Emma Raducanu fra Storbrittania var nummer 338 i verden da hun i sommer mottok wildcard til Wimbledon – nå er hun i semifinalen i US Open. Foto: Eurosport.

US Open Onsdag: Britisk tennisyndling med norsk forbindelse til semifinale

av | 9 september, 2021 - 06:35 | Aktuelt, Internasjonalt, US Open

Fire herrer og fire kvinner, deriblant to tenåringer, kjemper nå om tittelen i US Open.

18 år gamle Emma Raducanu eksploderte inn på den globale tennis-radaren da hun i årets Wimbledon kom inn som wildcard rangert nummer 338 i verden – og tok seg helt til fjerde runde.

En stjerne var født, det britiske folket knyttet tenåringen til sitt bryst – dette kunne bli deres nye tenniskomet.

Emma Raducanu – 18 år og rangert nummer 150 i verden – er i semifinalen av US Open. Foto: Eurosport.

Ingen One-Hit-Wonder

To måneder senere har 18 åringen bevist at Wimbledon ikke var et ‘one-hit-wonder’. Mens Tennis Norge har viet mest oppmerksomhet til hennes canadiske motpart Leylah Fernandez – The Giant Killer, også hun en tenåring som har nådd semifinalen på motsatt side av tablået etter å ha slått bl.a Noami Osaka, Elina Svitolina og Angelique Kerber – har Emma Raducanu gjort det samme i årets US Open.

Onsdag kveld sikret den britiske sensasjonen seg en plass i semifinalen etter hun slo fersk OL-vinner Belinda Bencic i kvartfinalen med settsifre 6-3, 6-4.

Drømmen som en Super-sensasjon-finale på lørdag

Begge tenåringssensasjonene er nå en seier hver unna å møtes i selveste US Open finalen. Raducanu, nå rangert nummer 150 i verden, møter Maria Sakkari (WTA 18) i sin semifinale på torsdag. Leylah Fernandez, rangert nummer 73, møter nummer to i verden Aryna Sabalenka.

Tennis Norge håper julen kommer ekstra tidlig i år: Tenåringsfinale i US Open på lørdag – og en Kalender Grand Slam på søndag.

Anders Borg og Emma Raducanu

Historien om Emma Raducanu blir enda mer spesiell av at den britiske tenåringen har en relasjon til Norge. Anders Borg, leder av Northern Vision og redaktør av Magasinet Tennis Norge, var turneringsarrangør i Liverpool da Emma Raducanu vant sin aller første tennis-tittel i en alder av 12 i 2015.

Emma Raducanu vant sin aller første tennis-tittel i Liverpool i 2015 – en turnering som årlig arrangeres av Northern Vision og Anders Borg. Foto: Wikipedia/Northern Vision.

Raducanu har utviklet seg i ungdommen gjennom å delta i flere Tennis Europe Junior-turneringer – nettopp slike som foregår denne uken i Oslo Tennis Arena, arrangert av Northern Vision.

Anders Borg har derfor spilt en betydningsfull rolle i utviklingen av tennisstjernen som har gitt håp til britene om at de endelig skal få en kvinne helt i toppen igjen.

Borg – Raducanu forbindelsen ble også anerkjent i britisk media under årets Wimbledon.

Djokovic nøytraliserte nytt hinder

Verdensener Novak Djokovic slo Matteo Berrettini i onsdagens siste kvartfinale etter han tapte et spektakulært første sett 5-7 etter 78 minutter spill.

Spillerne presset hverandre til å yte sitt beste i games som passerte 12 minutter før Berrettini til slutt klarte å utnytte en breakball og snappet til seg settet før det gikk til tiebreak.

Det ekstreme nivået og den ekstreme hastigheten fra det første settet kunne nesten ikke fortsette – noen måtte gi etter.

Under slike omstendigheter blomstrer ofte de største profilene – noe verdens beste spiller Novak Djokovic demonstrerte. Serberen hentet frem et nytt nivå, overtok iniativet, dikterte spillet og overtok kampen samtidig som det ble tydelig hva det første settet hadde kostet for Berrettini.

To seirer unna absurd prestasjon

Nesten som en blåkopi av årets Wimbledon finale, tok Djokovic de neste tre settene etter Berrettini med nebb og klør hadde kloret til seg det første settet.

Nå venter et blodig vanskelig oppgjør i semifinalen på fredag; formsterke Alexander Zverev som senest i Tokyo OL slo serberen – også det i semifinalen.

Dersom Djokovic skulle vinne US Open vil han passere Rafael Nadal og Roger Federer i antall Grand Slams, men overordnet den statistikken vil Djokovic blir den første herre i moderne tid* til å gjennomføre en Kalender Grand Slam, som betyr å vinne alle fire Grand Slams i samme kalenderår. Fra før av har han en Non-Calender Grand Slam fra 2015/16.

*En Kalender Grand Slam har blitt utført en gang av en herre etter Open æraen da Rod Laver gjorde det for andre gang i 1969. Muligheten til å inkludere et OL-gull og oppgradere prestasjonen til et Kalender Golden Slam ble ruinert av Alexander Zverev i Tokyo.

Til sammenligning kan vi nevne at en Kalender Golden Slam har kun inntruffet en gang i klodens historie. Det skjedde i 1988 da Steffi Graf vant alle de fire store samt OL-gull i Seoul.

Det er veldig gode grunner til å holde seg i nærheten av Eurosport de neste fire dagene.

Onsdagens semifinale mellom Novak Djokovic og Matteo Berretini ble nesten en blåkopi av Wimbledon-finalen. Foto: Eurosport.

Resultater fra kvartfinalene på onsdag

Menn

  • Novak Djokovic – Matteo Berrettini: 3-1
  • Alexander Zverev – Lloyd Harris: 3-0

Kvinner

  • Maria Sakkari – Karolina Pliskova: 2-0
  • Emma Raducanu – Belinda Bencic: 2-0

Dette blir nå semifinalene i US Open:

Herrer (spilles fredag)

  • Novak Djokovic – Alexander Zverev
  • Daniil Medvedev – Felix Auger-Aliassime

Kvinner (spilles torsdag)

  • Maria Sakkari – Emma Raducanu
  • Aryna Sabalenka – Leylah Fernandez

Relaterte artikler

Relaterte artikler

French Open 2024

French Open 2024

Casper Ruud er heldig med trekning – blir likevel knalltøft for nordmannen å nå sin tredje strake finale i Paris.

Trening gir bedre liv

Trening gir bedre liv

Ny global studie viser sammenheng mellom regelmessig trening i tenårene og positiv mental helse i voksen alder.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv