Rod Laver Arena i 2012 under finalen mellom Novak Djokovic og Rafael Nadal. Foto: Shutterstock.

Australian Open 2023

av | 12 januar, 2023 - 11:39 | Australian Open, Casper Ruud, Internasjonalt, Ulrikke Eikeri

Til tross for en tøff trekning - alt ligger til rette for at årets Australian Open blir den beste utgaven noensinne - sett med norske øyne.

Trekningen til Australian Open kom ut på torsdag og Casper Ruud er seedet nummer to bak regjerende mester Rafael Nadal. Dessverre for turneringen har verdensener Carlos Alcaraz måttet trekke seg etter spanjolen pådro seg en skade under trening.

10/22

Kongen downunder er uten tvil Novak Djokovic. Serberen har vunnet tittelen hele ni ganger. Fjorårets juridiske såpeopera endte til slutt med at Djokovic ble utestengt fra turneringen pga manglende covid vaksinering.

I år er covid-tvangstrøyen borte og Djokovic vil ha full fokus på å vinne sin tiende tittel i Melbourne og samtidig tangere Rafael Nadals verdensrekord i antall Grand Slams på 22.

Ting ser bra ut for Team Djokovic. Han avsluttet fjorårets sesong med å vinne ATP Finals. I Australia har han allerede vunnet en oppvarmingsturnering og bruker nå den siste uken til å finspisse formen inn mot årets første Grand Slam.


Unfinished Business in Melbourne. Novak Djokovic vil ved seier i AO oppnå å vinne en enkel Grand Slam turnering et tosifret antall ganger (10) og samtidig tangere verdensrekorden til Rafael Nadal med totalt 22 Grand Slam titler. Foto: Shutterstock.

Ruuds kurs til finalen

Dersom Casper Ruud tar seg til sluttrundene kan han gjenskape fjorårets US Open situasjon hvor han er en kamp unna tittelen – og posisjonen som verdensener, de to største klimaks en spiller kan oppnå.

Trekningen er tøff, men flere faktorer gir Ruud en fordel. Han forsvarer ingen poeng fra i fjor, da et uheldig overtråkk under innkjøringen endte med at nordmannen måtte trekke seg.

Det vil si at alle poeng i Melbourne er pluss. Rafael Nadal vant tittelen i fjor og kan ikke få noen plusspoeng. Den andre personen som ligger foran Ruud på verdensrankingen – Carlos Alcaraz, er ute pga skade.

Dersom Ruud skal bli verdensener etter AO må han komme til finalen. Så lenge motstanderen ikke blir Stefanos Tsitsipas, vil han bli verdensener selv med finaletap.


Amerikanske Taylor Fritz kan bli Casper Ruuds motstander i kvartfinalen. Foto: Shutterstock.

Brutalt

Ruud får en komfortabel start da han i første runde møter den forholdsvis ukjente tsjekkeren Tomas Machac (ATP 115).

Så starter alvoret.

I runde to vil han mest sannsynlig møte Jenson Brooksby (ATP 48). Den amerikanske 22 åringen er en up-and-comer og livsfarlig på hardcourt.

I tredje runde er spanske Alejandro Davidovich Fokina (ATP 32) potensiell motstander. I fjerde runde venter mest sannsynlig Matteo Berrettini (ATP 14). Begge er svært krevende å slå.

I en kvartfinale vil Taylor Fritz (ATP 9) sannsynligvis vente. Amerikaneren er en hardcourt-gigant og i tillegg i superform. I romjulen vant han en oppvisningsturnering i Midtøsten før han i forrige uke ledet USA til en soleklar seier i United Cup.

Dersom Ruud tar seg videre til semifinalen vil han mest sannsynlig møte Novak Djokovic (ATP 5), kanskje turneringens aller største favoritt.

Favorittene til å nå finalen på andre siden av tablået er Rafael Nadal og Stefanos Tsitsipas.


Frem til 1988 var Australian Open en gress-turnering som ble spilt i Kooyong Lawn Tennis Club. De siste til å vinne AO på gress var Stefan Edberg og Hana Mandlíková i 1987.
Foto: Wikipedia.

To ganger doubles for Eikeri

Ulrikke Eikeri deltar i doubles sammen med makker Catherine Harrison. Duoen har fått en fin innkjøring til Australian Open og er i skrivende stund i semifinalen av WTA 250 på Hobart, Australia.

Eikeri skal også spille mixed doubles i AO uten at makkeren er bestemt.

Doubles-trekningene kommer vanligvis ut i løpet av turneringens første par dager.

Store navn som ikke deltar i årets Australian Open pga skade/helse:

 • Carlos Alcaraz
 • Naomi Osaka
 • Simona Halep
 • Venus Williams (skadet i Auckland)

Nordiske deltakere i AO 2023:

Norge, Sverige, Danmark og Finland er alle representert i årets utgave*:

 • Casper Ruud (ATP 3)
 • Ulrikke Eikeri (WTA Doubles 44)
 • Holger Rune (ATP 10 – Danmark)
 • Emil Ruusuvuori (ATP 46 – Finland)
 • Mikael Ymer (ATP 77 – Sverige)

*Trekningene i doubles er ikke ute enda.

Deltakere i år som tidligere har vunnet Australian Open

 • Novak Djokovic (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021)
 • Rafael Nadal (2009, 2022)
 • Stan Wawrinka (2014)
 • Victoria Azarenka (2012, 2013)
 • Sofia Kenin (2020)

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Semifinaleklar i Monte Carlo

Semifinaleklar i Monte Carlo

Casper Ruud slo Ugo Humbert i kvartfinalen i Monte Carlo Masters – nå venter Novak Djokovic i semifinalen.

Videre i Monaco

Videre i Monaco

Casper Ruud slo Hubert Hurkacz i tredje runde av Monte Carlo Masters – unngår Carlos Alcaraz i kvartfinalen.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Siste innlegg

Arkiv