Jan Frode Andersen og Casper Ruud

Norges foreløpig siste Grand Slam-spiller før Ruud-kampen: – Den ultimate følelsen

Jan Frode Andersen spilte den foreløpig siste Grand Slam-kampen i norsk tennishistorie. Tenniseksperten tror at Casper Ruud blir den neste som gjør det etter søndagens kvalifiseringsfinale.

Jan Frode Andersen spilte den foreløpig siste Grand Slam-kampen i norsk tennishistorie. Tenniseksperten tror at Casper Ruud blir den neste som gjør det etter søndagens kvalifiseringsfinale.

I 2001 tok Andersen seg til sin eneste hovedrunde i en Grand Slam-turnering etter å ha vunnet tre kvalifiseringskamper i Roland Garros. På første forsøk tok 45-åringen seg til andre runde, og ettersom Christian Ruud røk ut i første runde, er Andersen den nordmannen som spilte den foreløpig siste kampen i Grand Slam-sammenheng.

– Det var den ultimate følelsen å vinne kvalifiseringsfinalen. Det er bare fire Grand Slam-turneringer i året, og det å komme inn i en av dem er noe av det største man kan oppleve som tennisspiller. Da kommer man inn blant de store gutta, sier Andersen til Tennis-Norge.

Spenningsnivå
Andersen var på sitt høyeste rangert som nummer 135 på ATP-rankingen, men reiste verden rundt og spilte jevnlig kvalifisering til de store turneringene. Den tidligere tennisspilleren var best på grus, men tok seg en gang til kvalifiseringsfinalen i Australian Open. Han vet hva som er viktig for å nå hovedrunden på Grand Slam-nivå.

– Regulering av spenningsnivået er det viktigste. Man må ikke være for keen, men man må ha et riktig nivå, være passe tent, sier Andersen.

Nordmannen var mye sammen med Casper Ruuds far, Christian Ruud, på turneringer rundt omkring i verden. Andersen mener Casper kan ta med seg mye viktig lærdom fra faren inn i kvalifiseringsfinalen.

Jan Frode Andersen og Casper Ruud
Jan Frode Andersen og Casper Ruud. Begge foto: Espen Hildrup (Norges Tennisforbund).

– Christian var ekstremt flink på å ha et passe tenningsnivå. Jeg tror det er utrolig viktig at han er i Australia og kan passe på at spenningsnivået til Casper er riktig, sier Andersen, som også mener at Ruud har alderen til sin fordel.

– Da jeg var yngre var jeg tøffere og bedre til å ha riktig spenningsnivå. Da vant jeg ofte de tøffe kampene. Etter hvert fikk jeg hukommelse for de dårlige opplevelsene, noe som kan påvirke og man blir mindre tøff. Jeg fikk mange vonde minner. Det siste året jeg spilte tapte jeg sju kvalifiseringsfinaler på ATP-nivå, og da orket jeg ikke mer, sier Andersen.

Skryter
Andersen har fulgt unggutten lenge og har stor tro på at Ruud en gang vil slå skikkelig gjennom i tennisverden.

– Jeg har hatt ståltro siden han vant NM for første gang. Jeg har hatt like stor tro på når han har spilt litt dårligere i sommer. Han har god tid til å nå målene sine, sier Andersen.

Tenniseksperten, som blant annet kommenterte norgesmesterskapet for NRK i sommer, tror det robuste støtteapparatet vil hjelpe Ruud oppover rankingen.

– Han har et optimalt støtteapparat. Det er viktig å ha noen å diskutere slike kamper som han skal spille i dag med. Jeg reiste alene og var en journey man. Jeg hadde ikke det apparatet rundt meg. Teamet hans gjør veldig mange riktige grep, sier Andersen.

Den tidligere norske tennisspilleren tror også at Christian Ruud lærer Casper mye viktig når det kommer til å tape tette kamper, som for eksempel mot Robin Haase, nummer 43 på ATP-rankingen, tidligere i uken.

Christian Ruud
Christian Ruud er en viktig mentor for Ruud, tror Andersen. Foto: Espen Hildrup (Norges Tennisforbund).

– Å ikke vinne når du har matchball er noe av de verste og vondeste en tennisspiller kan oppleve. Det er grusomt, og du ligger i sengen og tenker på hvorfor du ikke gjorde sånn og sånn. Når du er så ung og har et bra støtteapparat, så blir man ferdig med det. Christian var også god til det, mye bedre enn meg. Christian var alltid sur i en halvtime etter kampen, men så var han ferdig med det. Det lærer han Casper, tror jeg. Jeg var mer analytisk og det tok tid før jeg ble ferdig med det, sier Andersen.

Spent på forholdene
Foran søndagens kvalifiseringsfinale er det meldt kaldere vær og vind i Melbourne. Andersen er spent på om det kan spille inn på kamputfallet.

– Det kan bli en psykisk kamp, der det gjelder å takle tøffe forhold. Slike forhold gir ofte lav sprett, og det er ikke fordel Casper. Jeg er spent på hvordan han takler forholdene, sier Andersen, men legger til:

– Motstander Ernesto Escobedo er en god allrounder. Han er solid på alt, men er ikke noe spektakulær. Jeg mener at Ruud har en god sjanse, selv om bookmakerne ser på Escobedo som favoritt, sier Andersen.

Oppgjøret mellom Escobedo, som er nummer 117 i verden, og Ruud starter rundt klokken 02.00 natt til søndag. Kampen vises på Eurosport 1.

Andre artikler

Støtt Tennis-Norge

Vipps ditt bidrag til 131788