Jasmine Paolini fra Italia nådde finalen i French Open – nå er hun i semifinale i Wimbledon. Foto: TennisMajors/X.

Magi i luften da Wimbledon nærmer seg klimaks

av | 10 juli, 2024 - 19:44 | Internasjonalt, Wimbledon

Kan bli første gang siden 2019 - dette er semifinalene.

Verdensener Jannik Sinner er ute av dansen etter en tung fem-setter mot Daniil Medvedev på tirsdag, men tre av de fire gjenværende herrer er tidligere Grand Slam vinnere – og forhåndsfavoritter.

På kvinnesiden kan historiske Jasmine Paolini nå sin andre strake Grand Slam finale.

Dette er semifinalene

Herrer (spilles fredag)

  • Carlos Alcaraz – Daniil Medvedev
  • Novak Djokovic – Lorenzo Musetti

Kvinner (spilles torsdag)

  • Jasmine Paolini – Donna Vekic
  • Elena Rybakina – Barbora Krejcikova

Alle kamper kan ses på enten Eurosport N/1, kanal Rex og/eller streaming-plattformen Discovery+/Max.

Den lavmælte giganten

På kvinnesiden er 2022-vinneren Elena Rybakina (WTA 4) fra Kasakhstan den største favoritten. Når Elena er i flytsonen, er hun ustoppelig.

Det så latterlig enkelt ut da hun ‘kom fra ingenting’ og sveipet til seg tittelen i 2022. Heller ikke feiringen av å vinne det største trofeet i tennis så ut til å gjøre stort inntrykk på den beskjedne og beherskede kvinnen fra Kasakhstan – som strakte en forsiktig knyttnevene i luften når seieren var i boks.

Hun ser ut til å være i samme modus i år.

Elena Rybakina fra Kasakhstan vant Wimbledon i 2022, hennes første og eneste Grand Slam tittel – foreløpig. Foto: Wimbledon/X.

Politisk rot

2022 var året da Wimbledon ikke gav ATP og WTA poeng pga en konflikt vedrørende Wimbledons beslutning om å nekte spillere fra Russland og Belarus å delta, i kjølvannet av den russiske invasjonen av Ukraina.

Beslutningen betød at Rybakina som da var seedet nummer 17, ikke klatret på verdensrankingen etter seieren.

Heller ikke Novak Djokovic fikk sine 2000 poeng for å ta tittelen – noe som den gang innebar at han tross seieren ikke passerte Casper Ruud på verdensrankingen.

Den tunisiske spilleren Ons Jabeur (t.h) har tapt de to siste Wimbledon-finalene og har fortsatt til gode å vinne sin første Grand Slam. Her fra 2022. I fjor tapte hun finalen til Markéta Vondroušová. Foto: Wimbledon/X.

2x italiensk X faktor

På andre siden av tablået kan den italienske 28 åringen Jasmine Paolini nå sin andre strake Grand Slam finale etter hun tapte French Open finalen til Iga Swiatek i juni.

Da Paolini slo amerikanske Emma Navarro i tirsdagens kvartfinale, ble hun den første italienske kvinne til å nå en semifinale i Wimbledon.

Utenom Rybakina, er det kun Barbora Krejcikova fra Tsjekkia som tidligere har vunnet en Grand Slam (French Open 2021)

Jasmine Paolini viser klasse i Wimbledon

Kan bli første gang siden dramatiske 2019

Carlos Alcaraz slo Novak Djokovic i fjorårets 5-sett-finale, noe som til syvende og sist blokkerte Djokovic fra å ta en Kalender Grand Slam; å vinne samtlige fire i samme år.

Dersom begge vinner sine semifinaler på fredag vil Djokovic og Alcaraz møtes i finalen på søndag – noe som i så fall vil være første gang siden 2019 at to tidligere Wimbledon-vinnere møtes i finalen.

I 2019 slo Novak Djokovic den sveitsiske legenden Roger Federer i en dramatisk 5-setter, som med dengangs regler ble stoppet på 12-12 i det femte settet og avgjort på et ordinært tie-break.

Federer misset to match-baller og Djokovic tok tie-breaket 7-3. Den kampen varte i 4 timer og 57 minutter, som er den lengste Wimbledon-finale i historien.

Carlos Alcaraz slo Novak Djokovic i fjorårets finale – det kan bli en re-match på søndag. Foto: Wimbledon/X.

Gjennombrudd for Musetti – pusterom for Djokovic

Spilleren som skiller seg ut blant de gjenværende fire herrer er 22 år gamle Lorenzo Musetti. Italieneren er i sin første Grand Slam semifinale etter han slo Taylor Fritz i kvartfinalen på onsdag.

Lorenzo Musetti (ATP 25) har fått et Grand Slam gjennombrudd i Wimbledon. Foto: Tennisworld/X.

Musetti er rangert nummer 25 i verden og møter Novak Djokovic i semifinalen. Serberen, som har vunnet Wimbledon syv ganger, som er tangert andreplass med Pete Sampras, en bak Roger Federer – fikk walkover til semifinalen etter Alex De Minaur måtte trekke seg fra kvartfinalen pga en hofte-skade.

Alt ligger til rette for at Djokovic dermed kan nå sin 10. Wimbledon finale. Hans to finale-tap var til Andy Murray i 2013 og til Alcaraz i fjor.

Litt Wimbledon vinnerstatistikk

Til sammenligning nådde Roger Federer 12 finaler hvorav fire endte i tap, inkludert i 2008 til Rafael Nadal i det som ofte blir kalt den beste tenniskampen etter 1980-finalen mellom Björn Borg og John McEnroe.

2008 tapet betød at Roger Federer misset sjansen til å vinne sin sjette strake Wimbledon – og dermed bryte tangeringen med Björn Borg på fem.

I fjor hadde Djokovic muligheten til å bli med i ‘5-strake-klubben’ sammen med Federer og Borg, men da var det en annen spansk wünderkind som ville det annerledes.

Både Nadal og Alcaraz vant sin første Wimbledon tittel da de forhindret tangering og rekord for Djokovic og Federer.

Fortsatt kongen i Wimbledon: Roger Federer har vunnet Wimbledon åtte ganger, en av hans aller siste rekorder som Novak Djokovic foreløpig ikke har tangert eller slått. Foto: Tennismania.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Rett ut i Båstad

Rett ut i Båstad

Casper Ruud røk ut i strake sett til Thiago Monteiro i sin første kamp i Swedish Open.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv