Rafael Nadal har vunnet Barcelona Open 12. ganger. Foto: Twitter.

Nadals arv i Barcelona

av | 20 april, 2022 - 16:45 | Internasjonalt

Allerede i 2017 skiftet center courten i Barcelona navn til Pista Rafa Nadal.

Mange fikk nok med seg at Casper Ruud spilte tirsdagens kamp i Barcelona Open på Court Rafa Nadal.

Vanligvis får tennislegender oppkalt tennisbaner etter seg lenge etter de legger opp profesjonelt, men i Rafael Nadal sitt tilfelle er de løpende rekordene så absurde at minnesmerkene har begynt å dukke opp allerede.

På onsdagen i Barcelona Open i 2017, mens han jaget den 10. tittelen i turneringen, ble hovedbanen døpt til Pista Rafa Nadal i en seremoni med hovedpersonen selv til stede.

Forventningspresset ble feid til side og Nadal besvarte gesten med å vinne den symbolsterke tiende tittelen det året. I finalen slo han Dominic Thiem. Siden den gang har spanjolen vunnet turneringen i Barcelona ytterligere to ganger.

Tallrekken som viser alle 12 årene Nadal vant Barcelona Open er: 2005-2009, 2011-2013, 2016-2018 og 2021.

Court Rafael Nadal

I French Open er tallene enda mer ekstreme og det er naturlig å tenke at Phillipe Chatrier før eller siden må vike plass for Kongen av Grus. Siden 2001 har center courten i Paris hatt navnet til den tidligere formannen i det franske tennisforbundet.

Frem til det har Paris nøyet seg med å avduke en tre meter høy statue av den aktive, levende legenden. Det skjedde i fjor mens Nadal fortsatt hadde 13 titler fra den franske hovedstaden.


Den 3 meter høye statuen viser Rafael Nadal gjøre sin venstre ‘forearm’ signaturbevegelse. Foto: Twitter.

Dominansen i tall

I januar skjedde et tektonisk skifte i Grand Slam Racet mellom De Tre Store da Rafael Nadal vant Australian Open og passerte Roger Federer og Novak Djokovic som den mestvinnende Grand Slam spiller noensinne, med utrolige 21. titler.

Navnet Rafael Nadal har lenge vært synonymt med ekstreme tallrekorder. Maskinen fra Mallorca har dominert grustennis noe så vanvittig i årene etter 2005, da han som 19 åring vant French Open for første gang.

17 år senere, 35 år gammel og fortsatt aktiv, har Nadal bl.a. vunnet:

 • French Open: 13 ganger.
 • Monte Carlo: 11 ganger.
 • Roma Open: 10 ganger.
 • Madrid Open: 5 ganger.
 • Totalt 26. Masters-titler på grus.
 • Barcelona Open (ATP 500): 12 ganger.

Status GOAT

Det er vidt anerkjent i tennisverdenen at innehaver av flest Grand Slam i historien ansees for å være Greatest Of All Time, som forkortes GOAT. Per definisjon vil da Rafael Nadal være ‘geiten’ med 21. titler.

Under samme regel var Roger Federer geiten etter han vant Wimbledon i 2009, og overtok posisjonen fra Pete Sampras – og helt frem til 30. januar** i år da Nadal vant Australian Open og overtok tronen.

*Etter Rafael Nadal vant French Open for 13. gang i 2020 var han ajour med Roger Federer på 20 GS titler. Fra juni 2020 til januar 2022 var isåfall Nadal og Federer sammen om å være GOATS.

*Etter Novak Djokovic vant Wimbledon i 2021, var også han ajour med de to andre på 20. titler. Fra juli 2021 til januar 2022 var i så fall De Tre Store alle GOATS.

Clay Slam

2010 var et spesielt år for Nadal – da vant han alle de tre Masters-turneringene på grus (Monte Carlo, Madrid, Roma) samt French Open. Spanjolen er den eneste som har klart å vinne alle fire i samme kalenderår. Bragden blir omtalt som en Clay Slam.

I Paris har Nadal styrt med jernhånd siden debuten i 2005. Statistikken hans er 105 seiere og 3 tap. Det gir en vinner-rate på 97.2%. Hvert av hans tre tap i Paris er sagnomsuste. Tapene kom i fjerde runde mot Robin Söderling i 2009, i kvartfinalen mot Novak Djokovic i 2015 – og senest i fjorårets semifinale mot Djokovic.

I 2016 måtte Nadal trekke seg underveis pga håndledd-skade i Paris.

Les mer: Da Roger Federer vant French Open.


2009 – året da en svenske satte ‘fyr’ på French Open. Foto: Shutterstock.

Treenigheten i Paris

Om ikke French Open var spesiell nok for Rafael Nadal, så har mannen alltid bursdag underveis i turneringen, den 3. juni – forutsatt at det ikke er en pandemi som utsetter turneringen til høsten, vel å merke.

Nadal foretrekker også å se favorittlaget Real Madrid vinne Champions League underveis i korstoget sitt i den franske hovedstaden.

Tre ganger har treenigheten (bursdag, Real Madrid vinner CL og tittel i Paris) slått til: I 2014, 2017 og 2018.

Utvalgte Nadal-meritter:

 • 21. Grand Slam titler, mestvinnende gjennom tidene.
 • En av få som har oppnådd en Career Grand Slam to ganger, som vil si å vinne alle fire GS turneringene to ganger. Djokovic var førstemann ut til å klare dette etter han vant French Open for andre gang i 2021. Nadal oppnådde dette samtidig som han ble mestvinnende i januar da han vant Australian Open for andre gang i karrieren. Kun Nadal og Djokovic har oppnådd dette i Open æraen.
 • 36. Masters titler (1 bak Djokovic som har 37. Federer har 28).
 • OL-Gull.
 • Totalt 91. ATP titler.

Les mer: Nadals sorte hull i cv’en

14/22

2022 startet perfekt for Rafael Nadal, som var ubeseiret med tre titler frem til Indian Wells finalen hvor han tapte til Taylor Fritz. Det ble klart etter kampen at spanjolen slet med ribbeinet.

En god måned senere venter hele verden på at Nadal skal bli frisk igjen til French Open starter den 22.mai. Da kan nummer 14/22 bli en realitet.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Mr. Genève

Mr. Genève

Casper Ruud vant Genève Open for tredje gang etter å ha vunnet to kamper på en dag.

Finaleklar

Finaleklar

Casper Ruud vant semifinalen i Genève Open – får bare noen timers pause før finale.

French Open 2024

French Open 2024

Casper Ruud er heldig med trekning – blir likevel knalltøft for nordmannen å nå sin tredje strake finale i Paris.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv