Det har vært en sann ære å følge Serena Williams fantastiske karriere i over to tiår, men nå er det slutt. Foto: Shutterstock.

Dronningen abdiserer

av | 28 august, 2022 - 12:00 | Internasjonalt

En epoke er over. Tidenes beste kvinnelige tennisspiller, Serena Williams, gir seg etter årets US Open.

I et intervju med det amerikanske magasinet Vogue for et par uker siden fortalte Serena Williams at hun legger opp som profesjonell tennisspiller etter US Open.

Vidt anerkjent som tidenes beste kvinne, Serena Williams blir 41 år i september og etterlater seg en karriere som kanskje aldri blir gjentatt i historien.

Fra ghettoen til tennis-kongelighet

Den fantastiske og smått utrolige historien om Serena Williams, hennes ett år eldre søster Venus og deres far og trener Richard Williams, er et stykke moderne historie som omfatter så mye mer enn bare sport.

Oppvokst i den kriminelt belastede bydelen Compton i Los Angeles på 80-tallet fastsatte pappa og trener Richard helt fra start en plan – han skulle trene frem tidenes beste tennisspiller.

Resten er en american dream som ble til virkelighet.


Filmen King Richard forteller den tidlige historien om søstrene Venus og Serena Williams oppvekst. Foto: FB

Det er blitt skrevet en rekke biografier om Serena Williams hvorav disse tre kan anbefales:

Prestasjonene

Bøker og kompendium kunne vært fullt opp med prestasjoner, rekorder og milepæler for Serena Williams. Vi skal ta med noen av de største.

  • Flest Grand Slam titler i Open æraen med 23. titler
  • Rangert nummer 1 i verden i totalt 319 uker (Steffi Graf har rekorden på 377, Martina Navratilova på andre plass med 332.)
  • Vært sammenhengene rangert nummer 1 i verden i 186 uker, en rekord hun deler med Steffi Graf.
  • Også vunnet 22 Doubles-titler med sin søster Williams, inkludert 14 Grand Slams og tre OL-gull.
  • Oppnådd Career Golden Slams i både singles og doubles
  • Vært innehaver av alle fire Grand Slam titlene samtidig to ganger – en prestasjon kun tangert av Steffi Graf og Rod Laver*.
  • Har vunnet 10 av 12 mulige Grand Slam titler som eksisterer – mangler to Mixed Doubles titler (French Open og Australian Open) fra å ha et complete boxed set – en absurd rekord kun tre personer i historien har oppnådd.
  • Har spilt inn rundt 950 millioner kroner i premiepenger.

*Williams oppnådde to ganger å inneha en non-calender grand slam, som vil si hun holdt alle fire GS-titlene samtidig, men som strekker seg over to sesonger.

Steffi Graf var den siste spilleren til å gjennomføre en Calender Grand Slam. Det var i 1988, da tyskeren i tillegg vant OL i singles i Seoul det året.

Denne absurde prestasjonen kalles en calender golden slam og er kun gjennomført den gang i 1988 av Steffi Graf.

Novak Djokovic kom utrolig nær å gjøre det i 2021. Han hadde allerede vunnet Australian Open, French Open og Wimbledon da et års korona-utsatt Tokyo OL også ble spilt.

Ved å vinne OL og US Open ville Djokovic blitt den første herre – og andre person i historien til oppnå en calender golden slam.

Men

Alexander Zverev ruinerte Djokovic sin drøm da ha slo serberen ut av OL i Tokyo.

Djokovic hadde fortsatt mulighet til å gjennomføre en calender grand slam, men tapte US Open finalen til Daniil Medvedev.

Visste du dette?

Den flyktige nummer 24

Serena vant sin 23. og siste Grand Slam tittel i Australian Open i 2017 da hun var 35 år gammel og hadde nylig blitt mamma. I finalen slo hun sin søster Venus.

Den seieren gjorde at hun passerte Steffi Graf sin Open Æra rekord på 22 Grand Slam titler. Isolert fra alt annet, anerkjennes den spilleren med flest Grand Slam titler (i singles) som tidenes beste.

Likevel var ikke Serena helt i mål. Den levende tennis-legenden Margaret Court har alle-tiders-rekord med 24 Grand Slams, men flere stammer fra tiden før Open Æraen startet – og anerkjennes dermed ikke på samme måte.

Siden 2017 da den 23 kom, jobbet Serena Williams seg frem til fire nye Grand Slam finaler – og fire sjanser til finpusse tidenes Tennis CV.

Utrolig nok endte alle fire finalene med tap. Dette var fasiten:


Den vonde fasiten som har hindret Serena Williams i å sikre den symbolviktige 24. Grand Slam tittelen.

Frustrasjonen til Serena tok overhånd i 2018 i den famøse US Open finalen mot Naomi Osaka hvor Williams kom med flere sinneutbrudd, kjeftet på dommeren og skapte en pinlig atmosfære gjennom hele den påfølgende seiersseremonien – godt hjulpet av et usympatisk amerikansk hjemmepublikum som buet mens en forvirret ung Naomi Osaka tok imot sitt aller første Grand Slam trofe.

Året etter tapte Williams på ny USO finalen til en ung og da ‘ukjent’ spiller – canadiske Bianca Andreescu.

En siste dans

Drømmen om nummer 24 lever kun teoretisk når US Open åpner dørene på mandag. Williams er snart 41 år gammel og har falt til nummer 413 på verdensrankingen.

Allerede på turneringens første dag skal hun i aksjon og møter Danka Kovini (WTA 80) fra Montenegro. Kampen starter rundt kl 01 natt til tirsdag.


To søstre og to av tidenes aller beste tennisspillere, Serena og Venus Williams under deres første runde i doubles i US Open 2013. Foto: Shutterstock.

Stille fra Venus – kan møte Eikeri

Serena og søsteren Venus har også akseptert et wildcard i doubles-grenen i US Open. Det betyr at det er en sjanse for de kan treffe Ulrikke Eikeri og hennes spanske makker. Trekningen er fortsatt ikke ute.

Den ett år eldre søsteren Venus Williams har foreløpig ikke sagt noe angående å legge opp, selv om flere profilerte tennis-eksperter sier de forventer Venus også vil annonsere sin avskjed ila de neste to ukene.

Se video av Serena Williams 50 beste poeng:

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Årets tennissko fra ASICS

Årets tennissko fra ASICS

Novak Djokovic var med i utviklingen av skoen som har bidratt til nok en drømmesesong for verdenseneren.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv