Hovedsakelig fire spillere er involvert i et intenst race om de to siste plassene til ATP Finals, turneringen hvor spillerne mottar millioner av kroner bare for å delta – og et potensielt lass med ekstra-poeng ettersom Finals teller som den 20. gjeldene turnering. Foto: Shutterstock.

Paris Showdown: Nå skal det avgjøres om Ruud skal til Torino

av | 1 november, 2021 - 02:07 | Casper Ruud, Internasjonalt

Casper Ruud har et greit utgangspunkt til å kvalifisere seg til ATP Finals i Torino, men en perfekt storm kan ødelegge alt.

Rolex Paris Masters har lenge vært ATP tourens siste konvensjonelle turnering på kalenderen før sluttmesterskapet ATP Finals markerer slutten på sesongen da årets åtte beste spillere avgjør hvem som er Best of the Best i en Elite-turnering som spilles i Round Robin format.

Seks av åtte deltakere er allerede kvalifisert. Av de to siste ledige plassene, har seks spillere sjansen til å stikke av med billett.

Casper Ruud ligger best an av alle når Paris Masters starter på mandag. Marginene er derimot lave og alt kan skje.

Mandag ble det også bekreftet at Stockholm Open (ATP 250) i neste uke blir tellende mot Racet til Torino.

Centre Court i Paris Masters. Foto: Shutterstock.

Oppdatert: Stockholm teller mot Racet

Kalender-forskyvningene på ATP touren etter Covid-pandemien innebar at Stockholm Open i år ble flyttet fra oktober til ‘vakum-uken’ mellom Paris Masters og ATP Finals – en uke som vanligvis er spillefri og fungerer som en viktig oppladning for deltakerne i ATP Finals.

Vi i Tennis Norge, i mangel på klar kommunikasjon fra ATP, antok at det ville bli for marginalt å inkludere Stockholm i Racet ettersom Stockholm slutter dagen før Torino og det er stor sjans for at finalen består av desperate Finals-kandidater.

Nå viser det seg at den antakelsen var feil og Stockholm blir gjeldende, se følgende ATP-link, punkt 3.

Beslutningen fra ATP virker rar og skaper umiddelbart et lass av spørsmål og en sky av usikkerhet. Noen kunne ment beslutningen undergraver turneringen ATP Finals og bidrar til å unødvendig strekke styrkeforholdet mellom de seks kvalifiserte og de to som kommer sent.

Små marginer – mange scenarier

Aldri har Paris Masters hatt større betydning for oss nordmenn enn i år da Casper Ruud er en av spillerne som kjemper om de to siste plassene til elite-turneringen ATP Finals.

Faktisk ligger nordmannen best an av alle sine rivaler, men avstanden mellom spillerne er liten og Ruud vil mest sannsynlig ikke være den som vinner flest poeng av de seks i Paris.

Rent praktisk er det Jannik Sinner (90 poeng bak Ruud) og Hubert Hurkacz (150 poeng bak Ruud) som er de største truslene.

Det holder ar Ruud blir passert av en spiller på listen, men ikke to.

De fleste møter tidlig tøff motstand i Paris og så lenge Ruud unngår å bli tatt igjen av to eller flere, så reiser han til Torino. Utenfor nedslagsfeltet av sannsynlige scenarier, kan teoretiske trussel-scenarier som at Hurkacz og Karatsev møtes i finalen, eller at Cameron Norrie gjør en ny kule samtidig som Sinner vinner to kamper mer enn Ruud – ødelegge alt.

Både Cameron Norrie (230 poeng bak Ruud) og Hubert Hurkacz har vist at de kan vinne en Masters på hardcourt. I Paris holder det at de kommer til hver sin semifinale (360 poeng) samt at Ruud taper en tidlig runde – så er det gjort.

Hubert Hurkacz sjokkerte med å vinne Miami Masters tidligere i år. En sterk prestasjon av hardcourt-spesialisten i Paris vil true Ruud sjanser til Torino. Foto: Shutterstock.

Disse poengsummene deles ut i Paris:

 • 1000 poeng – 1.stk
 • 600 poeng – 1.stk
 • 360 poeng – 2.stk
 • 180 poeng – 4.stk
 • 90 poeng
 • 45 poeng

De seks beste er allerede kvalifisert:

 1. Novak Djokovic
 2. Daniil Medvedev
 3. Stefanos Tsitsipas
 4. Alexander Zverev
 5. Andrey Rublev
 6. Matteo Berrettini

Så følger de som jager plass nummer 7 og 8.

7. Casper Ruud – 3105 poeng

8. Jannik Sinner – 3015 poeng

9. Hubert Hurkacz – 2955 poeng

10. Cameron Norrie – 2875 poeng

11. Felix Auger-Aliassime – 2420

12. Aslan Karatsev – 2280 poeng

Det positive er at Ruud allerede har en liten luke ned til rivalene og trenger bare å unngå en serie sjokk-resultater i Paris for at sjansen skal ryke.

Wien i forrige uke gikk etter planen. Han fikk de to seirene han trengte mens de fleste ATP Finals-rivalene røk ut tidlig.

Selv Jannik Sinner, som kastet Ruud ut av Wien etter å ha storspilt mot Snarøya-mannen i kvartfinalen, rotet det til for seg selv i semifinalen mot Frances Tiafoe og klarte dermed ikke å passere Ruud på racet i løpet av Wien.

Cameron Norrie ble en ATP Finals kandidat over natten da han sjokk-vant Indian Wells for en måned siden. Dersom han presterer bra i Paris, kan han ende opp med å snyte Ruud og Norge for en extravagant tennis-fest. Foto: Eurosport.

Kursen mot Torino

Årets siste Masters har en tendens til å produsere usannsynlige vinnere. Det har sammenheng med at spillerne er trøtte etter en lang sesong og at eliten gjerne har fokus rettet på ATP Finals.

Jack Sock vant Paris Masters i 2017, mens Karen Khachanov stjal trofeet foran nesen til Novak Djokovic i 2018.

Nadal på sin side har aldri vunnet verken Paris Masters eller ATP Finals.

Les mer om Rafael Nadal sorte hull HER.

Av Nadals 35 Masters titler, stammer ingen fra Paris, byen hvor han har vunnet French Open absurde 13 ganger. Foto: Shutterstock.

Paris Masters består av seks runder, men de åtte toppseeda får bye i første runde. Som seed 6 møter Ruud vinneren av Alexander Bublik (ATP 34) og Daniel Evans (ATP 24) i sin første kamp.

Djokovic har fortsatt Unfinished Business i 2021

Vi satte i forrige uke et åpent spørsmålstegn rundt Novak Djokovic og årets ATP Finals, begrunnet med skuffelsen over å ha tapt OL og deretter US Open-finalen – og dermed muligheten til en Kalender Grand Slam; å vinne alle de fire store i samme år, en prestasjon som kun har blitt gjennomført en gang av en herre i Open æraen da Rod Laver utførte kunststykket for andre gang i 1969.

Djokovic er fortsatt tangert med Roger Federer og Rafael Nadal med 20. Grand Slams titler. Serberen overtok rekorden på flest antall uker som nummer 1 i verden fra Federer tidligere i år. Fra før av topper de to listen av spillere med flest ATP Finals titler (6).

Djokovic har nok svært lyst til å vinne ATP Finals nummer syv og passere Federer også her. Samtidig ville det vært et behagelig plaster på såret etter at både Golden og Calendar røk i sommer – og med det sjansen til udødelighet.

Samtidig er posisjonen som verdensener under press fra verdenstoer Daniil Medvedev. Russeren kan gå forbi Djokovic og bli verdensener etter Paris, avhengig av kombinert utfall av Medvedev og Djokovic.

Å avslutte sesongen som verdensener er alltid et viktig mål for de største i sporten.

Generasjonsskiftet pågår.

Novak Djokovic misset først sjansen til å fullføre en Career Golden Slam -og den medfølgende muligheten til Golden Calendar Slam da han røk ut i semifinalen i Tokyo OL.
Da Daniil Medvedev slo Djokovic i US Open finalen en måned senere, pulveriserte russeren også drømmen om en Calendar Grand Slam for serberen. Heldigvis har Djokovic funnet styrke til å kjempe om nye rekorder. Foto: Shutterstock.

Ruuds passasje i Paris

Forutsatt at de høyest rangerte spillerne avanserer vil Ruuds motstandere i Paris være Diego Schwartzman (ATP 16) i tredje, Alexander Zverev (ATP 4) i kvarten, Daniil Medvedev (ATP 2) i semien og Novak Djokovic (ATP 1) i i finalen.

Stort verre kunne de ikke blitt. Realistisk målsetning bør være å vinner to kamper. Så lenge Ruud er mer eller mindre i slaget, er det god sjans for at han tar Schwartzman også. Men det var argentineren som vant forrige oppgjør – i Indian Wells.

Ruuds Torino-rivaler møter også sterke motstandere. Hovedsakelig handler det om å ikke gjøre det verre enn sine rivaler.

Det blir en spennende uke i Paris.

Synd, men sant: Kongen av Grus, Rafael Nadal, har aldri vunnet Masters-tittelen i Paris. Han har heller aldri vunnet Tennisens Champions League: ATP Finals. Spanjolens fysiske krevende spillestil gjør han ofte utslitt på slutten av sesongen.

Torino i Nord-Italia var vertskap for Vinter OL i 2006. Foto: Shutterstock

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv