Arthur Ashe Stadium i US Open har en kapasitet på 23.771 tilskuere, men blir folketom under årets turnering . Foto: Shutterstock.

Hvem vinner årets US Open?

av | 28 august, 2020 - 06:47 | Casper Ruud, Internasjonalt, US Open

Det er opp til Novak Djokovic å forsvare hegemoniet til De Tre Store i New York. Massefrafall i kvinneklassen åpner opp for en ny ukjent vinner.

På mandag starter US Open i New York og blir den første Grand Slam turneringen siden Covid-19 satte verden i tennis-karantene i mars.

Den vanligvis så folkeville stemningen på US Open anlegget i New York er i år byttet ut med tomme tribuner, maskekledde funksjonærer og tennisstjerner på utstilling i en sikkerhetsklarert Covid-19 vakum-boble når spillet starter på Billie Jean King National Tennis Center kl 17:00 norsk tid på mandag.

Korona-parken: US Open ligger ved den offentlige parken Flushing Meadows – Corona Park i bydelen Queens. Foto: Facebook.

27 millioner til vinneren

Alle deltakerne i US Open er underlagt et strengt regime. Gjentagende testing, hygiene rutiner, sosial distanse, begrensinger, hotell isolasjon etc er den nye hverdagen for US Open deltakerne i 2020.

I årets utgave av US Open ble det ikke spilt kvalifisering inn til turneringen og de 128 start-spillerne i hver singel-gruppe er utelukkende basert på verdensranking. Det blir heller ikke arrangert turnering i Mixed Double klassen og Double-tablået er redusert til fra 64 til 32 spillerpar.

Den totale premiepotten er 5% lavere fra i fjor, men vinnerne av singel tar likevel med seg 27 millioner norske kroner. Taperen av første runde får ca 550.000 kroner i trøstepremie. Det amerikanske tennisforbundet har også uttalt at ca 70 millioner kroner av premiepotten skal gå til kompensasjonfondet for spillere som lider økonomisk som følge av Covid-19.

Verdensener Novak Djokovic kan gå fra å være en Korona-syndebukk til å bli US Open mester i New York. Foto: Shutterstock.

Herrer: Hegemoniet vs. Next Gen

Etter at Rafael Nadal trakk seg pga koronafrykt og Roger Federer allerede var ute med kneskade, er det opp til verdensener Novak Djokovic å forsvare æren og Grand Slam hegemoniet til De Tre Store.

I en æra hvor den beryktede trio-banden grådig, men broderlig har forsynt og fordelt titlene seg imellom, har nettopp US Open vært den tittelen de har lånt ut til outsidere innimellom.

Utenom Andy Murray og Stan Wawrinka som har bevist at de kan vinne flere Grand Slam titler, har også et par engangsvinnere fått forsynt seg av sølvvarene i New York.

Etter Roger Federer vant tittelen i fem år på rad gikk den sympatiske argentineren Juan Martin del Potro til topps i 2009. Fem år senere fikk Marin Cilic oppleve å vinne en Grand Slam i New York. Da Stan ‘the Man’ Wawrinka vant tittelen i 2016 var det forrige gang en spiller utenom De Tre Store vant en Grand Slam.

Daniil Medvedev kan tvinge frem et generasjonskifte i New York. Foto: Shutterstock.

Daniil Medvedev en åpenbar kandidat til å knuse hegemoniet til De Tre Store. Russeren hadde en eventyrlig hardcourt-sesong i fjor og ble kun holdt på avstand av Rafael Nadal som slo han i Montreal og US Open finalen. Mellom de to turneringene tok Nadal en pause i Cincinnati. Uten Nadal på jobb, klarte ikke Djokovic å holde russeren vekke og Medvedev tok sin første Masters.

Direkte overført vil en gjenopptagelse av fjoråret resultere i en drømmefinalen mellom Djokovic og Medvedev i årets US Open.

Medvedev slo Djokovic i semifinalen på vei til sin første Masters i Cincinnati ifjor. Foto: Twitter.

Nadal har standhaftig forsvart Hegemoniet i to år på rad mot Dominic Thiem i French Open. I fjor tok han også ansvar i US Open. I år holder Nadal seg hjemme i korona-frykt og forbereder seg på French Open som starter om en måned.

Fra Mallorca vil Rafael Nadal følge nøye med og se om Djokovic klarer å ta sin 18. Grand Slam. Nadal har 19 og Roger Federer er fortsatt rekordmannen med sine 20.

Andre seed Dominic Thiem er ikke bare Prinsen av Grus. Thiem har bevist at han også kan ta store titler på hardcourt etter han i fjor vant Indian Wells, også kjent som Den Femte Grand Slam. Til tross for bilder som avslører at østerrikeren har forbedret fysikken sin betraktelig under korona-perioden, overbeviste han ikke i oppkjøringturneringen Cincinnati Masters.

Dersom Prinsen finner formen kan han klare det Nadal har fornektet han i to år på rad, nemlig å vinne en Grand Slam.

Regjerende ATP Finals mester Stefanos Tsitsipas kan nå langt i US Open. Foto: Shutterstock.

Stefanos Tsitsipas er sammen med Medvedev og Thiem modne Next-Gen spillere som alle har bygget opp nok erfaring til å kunne ta det siste steget på karriere-stigen. Tsitsipas er seedet nummer tre og har tatt seg til semifinalen av Cincinnati Masters. Der møter han Milos Raonic og deretter sannsynligvis Djokovic i finalen. Skal han nå helt til topps i US Open må han mest sannsynlig vinne mot Djokovic på ny.

Roberto Bautista Agut gjennomgår noe som kan kalles en personlig rennesanse på tennisbanen. Spanjolen har kommet sterkt ut av et emosjonelt krevende fjorår hvor hans før døde mens sønnen deltok i Davis Cup. Sorg kan ta ulike former og Bautista Agut returnerte til sluttrundene i Davis Cup noen dager etter farens død, slo Felix Auger-Aliassime og hjalp Spania under ledelse av Rafael Nadal til landets sjette Davis Cup-trofe.

Det siste året har spanjolen stort sett vært inne i Topp 10 og spilt opp i mot den beste tennisen i sin karriere. I kvartfinalen mot Medvedev i Cincinnati hentet han spill øverst fra en hylle man må ha tilgang til for å vinne US Open. Det kan skje i år.

Bautista Agut er seedet seks i turneringen og på samme halvel av tablået som Dominic Thiem og Daniil Medvedev.

Roberto Bautista Agut og Rafael Nadal feirer etter at Davis Cup-seieren var et faktum i fjor høst. Foto: Twitter.

Essenes Konge fortsetter å serve – Zverev skuffer igjen

2012 vinneren Andy Murray deltar i årets US Open. Briten viste gode tegn i Cincinnati, men er sannsynligvis ikke klar til å vinne syv fem settere helt enda.

Femte seed Alexander Zverev har en komfortabel vei til kvartfinalen hvor han mest sannsynlig vil møte Tsitsipas. Zverev har for mange brukt opp tålmodigheten og han har aldri virkelig klart å knekke fem-sett-koden. Nummer syv i verden Zverev har heller ikke overbevist i oppkjøringen til US Open. I første runde møter han Kevin Anderson som er tilbake fra skade med beskyttet ranking.

Essenes Konge – 41 år gamle Ivo Karlovic er ikke ferdig med å øke den praktisk ‘uslåelige’ rekorden med antall serve-ess iløpet av karrieren. Den 2 meter og 11 cm høye serve-kanonen er rangert nummer 125 i verden og kom direkte inn i årets turnering uten å spille kvallik. I siste Wikipedia-oppdatering hadde Karlovic foreløpig 13.599 esser i sitt navn.

Ivo Karlovic – Essenes Konge, kom direkte inn i US Open. Foto: Shutterstock.

Casper Ruud med godt utgangspunkt

For første gang i sin fortsatt unge tennis-karriere er Norges Casper Ruud (ATP 36) seedet i en Grand Slam turnering. Som seed nummer 30 slipper han å møte noen av de 32 beste rangerte spillerne i de to første rundene.

I runde en møter nordmannen Mackenzie McDonald fra USA. Amerikaneren er for øyeblikket rangert nummer 269 i verden, men har benyttet seg av beskyttet-ranking til å få direkte innpass i turneringen. Ifjor var amerikaneren rangert nummer 57 i verden før skadeproblemene oppstod.

Ruuds første motstander i US Open: Mackenzie McDonald. Foto: Shutterstock.

Ruud har deltatt i US Open de siste to årene uten å ha kommet forbi første runde. I fjor var nordmannen for første gang direkte inne i tablået og ble slått ut i første runde av Jan-Lennard Struff fra Tyskland . I 2018 kvalifiserte Ruud seg inn og tapte for Guido Pella i første runde.

I år har Ruud gode muligheter for å ta sin første US Open singel seier. I en eventuell runde to møter han vinneren av Emil Ruusuvuori (ATP 101) og Aljaz Bedene (ATP 61).

Uken før Ruud reiste til US Open tilbrakte han i Finland for å trene/sparre sammen med talentet Emil Ruusuvuori. Treningen må ha hatt god effekt på finnen som uken etterpå fikk stor oppmerksomhet etter en sterk prestasjon i Cincinnati Masters hvor han brøt seg inn i Topp 100 for første gang.

Sparringspartnerne Casper Ruud og Emil Ruusuvuori (t.h) kan møtes i runde to. Foto: Shutterstock.

Kvinner: Massefrafall i Topp 10

I kvinne-turneringen stiller kun fire av verdens Topp 10 spillere. Verdensener Ashleigh Barty, regjerende mester Bianca Andreescu, Simona Halep, Elina Svitolina, Kiki Bertens og Belinda Bencic har alle trukket seg av Covid-19 relaterte grunner.

Kvinnefallet betyr at turneringens fire første seedete spillere er: Karolina Pliskova (1), Sofia Kenin (2), Serena Williams (3) og Naomi Osaka (4).

Alle unntatt første seed Karolina Pliskova har vunnet en Grand Slam tidligere. Årets jumbo på kvinnesiden er Sofia Kenin som eksploderte inn på Topp 10 etter at hun overraskende vant Australian Open i begynnelsen av året.

Samtlige er kandidater til å vinne årets turnering. I tillegg til Williams og Osaka er det fire andre tidligere vinnere av US Open i kvinnetablået.

Legendene Venus Williams og Kim Clijsters er en gave til turneringen og tennisfans verden over, men er ingen reelle tittelkandidater. Sloane Stephens og Angelique Kerber kan derimot klare å vinne en ny tittel i New York.

Legendene Kim Clijsters og Venus Williams har fem US Open titler til sammen, men er ingen reelle kandidater i årets turnering. Foto: Wikipedia.

Serena Williams jakt på nummer 24

Tidenes beste kvinnelige tennis-spiller Serena Williams fortsetter jakten på sin 24. Grand Slam tittel, noe som vil tangere australske Margaret Court sin rekord. En eventuell tangering er kun av kosmetisk betydning for Williams ettersom de fleste av Courts titler stammer fra før Open æraen startet i 1968.

Hele fire ganger har Williams vært i en Grand Slam finale de siste to årene uten å ha vunnet. Hennes forrige Grand Slam tittel kom i Australia for snart fire år siden.

Fire ganger har Williams vært nære den siste symbolske Grand Slam tittelen. Hvor mye det betyr for den levende legenden å fortsatt vinne ble synlig da hun i US Open-finalen i 2018 mot Naomi Osaka fikk et personlig raseriutbrudd som resulterte i advarsel og straff fra dommeren. Hele seansen ble en pinlig affære for arrangøren og det amerikanske tennisforbundet.

Et amerikansk hjemmepublikum som buet på vinneren Naomi Osaka under seierseremonien gjorde ikke situasjonen mindre pinlig.

Williams blir 39 år om en måned og har vunnet US Open hele seks ganger i sin karriere. Hun har allerede bevist at alder og svangerskap ikke kommer mellom henne og et Grand Slam trofe, men alderen tar på og statistikken er 1 av 5 finale-seiere de siste årene.

The Great Dame mister en gigantisk fordel når hun må spille for tomme tribuner. Hun er vant til tusenvis av tennis-gale amerikanere som heier henne frem på hvert poeng. Samtidig kan fraværet av publikum gi henne mer ro på banen.

The Great Dame: Serena Williams er anerkjent som den beste kvinnelige tennisspiller gjennom tidene. Foto: Shutterstock.

Verdens største tennis-stadion

US Open spilles på tennisanlegget Billie Jean King National Tennis Center som ligger ved den offentlige parken Flushing Meadows–Corona Park i bydelen Queens i New York.

Hovedbanen Arthur Ashe Stadium er oppkalt etter den afro-amerikanske tennislegenden Arthur Ashe som ble den første sorte herrespilleren til å vinne singel-tittelen i US Open (1968), Australian Open (1970) og Wimbledon (1975)

Arthur Ashe er verdens største permanente tennisstadion med en setekapasitet på 23.771. Etter herrefinalen måtte stoppes fem år på rad (2008-2012) pga regn, startet arbeidet med å installere et uttrekkbart tak som stod ferdig i 2016.

I 2016 fikk Artur Ashe Stadium et uttrekkbart tak. Foto: Wikipedia.

Vinnere av US Open de siste fem årene:

 • 2019: Rafael Nadal og Bianca Andreescu
 • 2018: Novak Djokovic og Naomi Osaka
 • 2017: Rafael Nadal og Sloane Stephens
 • 2016: Stan Wawrinka og Angelique Kerber
 • 2015: Novak Djokovic og Flavia Pennetta
Roger Federer deltar ikke i år, men har sammen med Pete Sampras og Jimmy Connors flest US Open titler av herrene (5). Alle fem titlene vant han på rad fra 2004-2008. Foto: Shutterstock.
Tidligere vinnere som deltar i år:
 • Novak Djokovic (2011, 2015, 2018)
 • Andy Murray (2012)
 • Marin Cilic (2014)
 • Serena Williams (1999, 2002, 2008, 2012, 2013, 2014)
 • Venus Williams (2000, 2001)
 • Naomi Osaka (2018)
 • Sloane Stephens (2017)
 • Angelique Kerber (2016)
 • Kim Clijsters (2005, 2009, 2010)
Legenden Arthur Ashe i 1975. Foto: Wikipedia.

Tennis Norge følger US Open

US Open starter på mandag kl 17:00 norsk tid og fortsetter ut i natten. Den første runden spilles over to dager. Spilleprogrammet inkludert Casper Ruud – Mackenzie McDonald kommer ut etterhvert.

Tennis Norge kommer med oppsummering etter endt spill hver dag under turneringen. Følg oss på Facebook og sjekk ticker-nyhetene på forsiden for å holde deg oppdatert.

Kampene kan sees på Eurosport og Eurosport Player.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Norsk involvering i ATP finale

Norsk involvering i ATP finale

Karl Adrian Nørstenæs er en del av Team Roman Safiullin som på tirsdag spiller sin første ATP finale – motstander er Alexander Zverev.

Laver Cup har startet

Laver Cup har startet

For tredje år på rad er Casper Ruud en del av Team Europe i prestisje-turneringen.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Siste innlegg

Arkiv