Daniil Medvedev (ATP) vant velfortjent US Open etter han nøytraliserte verdenseneren i strake sett i finalen. Foto: Eurosport.

Medvedev vant US Open

av | 13 september, 2021 - 01:56 | Internasjonalt, US Open

Verdenstoer Daniil Medvedev utspilte Novak Djokovic i US Open finalen.

Daniil Medvedev – Novak Djokovic: 3-0 (6-4, 6-4, 6-4)

Russiske Daniil Medvedev vant omsider sin første Grand Slam tittel etter en maktdemonstrasjon mot verdensener Novak Djokovic i søndagens US Open finale i New York.

Her er første Grand Slam tittel nettopp blitt en realitet for Daniil Medvedev. Foto: Eurosport.

Den russiske bjørnen

Finalen var allerede før start den perfekte finalen – uavhengig av utfall.

På den ene siden; verdenstoer Daniil Medvedev – den russiske bjørnen som har en tendens til å komme ut av hiet sitt og finne storformen når den nordamerikanske hardcourt-sesongen starter på sensommeren.

Medvedev – den aller dødeligste i den nye generasjonen – eksplodere inn på Topp 10 sensommeren for to år siden. Fire strake finaler – noe som resulterte i hans første Masters tittel (Cincinnati) og første Grand Slam finale i New York da han tapte for Rafael Nadal.

En stigende stjerne var likevel i full fart mot stjernehimmelen – en prosess som ble utsatt av Novak Djokovic da serberen slo russeren 3-0 i årets Australian Open.

Men en sulten bjørn kan ikke gå for lenge uten å få ‘et kill’ – og alle gode ting ble til slutt tre for Medvedev.

Novak Djokovic gjemte hodet i håndkleet i sorg og frustrasjon i det kampen gikk mot slutten. Serberen er profesjonell på banen, men dette tapet vil nok bite i verdenseneren lenge. Grand Slam nummer 21 kommer nok etter hvert, men sjansen til en Kalender Slam får han neppe på ny. Foto: Eurosport.

Den serbiske GOAT-runner

På den andre siden: Verdensener, superstjerne og vinner av årets tre første Grand Slams. En naturlig favoritt, men i finalen mot Medvedev var det kanskje for mye som stod på spill.

2021 sesongen tok en helt ny vending for Djokovic da han slo gruskonge Rafael Nadal i French Open finalen og sikret seg det vanskeligste trofeet for andre gang i karrieren.

Med Australian Open allerede i boks og nå overaskende også French Open – var det plutselig god sjans for at han kunne tangere en prestasjon som ikke har vært gjort siden 1969; å vinne alle de fire store Grand Slams i samme kalenderår – altså en clean sweep.

Etter Wimbledon seieren økte presset enda mer da han hadde muligheten til å oppgradere en eventuell Kalender Slam til en Kalender Golden Slam, som vil si å inkludere et OL-gull i singles – en prestasjon som frem til 1988 kun var teoretisk før Steffi Graf utførte det som den første og eneste person i historien.

Zverev og Medvedev knuste drømmen til Djokovic

Men da Djokovic røk ut av OL mot Alexander Zverev i semifinalen ble drømmen om en Golden Kalender gravlagt – noe som må ha preget verdenseneren som etterpå stod over alle de innledende turneringene til US Open.

Fredagens semifinale mot Zverev i US Open var derfor en nøkkelkamp. Tyskeren fløy inn i US Open på en sky av selvtillit – med OL-gullet og Cincinnati Masters trofeet i bagasjen og med full fokus på å vinne sin første Grand Slam tittel etter han tapte US Open finalen til Dominic Thiem i fjor.

Djokovic fikk sin revansje da han slo tyskeren i semifinalen og var da en kamp unna å tangere Rod Laver sin 52 år gammel rekord, noe INGEN av de store profilene i den senere Open tiden har gjennomført – nemlig Kalender Slammen.

Spesiell kamp

Søndagens finale var vond å se på. Djokovic, superstjernen og vinner av 20 Grand Slams, deriblant tre US Open titler – inntok aldri rollen som sjefen. Det hang sterkt sammen med at Daniil Medvedev hadde forberedt seg grundig; stilt inn serven sin til det perfekte – og med sin 198 centimeter både vant og fant han poenger der Djokovic ble redusert til en Topp 50 spiller.

Det var veldig uvant å se Djokovic være kontinuerlig på defensiven, uten selvtillit og gjøre enkle misser på rekke og rad.

Slik var hendelsesforløpet:

Sett 1: Djokovic blir brutt i åpningsgamet og Daniil Medvedev server oppimot perfekt og er utilnærmelig i egne servepoengene. Da blir det vanskelig å bryte tilbake. Settet endte 6-4 til Medvedev.

Sett 2: Djokovic henger litt mer med og har flere bruddsjanser, men Medvedev server seg ut når han er i trøbbel. Samtidig viste Djokovic sitt kroppsspråk at oppgaven nå var vanskelig. Da serberen mistet serven på 2-2 økte presset enda mer. Nå måtte han bryte russeren eller så gikk det andre settet også i vasken.

Dessverre fant Djokovic ikke tilbake til sitt toppnivå, i tillegg gjorde han usedvanlig mange enkle feil; ufokusert fremme med nettet og passeringer som ikke var i nærheten av linjene. Til slutt servet Medvedev også inn det andre settet 6-4.

Sett 3: Det var her det måtte skje – det siste håpet om et momentumsskifte. Kunne verdenseneren med så mye på spill virkelig la det glippe så enkelt? Ikke bare Kalender Slammen stod på spill, men ved seieren kunne serberen også gå forbi både Roger Federer og Rafael Nadal med flest antall Grand Slams – noe som i tillegg til hans allerede ekstreme CV, ville være nok til å erklære Djokovic til Greatest Of All Time.

Men kanskje ble det for mye for Djoko; alt hypet, presset, forventningene – titusenvis av tilskuere inkludert en bataljon av kjendiser og tennis-legender.

Symblosk generasjonsskifte

Det tredje settet satte et kjapt punktum for finalen da Medvedev startet med to servebrudd og ledet plutselig 4-0. Djokovic avverget det første match-pointet da Medvedev servet for kampen på 5-2 og stjal et brudd tilbake, men da Medvedev for andre gang skulle serve inn kampen, gjorde han ingen feil.

3-0 (6-4, 6-4, 6-4) ble formelen som sikret Daniil Medvedev sin velfortjente første Grand Slam tittel. Seieren kommer likevel med litt bittersmak ettersom han fornektet Djokovic sin historiske prestasjon – men hei, han Djokovic kan vel bare gjøre det neste år da?

Daniil Medvedev ble dermed den først av den nye generasjonen til å slå en av De Tre Store i en GS finale. Generasjonsskifte har lenge vært en pågående prosess, men på søndag kom det symbolske klimakset på at hegemoniet til De Tre Store er over.

Daniil Medvedev har i løpet av mange år gjort seg fortjent til å bli nummer to i verden – og var det noen utenom en Zverev i superform som kunne ta seg av Djokovic, så var det han.

Søndag var også tre års jubileumsdag for ekteskapet til US Open vinneren og hans kone Daria. Foto: Eurosport.

Første siden Marat Safin

Søndagens triumf betyr også at Russland har fått sin første mannlige herrespiller til å vinne en Grand Slam siden Marat Safin vant Australian Open i 2005.

Forrige gang en russisk kvinne vant Grand Slam var i 2014 da Maria Sharapova vant French Open for andre gang.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv