Det norske teamet i ATP Cup. Foto: Tennis Rivera/Facebook.

2022 sesongen starter i Australia – Norge klar for ATP Cup

av | 30 desember, 2021 - 16:54 | Norsk

Casper Ruuds høye rangering sørger for at norsk tennis igjen blir eksportert til Australia.

For to år siden innførte herrenes tennis-organisasjon i samarbeid med Tennis Australia konseptet ATP Cup – en landslagsturnering som i tillegg til prestisje også deler ut ranking-poeng.

Det kreative formatet ble en umiddelbar suksess i 2020 samtidig som den oppfulgte sitt antatte hovedmål; å samle verdens tennistropper til en felles sesongstart i Australia – som en naturlig oppvarming til kalenderens første høydepunkt – Australian Open.

Først hell – så 100% Ruud

Da ATP Cup debuterte i 2020 var det en serie av tilfeldigheter som resulterte i at Norge fikk snappet til seg en et sete blant de 24 deltaker-nasjonene. I 2021 ble Norge ekskludert i en korona-begrenset versjon med kun 12 deltakerland.

I 2022 skal 16 land delta – og invitasjonene tildeles basert på hver nasjons beste spiller. Etter en eventyrlig 2021 sesong har Casper Ruud klatret til nummer 8 i verden og sørget dermed for at Norge ble en selvsikker deltaker i den tredje utgaven av ATP Cup.

ATP Cup 2022

La oss ta en kjapp gjennomgang av formatet av ATP Cup og hvordan det fungerer:

  • 16 land, inkludert Norge, er fordelt i fire grupper hvor hver gruppevinner avanserer til semifinale.
  • Norge er i gruppe med Serbia, Spania og Chile – verken Novak Djokovic eller Rafael Nadal deltar – noe som gjør Casper Ruud til den høyeste rangerte spilleren i gruppen.
  • Hvert oppgjør mellom lagene består av to single-kamper og en doubles-kamp.
  • Hvert team består av fem spillere – nummer en og to fra hvert lag skal møte hverandre i singles – deretter følger en doubles-kamp uavhengig av om resultatet allerede er 2-0 til den ene parten – det er fortsatt individuelle double-ATP poeng i spill.
  • I utgangspunktet er nasjonene med to toppspillere storfavoritter, men de landene som kan stille med doubles-spesialister i stallen har en joker-rolle.
  • Det norske teamet består av Casper Ruud, Viktor Durasovic, Lukas Lilleengen, Leyton Rivera og Andreja Petrovic. Pga nivå-forskjellene er det forventet at Ruud og Durasovic vil spille alle oppgjør på vegne av Norge.
  • Norges kaptein er Christian Ruud. Med i i staben er Claudio Rivera og Fredrik Loven.
  • Turneringen spilles utelukkende i Sydney fordelt på to arenaer med en tidsforskjell til Norge på 10 timer. Turneringen starter dermed nøyaktig ved midnatt på nyttårsaften norsk tid.
  • Norges første motstander er Serbia og starter kl. 07:30 lørdag morgen norsk tid da Viktor Durasovic møter Serbias nummer to Filip Krajinovic (ATP 42) fulgt av Casper Ruud vs. Dusan Lajovic (ATP 33). Opprinnelig skulle verdensener Novak Djokovic deltatt, men serberen valgte å trekke seg første juledag. Deltstatsreglene i Australia åpnet opp for at Djokovic (angivelig uvaksinert mot covid) kunne delta i ATP Cup, mens delstats-guvernøren i Victoria, som omfatter Melbourne og Australian Open har innført et absolutt krav om vaksinasjon for deltakelse. Djokovic, som til stor irritasjon for alle parter, nekter fortsatt å uttale seg om han er vaksinert eller ikke.

Poeng og penger

Vinnere av ATP Cup kan maksimalt ende opp med 750 ATP poeng, avhengig av ranking og resultat i sine oppgjør. Totalt skal ca 120 millioner norske kroner deles ut.

Casper Ruud forsvarer 130 poeng fra 2020 da han slo Fabio Fognini og John Isner, begge ranket mellom 10 og 20 i verden, noe som den gang var nye milepæler for nordmannen. Norge endte små sensasjonelt med å slå giga-nasjonen USA 2-1, men avanserte ikke videre fra gruppespillet.

Deltakere i ATP Cup får ikke lenger sine akkumulerte poeng tellende som en ekstra turnering, slik som det var i starten. Alle ATP spillere får sine 19. beste resultater tellende mot rankingen. Kun deltakere i ATP Finals får en 20. tellende turnering. For Ruud betyr det 400 ekstra ATP poeng helt til desember 2022.

Italienske favoritter

Serbia og Djokovic vant den første utgaven av ATP Cup i 2020 mens supermakten Russland overtok tronen i starten av dette året. Med to Topp 5 spillere (Daniil Medvedev og Andrey Rublev) er Russlands verdens tennis-makt for øyeblikket, men etter at Rublev testet positivt for Covid og 2021-fenomenet Aslan Karatsev trakk seg fra årets utgave, er verdenstoer Daniil Medvedev alene sammen med challenger-spillere om å forsvare tittelen.

Fjorårets tapende finalist, Italia, i år representert med superduoen Matteo Berrettini (ATP 7) og Jannik Sinner (ATP 10), seiler opp som en sterk tittelkandidat.

Også Tyskland, representert ved Alexander Zverev (ATP 3) og Jan-Lennard Struff (ATP 51), er blant favorittene.

Champagne-tennis

ATP Cup starter idet champagne-korkene sprettes ved midnatt kl 00:00 på lørdag 1.januar norsk tid. Da er tennis-sesongen 2022 offisielt i gang.

Kl 07:30 starter NORGE – SERBIA med Viktor Durasovic vs. Filip Krajinovic fulgt av Casper Ruud vs. Dusan Lajovic etterfulgt av en doubles-kamp hvor lagkaptein Christian Ruud kan velge å bruke reserve-spillere.

Turneringen går fra 1. – 9. februar. Alle lag har en dags pause mellom hvert oppgjør.

Gjennom hele gruppe-spillet starter spillet ved midnatt norsk tid og fortsetter gjennom natten.

Kampene kan følges på Eurosport og Discovery+.

Se komplett liste av deltakere i ATP Cup

Relaterte artikler

Nytt magasin ute

Nytt magasin ute

Vårutgaven av Magasinet Tennis Norge er ute – kan kjøpes på Narvesen storkiosk eller på nett.

Relaterte artikler

Helgø i fyr og flamme

Helgø i fyr og flamme

Malene Helgø vant sin tredje strake turnering – har vunnet de siste 17 kampene på ITF touren.

Nytt magasin ute

Nytt magasin ute

Vårutgaven av Magasinet Tennis Norge er ute – kan kjøpes på Narvesen storkiosk eller på nett.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Siste innlegg

Arkiv