paris som betyr at alle må være hjemme til kl 21 frem til 8.juni, vil bare ni av ti kveldskamper på hovedbanen være med publikum.

I år får vi oppleve Roland Garros i skumring og mørke. Foto: Shutterstock.

Tidligere French Open vinnere som deltar i 2020

Herrer

 • Rafael Nadal (2005-2008, 2010-2014, 2017-2020)
 • Novak Djokovic (2016)
 • Roger Federer (2009)

Kvinner

 • Serena Williams (2002, 2013, 2015)
 • Iga Swiatek (2020)
 • Ashleigh Barty (2019)
 • Simona Halep (2018)
 • Jelena Ostapenko (2017)
 • Garbine Muguruza (2016)

Roland Garros 2021 – en kjapp oppsummering

 • Regjerende mestre: Rafael Nadal og Iga Swiatek.
 • Første og annen seed: Novak Djokovic/Daniil Medvedev og Ashleigh Barty/Naomi Osaka.
 • Syv runder – ingen byes.
 • Herrer spiller fem sett – kvinner tre.
 • Ingen andre Grand Slams har blitt dominert av en og samme person som Roland Garros. Rafael Nadal jakter sin absurde 14. tittel i Paris.
 • Vinneren får 2000 ranking poeng og 14 millioner kroner, ned fra 23 millioner før korona.

Tennis Norge kommer med en oppsummering etter endt spilledag hver dag gjennom turneringen. Følg oss på Facebook og hold deg oppdatert i det som kan bli to unike uker i Paris.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv