Richard Norris Williams overlevde Titanic-forliset i 1912. Foto: Shutterstock.

Overlevde Titanic i april – vant US Open i august

av | 22 juli, 2020 - 16:07 | Historier, Internasjonalt

Han reddet medpassasjerer fra den sikre død før han selv hoppet i det iskalde havet.

Richard «Dick» Norris Williams II ble født i Geneve i Sveits til prominente amerikanske foreldre som stammet direkte fra Benjamin Franklin, en av grunnleggerne av den amerikanske uavhengigheten og en kjent oppfinner.

Williams privilegerte oppvekst tillot han å forfølge sin store lidenskap i livet – tennis og i 1911 vant han det sveitsiske mesterskapet.

Året etterpå ble 21 år gamle Williams med faren sin Charles Williams på jomfruturen til passasjerskipet RMS Titanic som la fra kai på den engelske sørkysten 10.april 1912.

Fire dager etter at skipet gikk fra havn i Southampton på sin rute over Nord-Atlanteren til New York skjedde det umulige – det ‘usynkbare’ Titanic traff et isfjell og sank.


RMS Titanic forlater Southampton 10. april 1912. Foto: Wikipedia.

Katastrofen i Nord-Atlanteren

Skipet, det største av sitt slag i verden og en britisk stolthet – mottok seks varsler om isfjell på broen den 14.april 1912, men kapteinen opprettholdt likevel en hastighet på 22 knopp da utkikksmannen Frederick Fleet kl 23:40 fikk øye på et stort isfjell rett forut skipet og varslet broen umiddelbart.

Ute av stand til å manøvrere kjapt nok traff isfjellet Titanic på styrbord side og rev opp en revne under vannlinjen på skroget. Dette førte til at vann strømmet inn i fem av de vanntette avdelingene, ett rom mer enn det skipet kunne tåle for å holde seg flytende. Etter hvert som skipet sank, flommet vann over de vanntette skottene og inn i neste kammer, fordi skottene ikke gikk helt opp til hoveddekket.

To timer og førti minutter etter at det traff isfjellet sank Titanic.

Av 2224 mennesker ombord døde over 1500 – noe som gjør katastrofen til et av de dødeligste forlisene på havet i fredstid.


Isfjellet som antas å ha forårsaket Titanic-forliset fotografert fem dager etter Titanic sank. Isfjellet hadde røde merker på seg og inneholdt vrakgods. Foto: Wikipedia.

Helten

Da isfjellet traff Titanic reagerte Richard Williams umiddelbart. Han reddet en medpassasjer som var låst fast inne i kabinen med å bryte opp døren. På dette tidspunktet var omfanget av katastrofen enda ikke åpenbart for de fleste passasjerene som ikke hadde registrert isfjell-kollisjonen.

Mens Williams brøt seg inn for å redde medpassasjeren ble han konfrontert av en Titanic-ansatt som truet med å bøtelegge han for å ha ødelagt cruiseskipets eiendom.

Hendelsen inspirerte en scene i James Cameron sin film ‘Titanic’ fra 1997 med Leonardo DiCaprio og Kate Winslet i hovedrollene.


Filmen Titanic fra 1997 var delvis inspirert av Richard Williams.

Knust av skorstein

Williams og faren ble værende på skipet idet evakueringen startet for å la andre passasjerer få de sparsomme plassene ombord i livbåtene. I det Titanic ikke lenger kunne holde seg flytende ble far og sønn Williams nødt til å hoppe i det iskalde vannet som holdt en temperatur på – 2 grader.

Mens Richard klarte å svømme seg ut av det akutte infernoet og dragsuget til et synkende Titanic – ble han vitne til at faren ble truffet av en fallende skorstein fra skipet.

I et intervju mange år senere reflekterte han tilbake over kaoset:

– Jeg så en av de fire store skorsteinene falle direkte på han. I et øyeblikk var jeg helt paralysert – ikke fordi den så vidt unngikk meg med noen centimeter….merkelig nok ikke engang fordi den hadde drept faren min som jeg elsket; men der var jeg – helt oppslukt av den enorme størrelsen på skorsteinen som fortsatte spydde ut røyk.

Det så ut for meg som om to biler kunne kjøre gjennom den samtidig.

Legen vil amputere beina – blånektet og vant seks Grand Slam

Williams kjempet seg gjennom det iskalde vannet og fikk klamret seg fast til en delvis nedsunket livbåt før han klarte å ta seg ombord. Oppi livbåten ble han fortsatt sittende med beina i det sprengkalde vannet i flere timer før han ble reddet av RMS Carpathia, som brukte tre og en halv time fra de mottok ‘Mayday’ fra Titanic til de var på plass.


RMS Carpathia kom de overlevende til unnsetning tre og en halv time etter de mottok Mayday. Foto: Wikipedia.

Ombord Carpathia konkluderte skipslegen med at Williams ben måtte amputeres etter å ha vært nedfrosset i flere timer. Williams blånektet; han ville ikke ofre sitt livs lidenskap som var tennis uten kamp.

Istedenfor insisterte han på å holde beina i aktivitet med å gå – døgnet rundt.

Staheten bar frukter for Williams som i august det året – bare fire måneder etter det traumatiske forliset i Nord-Atlanteren – vant sin første US Open tittel i Mixed Double.

Williams suksess fortsatte i årene som kom. Han vant totalt seks Grand Slams, to i single, tre i double og en i mixed double.

Den dramatiske bakgrunnshistorien ble enda mer spesiell etter at Williams vant Davis Cup sammen med Karl Behr – en annen tennisspiller som også var ombord Titanic. Behr overlevde ved å gå til livbåten der han sammen med sitt følge var en prioritert gruppe til de få livbåtene som Titanic var utstyrt med.

Richard Norris Williams II levde til 1968 og døde 77 år gammel.


Helt og Grand Slam-vinner: Richard ‘Dick’ Norris Williams II. Foto: Wikipedia.

Kilde: Wikipedia

For flere spennende historie som involverer tennis, klikk HER.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Årets tennissko fra ASICS

Årets tennissko fra ASICS

Novak Djokovic var med i utviklingen av skoen som har bidratt til nok en drømmesesong for verdenseneren.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv