Alt er større In The BIG USA: Hovedbanen i US Open anlegget som ligger i bydelen Queens utenfor New York, er verdens største permenente tennis-stadion med en setekapasitet på 23.771 mennesker. Foto: Shutterstock.

Dette er US Open 2022

av | 26 august, 2022 - 05:27 | Internasjonalt, US Open

Sesongens fjerde og siste Grand Slam starter på mandag. For første gang kan Casper Ruud bli verdensener dersom alt skulle stemme i løpet av de neste to ukene i New York.
 • Novak Djokovic blir ikke med pga manglende korona-vaksiner.
 • Dronning Serena Williams, tidenes beste kvinnelige tennisspiller, abdiserer fra profesjonell tennis i en alder av 40 år etter US Open.
 • Andre seed Rafael Nadal forblir et stort spørsmålstegn pga manglende trening siden juli, da han måtte trekke seg fra semifinalen i Wimbledon mot Nick Kyrgios pga magesmerter. Nadal brukte forrige ukes Cincinnati som oppvarming, men røk ut i første kamp.
 • Verdensener Daniil Medvedev er nok største favoritt, men møter mye skjult motstand fra start. Mest sannsynlig møtes Medvedev og Nick Kyrgios i kvartfinalen. Vinneren av den kampen vil bli sterk kandidat til tittelen.
 • Nick Kyrgios var lenge en outsider-kandidat i Grand Slams på hardt underlag. Kan det skje i år?

Fikk du med deg denne?

Trykk på bilde for å lese historien som gav inspirasjon til James Cameron Titanic i 1997.

Dominansen glir sakte bort

Nå er den her igjen. US Open er den siste av årets fire Grand Slam turneringer.

I motsetning til de tre andre GS turneringene, har US Open hatt mange flere forskjellige vinnere på herresiden de siste 15-20 årene – en periode som har vært totalt dominert av De Tre Store (Federer, Djokovic, Nadal).

Trioen har til sammen vunnet 63 Grand Slam titler – og det spilles kun fire i året. Det betyr at De Tre Store vant absolutt alt i nærmere 16 år.

Tar vi med at Andy Murray og Stan Wawrinka vant tre GS titler hver i samme æra, kan en forstå hvor vanskelig det har vært å vinne en Grand Slam tittel for de ‘uheldige andre’ på ATP touren de siste to tiår.

I denne æraen har US Open spilt en interessant rolle. Flere ganger i New York har en ny kanon fra ATP touren fått fritt utløp og nådd et toppnivå som endte med turneringsseier. Se listen under.

Spillere utenom De Tre Store som har vunnet US Open de siste 18 årene:

 • 2009 – Juan Martin del Potro slo Roger Federer i en dramatisk 5-setter. Federer hadde vunnet tittelen de forrige fem årene. En 15 minutters oppsummering av kampen kan sees her: https://youtu.be/Xxb4MIsBBsg.
 • 2012 – Andy Murray vinner sin først GS – slår Novak Djokovic i fem sett. Se oppsummering av kampen her: https://youtu.be/mgVJazH8khA
 • 2014 – Marin Cilic slo Kei Nishikori 6-3, 6-3, 6-3 i finalen. Se kampen her: https://youtu.be/94NzWYO2y0I.
 • 2016 – Stan Wawrinka slår Novak Djokovic i fire sett. Se høydepunktene her: https://youtu.be/CocWF0f6RmE.
 • 2020 – I Korona året 2020 ble USO gjennomført foran en klinisk tom stadion. Novak Djokovic ble diskvalifisert etter han slo en ball i sinne som traff en linjedommer. Uten noen av De Tre Store til å forsvare GS Hegemoniet, endte Dominic Thiem opp med slå Alexander Zverev i fem sett. Se oppsummering av kampen: https://youtu.be/2WjkzGb4u84.
 • 2021 Daniil Medvedev slo Novak Djokovic 6-4, 6-4, 6-4 i 2021 finalen og vant sin første Grand Slam. Det pågående generasjonsskifte nådde sitt foreløpige klimaks. Oppsummering av kampen kan sees her: https://youtu.be/iQcNk6lBMsE

Fritt frem for den nye generasjonen

Det var her i verdens største tennisarena, Arthur Ashe Stadium i fjor at den symbolske generasjonsovertakelsen startet. Det skjedde da Daniil Medvedev slo Novak Djokovic i finalen. Det var første gang en av De Tre Store tapte en Grand Slam finale mot en yngre spiller.

Heldigvis er generasjon-overtakelsen langt fra komplett. Rafael Nadal tok de to første GS i år, inkludert sin 14. i French Open. Novak Djokovic tok den mest prestisjefulle, Wimbledon – og nærmer seg Roger Federer/Björn Borg rekordene.

Men i år er Novak Djokovic utestengt fra USA pga manglende Covid-vaksine. Rafael Nadal har hatt en eksplosiv 2022 sesong med to Grand Slams og noen mindre titler, er seedet nummer to i New York, men har en kronisk fotskade som han slet med å holde i sjakk under årets French Open.

Spanjolen har rehabilitert hjemme på Mallorca etter han trakk seg fra semifinalen i Wimbledon pga en magestrekk.

Siden Wimbledon og US Open har spanjolen hatt en treningskamp. Kongen av Grus kan overaske, men fysikken truer.

Nadal er tidenes mestvinnende i Grand Slams med 22 titler.


Nick Kyrgios har den siste måneden demonstrert et toppnivå på hardcourten som få kan matche. Skal det endelig skje for fargeklatten fra Canberra? Foto: Shutterstock.

Hvem kan vinne? Medvedev, Hurkacz, Kyrgios, Tsitsipas, Berrettini – Outsiders: Alcaraz og Fritz

Det vil gjøre verdensener og regjerende mester Daniil Medvedev til klar favoritt i New York. Russeren har hatt lite kamptrening i sommer, mye pga han som russer ikke fikk delta i Wimbledon.

I Canada for noen uker siden tapte han for en ‘red hot’ Nick Kyrgios. I Cincinnati tapte han semifinalen til Stefanos Tsitsipas.

Disse tre, i tillegg til serve-kanonen Hubert Hurkacz og det spanske fenomenet Mini-Nadal, Carlos Alcaraz samt Taylor Fritz – er nok de de største favorittene til å vinne tittelen.

Og selvfølgelig Matteo Berrettini. Etter Medvedev er italieneren kanskje den største favoritten.

Ruuds Kube

Femte seed Casper Ruud har fått tildelt en usedvanlig tøff rute til toppen av årets US Open. Allerede i tredje runde kan det bli veldig krevende. Deretter stiger vanskelighetsgradene kjapt og brutalt, men nordmannen har bevist flere ganger at han kan komme langt også i hardcourt-turneringer.

Casper Ruud er på samme side som første seed Daniil Medvedev. I sin første kamp møter Ruud britiske Kyle Edmund, som var nummer 14 i 2018, men har slitt med skader og er i dag rangert nummer 666.

I neste runde venter vinneren av Tim van Rijthoven (ATP 119) og en kval-spiller.

i tredje runde kan han bl.a møte Tommy Paul eller Sebastian Korda. Allerede her kan det bli tøft for nordmannen.

I fjerde runde er den høyest rangerte spilleren nordmannen kan møte Taylor Fritz. Amerikaneren er en hardcourt-gigant og outsider-kandidat til tittelen.

I kvartfinalen er Stefanos Tsitsipas eller Matteo Berrettini sannsynlige motstandere.

I en semifinale vil nok verdensener og regjerende mester Daniil Medvedev vente – eller en Nick Kyrgios som nå spiller sitt livs tennis med ny energi og et nytt livssyn.

På papiret er andre seed Rafael Nadal favoritt til å nå finalen på andre siden av tablået.

Ruud i front for den nordiske kontingent i New York

For oss i nord er det nok en gang hyggelig å se at hele Norden (uten Island og Færøyene) er representert på herresiden:

 • Casper Ruud (ATP 7) – Norge
 • Holger Rune (ATP 32) – Danmark
 • Emil Ruusuvuori (ATP 44) – Finland
 • Mikael Ymer (ATP 74) – Sverige

Ulrikke Eikeri med i doubles

Den internasjonale Nordstrand-spilleren Ulrikke Eikeri har hatt så stor suksess i doubles de siste to årene at hun er direkte inne på tablået i alle Grand Slams for tiden, i tillegg til flere WTA 1000 turneringer (tilsvarende herrenes Masters).

I US Open ankommer hun som den 42. beste doubles-spilleren i verden. Makkeren i New York er Aliona Bolsova, rangert nummer 85 i doubles. Doubles-drawet kommer vanligvis ut noen dager etter turneringsstart.


Polske Iga Swiatek har løftet seks trofeer så langt i år. Verdenseneren er favoritt til å vinne sin første US Open. Foto: Shutterstock.

Kvinnefavorittene

Etter årevis uten en klar storfavoritt på kvinnesiden, har nå verdensener Iga Swiatek bevist at hun er den aller beste på kvinne-touren. Fra februar til juli i år var det ingen som klarte å slå henne.

Den polske kvinnen sprengte rekordene til begge Williams-søstrene og nådde en vinnerrekke på 37 kamper. I løpet av den tiden vant hun seks turneringer inkludert French Open, The Sunshine Double + to andre WTA 1000.

Trenger nytt kvinne-rivaleri

Mulig luften gikk litt ut av Swiatek da vinnerreken tok slutt i juli. Siden Wimbledon har hun stort sett røket tidlig ut i turneringer. I Queens er hun likevel en klar favoritt. Så lenge Iga finner motivasjonen, blir hun umulig å slå.

Med Iga på plass, trenger sporten nå en ny stabil storhet for å skape et interessant og vennlig kvinne-rivaleri.

Iga Swiatek og Naomi Osaka, begge i sin beste form. Det kunne blitt starten på noe.


Naomi Osaka er sin egen verste fiende og har vært åpen om utfordringer knyttet til mental helse. Når hun spiller på sitt beste, er hun best i verden. Foto: Shutterstock.

Se mer: Iga Swiatek vinnerrekke er nok til å slå Williams-søstrene, men ikke nok til å komme inn blant Topp 10.

Kilde: Sportsnews.

I fjor sjokkerte 18 år gamle Emma Raducanu verden da den unge briten kvalifiserte seg inn i turneringen og gikk helt til topps uten å tape et eneste sett.

Sammen med tapende finalist Leylah Fernandez, ble tenåringene sensasjoner over natten og spådd store karrierer.

Ingen av de unge kvinnene har så langt levd opp til de skyhøye forventningene som kom i etterkant av fjorårets finale. Leylah Fernandez har vunnet en WTA 250 tittel i år.

Emma Raducanu og Leylah Fernandez er i dag rangert henholdsvis nummer 11 og 14.

Kanskje klarer en av dem å gjenskape magien fra i fjor.


Emma Raducanu kvalifiserte seg inn til US Open i fjor og vant turneringen uten å tape et eneste sett – 18 år gammel. I dag er hun rangert nummer 11 i verden. Foto: Shutterstock.

I tillegg er det flere sterke kvinne-kandidater i årets US Open:

 • Paula Badosa
 • Naomi Osaka
 • Jessica Pegula
 • Simona Halep
 • Bianca Andreescu
 • Beatriz Haddad Maia

Med god hjelp fra et entusiastisk hjemmepublikum, kan Cori Gauff kanskje gå hele distansen. Hun nådde helt til finalen i årets French Open.

Lite realistisk, men likevel et fantastisk resultat ville vært om Serena Williams skulle klart å vinne den symbolsk viktige 24. Grand Slam tittelen i sin siste forevisning for verden og hjemmepublikum på Arthus Ashe.


18 år gamle Cori ‘Coco’ Gauff kan bli den neste amerikaner til å vinne US Open. Foto: Shutterstock.

Tidligere vinnere som deltar i år

Herrer

 • Rafael Nadal (2010, 2013, 2017, 2019)
 • Daniil Medvedev (2021)
 • Andy Murray (2012)
 • Stan Wawrinka (2016)
 • Marin Cilic (2014)
 • Dominic Thiem (2020)

Kvinner

 • Serena Williams (1999, 2002, 2008. 2012, 2013, 2014)
 • Venus Williams (2000, 2001)
 • Bianca Andreescu (2019)
 • Naomi Osaka (2018, 2020)
 • Emma Raducanu (2021)
 • Sloane Stephens (2017)

US Open Flere Fakta:

 • Vinneren får nærmere 26 millioner kroner med dagens dollarkurs.
 • Både Casper Ruud, Carlos Alcaraz, Stefanos Tsitsipas og Rafael Nadal kan bli ny verdensener ved turneringsslutt.
 • Regjerende mestre: Daniil Medvedev og Emma Raducanu
 • Roger Federer, Pete Sampras og Jimmy Connors deler rekorden på fem US Open titler hver i Open æraen.
 • US Open har to baner med uttrekkbart tak i tilfelle regn.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Rett ut i Båstad

Rett ut i Båstad

Casper Ruud røk ut i strake sett til Thiago Monteiro i sin første kamp i Swedish Open.

Den Hellige Gral

Den Hellige Gral

Centre Court i Wimbledon hører hjemme på FNs liste av bevaringspliktige verdensarv-lokasjoner.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv