Jannik Sinner vant European Open og er nå kun 170 poeng bak Casper Ruud i Racet til ATP Finals. Foto: Shutterstock.

Racet til Torino intensiveres

av | 24 oktober, 2021 - 21:38 | Internasjonalt

Kampen om de to siste plassene i ATP sluttspillet hvor Casper Ruud er en av kandidatene, avgjøres i løpet av de to neste ukene.

Den italienske 20 åringen Jannik Sinner vant på søndag European Open, en ATP 250 i Antwerpen og sikret seg dermed sesongens fjerde tittel.

Som første seed var resultatet ikke uforventet, men det er likevel dårlige nyheter for Norge og Casper Ruud ettersom Sinner er en av de heteste kandidatene til å få med seg en av de to siste plassene til ATP Finals i Torino i november, sluttspillet hvor sesongens åtte beste spillere får delta i en elite-turnering hvor det regner ATP poeng og penger på deltakerne.

Dette er statusen til ATP Finals nå

Av de åtte som får delta er seks allerede sikret plass. Det er:

 1. Novak Djokovic
 2. Daniil Medvedev
 3. Stefanos Tsitsipas
 4. Alexander Zverev
 5. Andrey Rublev
 6. Matteo Berrettini

Rafael Nadal er ute resten av sesongen og de som har en realistisk sjans til å sikre seg de to siste plassene er nå:

 • Casper Ruud – 3015 poeng
 • Hubert Hurkacz – 2955 poeng
 • Jannik Sinner – 2845 poeng
 • Cameron Norrie – 2840 poeng
 • Felix Auger-Aliassime – 2330 poeng
 • Aslan Karatsev – 2280 poeng

Små marginer: To turneringer – to ledige plasser og maksimalt 1500 poeng til vinneren

Casper Ruud ligger foreløpig på 7.plass, men med liten margin. Hubert Hurkacz er kun 60 poeng bak nordmannen og en formsterk Jannik Sinner har 170 færre innspilte poeng. Sjokk-vinneren i Indian Wells, Cameron Norrie, ligger kun 175 poeng bak før de to siste turneringene skal spilles.

Først ut er ATP 500 turneringen Erste Bank Open i Wien som starter mandag 25. oktober. Casper Ruud er fjerde seed, men turneringen spilles uten bye og nordmannen møter i første runde Sør-Afrikaneren Lloyd Harris i som han nylig slo med nød og neppe i Indian Wells.

Forbeholdt at de beste spillerne avanserer videre i Wien møter Ruud chilenske Cristian Garin (ATP 17) i runde to, Jannik Sinner (ATP 13) i kvartfinalen, Stefanos Tsitsipas (ATP 3) i semifinalen og Alexander Zverev (ATP 4) i finalen.

Flere X-faktorer kan avgjøre

Etter Wien er det Paris Masters (1000 poeng til vinneren) som gjelder. I begge disse turneringene vil resultatene til Ruuds rivaler være vel så viktige som hans egne.

Det florerer også av andre X-faktorer rundt Racet. For en uke siden var Cameron Norrie ikke engang en faktor, men 1000 poeng fra ørkenen i California gjorde han umiddelbart til en konkurrent.

Selv om Hubert Hurkacz og Jannik Sinner er de mest realistiske kandidatene til å frarøve Ruud tidenes sesongavslutning, kan også absurde hendelser som at 2021-enigmaet Aslan Karatsev f.eks. vinner Paris Masters kombinert med svake resultater fra Ruud være nok.

Aslan-trusselen ble synliggjort på søndag da han vant den andre ATP turneringen som ble spilt denne uken, Kremlin Cup (ATP 250). I finalen slo han Marin Cilic.

Av alle trusler og scenarier, er det Ruuds fysiske form som kanskje er den største utfordringen. Nordmannen røk ut av Indian Wells for en god uke siden, tydelig sliten etter å ha prestert sin beste tennis i karrieren da han vant San Diego Open uken i forkant.

Nå viser det seg at håndleddet igjen kan bli et stort problem i den viktige sesonginnspurten.

Oppdatert 25.10: X-faktor Stockholm Open

I en vanlig sesong er Paris Masters den siste konvensjonelle ATP-turneringen på kalenderen, men pga Korona har Stockholm Open i år blitt flyttet fra oktober til uken mellom Paris Masters og ATP Finals.

Vår analyse har tatt utgangspunkt i at Stockholm Open ikke blir tellende mot Racet til Torino ettersom finalen i Stockholm spilles dagen før ATP Finals starter i Torino.

I en vanlig sesong er det en ukes pause mellom siste ATP turnering og ATP Finals.

Vi har ikke mottatt bekreftelse fra ATP ang Stockholm, men Wikipedia opplyser Stockholm som tellende, noe som virker tvilsomt.

Dersom våre lesere sitter på informasjon ønsker vi at de skriver inn til oss direkte eller i kommentarfeltet på Facebook.

2021 fenomenet Aslan Karatsev vant Kremlin Cup og har en teoretisk sjanse til å stikke av med en av de to siste plassene til ATP Finals.

Hva med Novak Djokovic?

Det er også et åpent spørsmål om verdensener Novak Djokovic orker å spille ATP Finals etter han to ganger på et par måneder i sommer misset alle sjansers mor til evig plass på stjernehimmelen da han først røk ut av OL og spolerte muligheten for en Golden Kalender og deretter tapte US Open finalen og spolerte muligheten til å ta en Kalender Grand Slam, noe ingen har gjort siden Rod Laver i 1969.

I ATP Finals troner serberen på toppen sammen med Roger Federer med seks titler og har således en sjans til å forbigå Federer. Dersom Djokovic trekker seg fra ATP Finals, vil den offisielle forklaringen garantert være en kritthvit løgn, men det kan også være tungen på vektskålen som sender Ruud til Torino.

Det blir noen intense uker på ATP touren.

WTA

Det ble også spilt to WTA turneringer.

I Tenerife Ladies Open ble Ulrikke Eikeri historisk da hun sammen med sin australske makker Ellen Perez vant sin – og Norges første WTA tittel i historien, uavhengig av disiplin (singles,doubles).

Eikeri har hatt en en eksplosiv doubles-sesong der hun har brutt inn i Topp 100, nådd to WTA 250 finaler, deltatt i Wimbledon og US Open, ledet Norge til seier i Billie Jean King Cup (tidligere Fed Cup) og en Masters kvartfinale i Canada som de største høydepunktene.

Likt som Casper Ruud, har også Eikeri demonstrert hvor raskt en kan klatre straks en bryter inn i Topp 100. Kvinnen fra Nordstrand startet 2021 sesongen som nummer 135 i verden og på mandag er hun verdens 61. beste doubles-spiller.

Rankingen lover svært godt for Eikeri sin 2022 Grand Slam sesong i doubles.

I uken som kommer skal Eikeri spille en ny WTA 250, i Draculas hjemsted Transilvania i Romania. Hennes doubles-makker blir Anna Danilina fra Kasakhstan. Sammen er de fjerde seedet.

Ulrikke Eikeri skrev Norgeshistorie da hun på lørdag vant Norges første WTA-trofe. Foto: Norges Tennisforbund.
Amerikanske Ann Li (WTA 60) vant singles-grenen av Tenerife Ladies Open og sikret seg karrierens første WTA tittel. Foto: Wikipedia.
Anett Kontaveit fra Estland vant WTA 500 turneringen Kremlin Cup. Foto: Shutterstock.

Neste ukes turneringer (25.10 – 31.10)

ATP

Erste Bank Open – ATP 500 – Hardcourt – Wien. Casper Ruud deltar.

St. Petersburg Open – ATP 250 – Hardcourt

WTA

Transylvania Open – WTA 250 – Hardcourt – Romania. Ulrikke Eikeri deltar.

Courmayeur Ladies Open – WTA 250- Hardcourt – Italia

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Slo tidenes beste

Slo tidenes beste

Casper Ruud slo verdensener Novak Djokovic – klar for finale i Monte Carlo.

Semifinaleklar i Monte Carlo

Semifinaleklar i Monte Carlo

Casper Ruud slo Ugo Humbert i kvartfinalen i Monte Carlo Masters – nå venter Novak Djokovic i semifinalen.

Videre i Monaco

Videre i Monaco

Casper Ruud slo Hubert Hurkacz i tredje runde av Monte Carlo Masters – unngår Carlos Alcaraz i kvartfinalen.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Siste innlegg

Arkiv