Her har Carlos Alcaraz sikret seg US Open tittelen og posisjonen som ny verdensener.. Foto: Discovery+.

Fenomenet Alcaraz ble for sterk – slo Ruud i historisk US Open finale

av | 12 september, 2022 - 01:46 | Casper Ruud, Internasjonalt, US Open

Spanias arvtaker etter Rafael Nadal, 19 år gamle Carlos Alcaraz blir ny verdensener etter han vant sin første Grand Slam tittel på bekostning av Casper Ruud.

Casper Ruud – Carlos Alcaraz: 1-3 (4-6, 6-2, (1)6-7, 3-6)

Herrefinalen i årets US Open var før kampstart allerede helt unik.

For første gang i historien kjempet begge finalistene, Casper Ruud og tenåringen Carlos Alcaraz ikke bare om sin aller første Grand Slam tittel, men også om posisjonen som verdensener for første gang i karrieren.


Carlos Alcaraz blir den yngste verdensener noensinne med sine 19 år og fire måneder. Foto: Discovery+.

Symbolviktig

I tillegg var finalen en symbolsk viktig hendelse i det pågående generasjonsskifte hvor nye verdensenere nå etter hvert overtar for de fire som stort sett har holdt posisjonen de siste 18 årene (Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic og Andy Murray).

Casper Ruud var i sin andre Grand Slam finale etter han også nådde finalen i årets French Open. Oppgaven kunne ikke vært større da motstander var gruskonge Rafael Nadal som vant sin 14. tittel i Paris med settsifre 3-0 over nordmannen.

Alcaraz var på søndag i sin aller første Grand Slam finale, men den spanske tenåringen har rukket å vinne to Masters turneringer så langt.

Søndagens US Open finale var uansett en likeverdig kamp mellom to jevngode spillere fra den nye generasjonen hvor premiepotten hadde doblet seg i verdi da tittelen kom akkompagnert med posisjonen som verdensener.


Casper Ruud spilte til tider briljant tennis, men motstander Carlos Alcaraz ble til slutt for sterk. Foto: Shutterstock.

Så nært tennis nirvana

Men det ble den spanske 19 åringen, ofte kalt Mini Nadal, som stakk av med rubbel og bit etter å fornektet Ruud seieren i søndagens finale.

I en alder av 19 år og fire måneder ble Carlos Alcaraz en av tidenes yngste US Open vinner etter han slo Casper Ruud 3-1 med settsifre 6-4, 2-6, (1)6-7, 6-3 i en kamp som varte i 3 timer og 20 minutter.

Spanjolen var best fra start og tok det første settet 6-4 etter et tidlig serve-brudd mot en Casper Ruud som slet med å henge på.

I det andre settet kom det et momentumskifte hvor Ruud vokste frem som banens beste. Nordmannen dobbel-brøt Alcaraz, reddet alle break-points og tok settet 6-2.

1-1 og kampen var helt åpen.

Det tredje settet ble en thriller hvor Casper Ruud fikk to sett-baller da motstander servet på 5-6, men spanjolen overlevde begge og tvang settet til tie-break som han overlegent vant 7-1.

2-1 til Alcaraz

Spillet jevnet seg ut i det fjerde settet, men en mer presis Alcaraz klarte å bryte da Ruud servet på 2-3. Det var settets eneste break-ball og Alcaraz kunne til slutt serve inn settet 6-3 og kampen 3-1 med settsifre 6-4, 2-6, 7-6(1), 6-3.


Jerry Seinfeld var en av kjendisene på tribunen. Foto: Discovery+.

Mini Nadal

Søndagens US Open finale mellom Casper Ruud og Carlos Alcaraz (ATP 3) var deres tredje møte i karrieren. Forrige gang de møttes var i Miami Open da de begge var i sin aller første Masters-finale. Også den gang var det Alcaraz som stakk av med tittelen. Da med settsifre 7-5, 6-4.

Spanjolen har nå vunnet alle tre oppgjørene mot Casper Ruud hvorav to har vært store finaler.

I etterkant har Alcaraz vunnet en ny Masters tittel og ble den første siden Rafael Nadal til å vinne to eller flere Masters i samme sesong som tenåring.

19 åringen har lenge vært å regne som Nadals spanske arvtaker og har fått kallenavnet Mini Nadal.

Casper Ruud på sin side har allerede vært en Topp 10 spiller i et år og vunnet ni titler, hvorav alle i kategorien ATP 250, og tar hele tiden nye skritt mot toppen. Så langt i 2022 har han vunnet tre mindre titler og nådd sin første finale i både Masters (Miami) og Grand Slam etter den historiske French Open finalen mot Rafael Nadal i juni.

Kopierer treneren

Treneren til Carlos Alcaraz er 42 år gamle Juan Carlos Ferrero. Spanjolen vant French Open i 2003 og ble verdensener i løpet av karrieren.

Nå har hans elev allerede kopiert prestasjonen i en alder av 19 år og fire måneder.

Nye milepæler

Selv om finaletapet i US Open ble et antiklimaks for Ruud har US Open likevel vært en megasuksess for 23 åringen.

Nordmannen hadde i utgangspunktet en tøff trekning og uttalte på forhånd at han ville være fornøyd med å nå kvartfinalen.

I stedet gikk han helt til finalen i sin andre Grand Slam finale for sesongen, denne gang på hardcourt, noe som sammen med andre resultater har barbert vekk imaget av Casper Ruud som en ren grusspiller.

For innsatsen i New York tangerer nordmannen sin største poengfangst i karrieren: 1200 poeng. 13 millioner i premiepenger er også et par millioner mer enn han fikk for å tape French Open finalen til Nadal.

Nordmannen har så langt i 2022 spilt inn ca 45 millioner kroner i premiepenger.

I tillegg klatrer han til nummer to i verden og har ytterliggere sementert seg som et stort navn i topptennis.

Etter poengfangsten i US Open er Ruud sikret deltakelse i ATP Finals, sluttspillmesterskapet for de åtte beste. Turneringen spilles i Torino i november.

Ruud til Lillehammer på fredag

Det norske folk får nå en unik anledning til å se sin ferske US Open finalist og verdenstoer i aksjon da Casper Ruud og det norske Davis Cup laget skal spille mot India i Lillehammer førstkommende helg (16. – 17.september) i en kvalifiserings-kamp mot neste år Tennis VM.

Nordmenn kan se Casper Ruud i Håkons Hall i Lillehammer 16. 17. september. Foto: Norges Tennisforbund.

Se Casper Ruud i Lillehammer – program og billetter.

Slik ser resten av 2022 sesongen ut for Casper Ruud

Basert på registrerte påmeldinger skal Casper Ruud spille følgende turneringer i 2022:

  • 16 – 17/9 Davis Cup i Lillehammer (landslagsspill)
  • 23 – 25/9 Laver Cup i London (prestisjeturnering)
  • 26/9 – 2/10 Korea Open (ATP 250 Seoul)
  • 3. – 9/10 Japan Open (ATP 500 Tokyo)
  • 24. 30-10 Erste Bank Open (ATP 500 Wien)
  • 31/10 – 6/11 Paris Masters
  • 13. – 20/11 ATP Finals i Torino (sluttspill)

Dersom Ruud hadde vunnet US Open ville han ikke vært den første nordmann noensinne

Molla Bjurstedt Mallory var en norsk tennisspiller som utvandret til USA i 1915, giftet seg med en amerikaner og ble nummer en i verden med delt statsborgerskap.

Molla, som kom fra Mosvik kommune, vant US Open åtte ganger i singles, to ganger i doubles og tre ganger i mixed doubles. Alle titlene stammer fra perioden før Open æraen staret i 1968.

Den gang het turneringen US Championships.


Norskfødte Molla Bjurstedt Mallory vant US Open åtte ganger mellom 1915 og 1926. Foto: Wikipedia.

Dette var spillerne Ruud beseiret på vei til finalen i US Open:

Runde 1: Kyle Edmund (ATP 601, PR)

Runde 2: Tim van Rijthoven (ATP 117)

Runde 3: Tommy Paul (ATP 34)

Runde 4: Corentin Moutet (ATP 112)

Kvartfinale: Matteo Berrettini (ATP 14)

Semifinale: Karen Khachanov (ATP 31)

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv