Essenes konge

av | 20 juli, 2019 - 09:22 | Historier, Internasjonalt

En stille kjempe på vei mot pensjon tilbakelegger seg en rekord få om ingen kan slå.

Ivo Karlovic ble født i Zagreb i 1979 den gang Kroatia fortsatt var en del av Jugoslavia og Tito sto fremfor sin siste nyttårstale noensinne. Den lille gutten vokste seg 211 centimeter lang, plukket opp en tennisracket underveis og gjennomførte en kampanje hverken Federer, Nadal eller Djokovic kan (realistisk) slå.

Kroaten fikk en treg start på karrièren og var allerede 21 år gammel da han ble innviet i ATP-touren i år 2000. 19 år senere er han blitt 40 år, fortsatt aktiv og blant topp 100 i verden. Men det er ikke den pågående akkumulasjonen av alderspoeng han vil bli husket for.

I en sport der serve er et sentralt våpen er det ingen i historien som kan måle seg med den vennlige giganten av en mann. Med sine utrolige 211 centimeter og en slitesterk fysikk har kroaten perfeksjonert fordelen av serve til det ytterste. Vanvittige 13.436 serve-ess står Karlovic oppført med i turneringer så langt i karrièren. Det er flere enn noen andre.

Hans kombinasjon av høyde, kraft og presisjon er iferd med å etterlate seg en karrière som teller 8 ATP-titler, 10 millioner dollar i prispenger og en bestenotering som nummer 14 i verden. Toppnoteringen kom etter hans kanskje beste tennis-øyeblikk da han slo Roger Federer i et tre setts tiebreak i kvartfinalen i Cincinnati Masters i 2008.

«I like aces»

På listen av flest serve-ess i historien kommer forøvrig Roger Federer på tredje plass med 11.136 ess. Til sammenligning står Djokovic oppført med 5.444 (27) og Nadal 3.357 (71). Nummer to på listen er den notoriske serve-dronen John Isner med 11.466. I tillegg er det kun Goran Ivanišević på fjerdeplass som har oppnådd mer enn 10.000 ess i løpet av karrièren.

I en tennisalder som har vært dominert av de tre spillende legendene har kanskje ess-rekorden vært en motivasjonsfaktor for Karlovic. Kroaten var i mange år en stabil topp 30 spiller og mange forventet at han ville legge opp da han som 39-åring falt utenfor topp 100 igjen i fjor. Men ikke Ivo Karlovic. Han tok dypdykket tilbake i Challenger-touren, passerte Casper Ruud på vei ned til en 138 plass før han avsluttet 2018 på 100 blank og ligger i dag på 82.plass.

På spørsmål fra Tennis.com om han har blitt lei av å høre negative kommentarer angående hans ekstreme spillestil gjennom årene, bare ler kroaten «Nei, nei. Jeg liker det. Dersom noen kan slå en ess så gjør de det. Sånt ser jeg på det. Jeg liker ess».

Tallenes ess

Noen bemerkelsesverdige ess-rekorder inkluderer

  • Flest ess i karrièren: 13.436 (Ivo Karlovic)
  • Raskeste serve-ess i historien: 263,4 km/t (Samuel Groth, Busan Challenger 2012)*
  • Raskeste andre serve-ess i historien: 232 km/t (Ivo Karlovic, Washington 2007)
  • Flest ess i en turnering: 214 (John Isner, Wimbledon 2018)
  • Flest ess i løpet av en sesong: 1477 (Goran Ivanišević, 1996)
  • Flest ess i en Grand Slam-finale: 50 (Roger Federer, Wimbledon 2009)

*På grunn av at serve-esset ble gjort i en Challenger-turnering er den ikke offisielt anerkjent av ATP til tross for at ATP-godkjent måleutstyr ble brukt under kampen.

Kilder: ATP Media, Wikipedia, Tennis.com

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv