Hovedbanen i Paris, Court Philippe Chatrier i 2011, før den ble revet og gjenoppbygget med tak over seg. Foto: Shutterstock.

French Open 2022

av | 21 mai, 2022 - 12:52 | French Open, Grand Slam, Internasjonalt

På søndag starter French Open, også kjent som Roland Garros - grussesongens klimaks.

Etter to år med Covid-forstyrrelser og publikums-begrensninger, er French Open omsider klar til å gjennomføres under ‘normale’ omstendigheter i Paris.

Hvem er favorittene i år?

Rafael Nadal mistet tronen til Novak Djokovic i fjor. Spanjolen søker revansje og sin 14. French Open tittel. Samtidig har det dukket opp en ny ung spanjol som er i ferd med å snu opp-ned på alt.

Disse tre: Rafael Nadal, Novak Djokovic og 19 år gamle Carlos Alcaraz, er de største favorittene på herresiden. Sammen er de alle på øverste halvdel av tablået.

Slik var også tilfelle i Madrid Open tidligere i vår der Carlos Alcaraz endte opp med å slå begge legendene. Nå er spørsmålet om spanjolen kan gjenta bragden i et fem-sett format.

Gode utsikter for Casper Ruud

Turneringens åttende seed, Casper Ruud, er på nedre halvdel av tablået sammen med bl.a Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas og Andrey Rublev.

Nordmannen starter med en ‘gratis-runde’ da han møter den tidligere franske storheten Jo-Wilfried Tsonga, som har mottatt wildcard og uttalt at dette blir karrierens siste turnering.

37 åringen har på sitt beste vært nummer fem i verden.

I runde to møter Ruud vinneren av Emil Ruusuvuori og Ugo Humbert. I en evt tredje runde kan han møte Lorenzo Sonego, seedet nummer 32. I fjerde runde er den høyest rangerte spiller Ruud kan møte Hubert Hurkacz.

Nordmannen vil være favoritt i alle disse oppgjørene og har dermed god mulighet til å ta seg til sin aller første Grand Slam kvartfinale.

Der vil han mest sannsynlig møte fjorårets finalist, Stefanos Tsitsipas. Nordmannen har slått grekeren tidligere.

Daniil Medvedev er turneringens andre seed, men er verken en grusmann eller i form. Dersom Ruud sensasjonelt skulle tatt seg til semifinalen, er det kanskje mer sannsynlig at han vil treffe Andrey Rublev eller Jannik Sinner.

Det er lov å drømme – i finalen kan Ruud møte Novak Djokovic/Rafael Nadal/Carlos Alcaraz.

Les mer: Krigshelten Roland Garros fikk French Open oppkalt etter seg.

Storfavoritt på kvinnesiden

Verdensener Iga Swiatek fra Polen er i superform, har vunnet fem strake turneringer og er uten tvil storfavoritt til å ta tittelen i Paris. Det vil i så fall bli hennes andre French Open tittel etter hun som 19 åring ‘kom fra ingenting’ og vant tittelen i 2020.

Regjerende mester i Paris, Barbora Krejcikova, har slitt med en albue-skade og ansees ikke som en tittelkandidat i år.

Det er derimot Ons Jabeur fra Tunisia som har jobbet seg inn i Topp 10 og vant nylig sin første WTA 1000 turnering – Madrid Open. Hun tok seg også til finalen i Roma hvor hun tapte til Iga Swiatek som innkasserte sesongens fjerde WTA 1000.

Andre kvinner som kan true Iga Swiatek inkluderer Paula Badosa, Maria Sakkari, Belinda Bencic og Aryna Sabalenka.

Ulrikke Eikeri spiller doubles

Norges beste kvinnelige spiller, Ulrikke Eikeri, ankom Paris med ny bestenotering i doubles – som nummer 42 i verden. Sammen med Catherine Harrison fra USA, skal hun spille doubles.

Trekningen i doubles har ikke kommet ut enda.

Tidligere French Open vinnere som deltar i 2022

Herrer

 • Rafael Nadal (2005-2008, 2010-2014, 2017-2020)
 • Novak Djokovic (2016, 2021)
 • Stan Wawrinka (2015)

Kvinner

 • Barbora Krejcikova (2021)
 • Iga Swiatek (2020)
 • Simona Halep (2018)
 • Jelena Ostapenko (2017)
 • Garbine Muguruza (2016)

Roland Garros 2022 – en kjapp oppsummering

 • Regjerende mestre: Novak Djokovic og Barbora Krejcikova.
 • Første og annen seed: Novak Djokovic/Daniil Medvedev og Iga Swiatek/Barbora Krejcikova.
 • Syv runder – ingen bye.
 • Herrer spiller fem sett – kvinner tre.
 • Kun hovedstadion har tak.
 • Det avgjørende settet – femte for herrer og tredje for kvinner, vil gå til et match-tiebreak (første til 10 poeng) dersom scoren går til 6-6. Dette er en prøveordning som i 2022 vil gjelde for alle fire Grand Slams.
 • Kveldskamper. Turneringen innførte for et par år siden ‘Night Sessions’ som starter i 20-21 tiden.
 • Ingen andre Grand Slams har blitt dominert av en og samme person som Roland Garros. Rafael Nadal jakter sin absurde 14. tittel i Paris.
 • Vinneren får 2000 ranking poeng og 23 millioner kroner.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv