Hovedarenaen Arthur Ashe er verdens største permanente tennis-stadium med en setekapasitet på 23.771. Foto: Shutterstock.

Dette er US Open 2021

av | 27 august, 2021 - 22:07 | Internasjonalt, US Open

Casper Ruud har god mulighet til å nå kvartfinalen.

På mandag starter årets fjerde og siste Grand Slam turnering når US Open åpner dørene i bydelen Queens i New York. Her ved anlegget Billie Jean King National Tennis Center, har turneringen pågått siden 1978 da underlaget skiftet fra grus til hardcourt. Frem til og med 1974 hadde underlaget vært gress.

Årets utgave har sett et stort frafall av de største stjernene på både herre og kvinnesiden. For første gang siden 1997 vil det bli spilt en Grand Slam uten verken Roger Federer, Rafael Nadal eller en av Williams-søstrene på tablået.

Et av de største spørsmålene før turneringen starter er: Har Novak Djokovic ristet av seg OL-skuffelsen og gjenopptatt fokus – eller skal verdenseneren omsider falle for en yngre spiller i en Grand Slam?

Venter dette synet søndag 12.september eller blir det en ung utfordrer? Foto: Shutterstock.

Dette har vært de største overskriftene inn mot åpningen mandag 30.august.

 • Rafael Nadal, Roger Federer og regjerende mester Dominic Thiem uteblir pga skader.
 • 6x US Open mester Serena Williams er fortsatt ikke frisk etter hamstring-skaden i Wimbledon – dermed fortsetter den flyktige jakten på den symbolsk viktige 24. Grand Slam.
 • Casper Ruud kommer inn i turneringen på bestenotering som nummer 11 i verden og blir seedet som nr 8 i den viktige første-gruppen.
 • Novak Djokovic kan ved seier fullføre en Kalender Grand Slam; å vinne alle de fire store i samme kalendeår. Det har ikke skjedd siden Rod Laver gjorde det i 1969.
 • Dersom første og andre seed møtes i finalen står trofeet mellom Novak Djokovic – Daniil Medvedev og Ashleigh Barty – Aryna Sabalenka.
 • Fra 0 publikum i fjor, returnerer US Open til full publikums-kapasitet. Tilskuere trenger verken å bruke munnbind eller fremvise Korona-pass.
Casper Ruud er nummer 8 i New York. Foto: Shutterstock

Ruuds Cube i New York

I første runde møter Casper Ruud den franske tidligere storheten Jo-Wilfred Tsonga som i en alder av 36 år er på tampen av karrieren. I en eventuell andre runde venter Carlos Taberner (ATP 105) eller en kval-spiller.

I en forhåpentligvis tredje runde er Alejandro Davidovich Fokina (ATP 33) mest sannsynlig motstander. I en evt. fjerde runde venter mest sannsynlig Diego Schwartzman som Ruud nylig slo i Cincinnati.

Stor sjans for sluttspill

Ruud er på papiret og magefølelsen favoritten i alle disse oppgjørene, men mange faktorer spiller inn – deriblant formatet som for herrer utvides fra tre til fem sett, med tiebreak-opsjon i alle sett, inklusivt det avgjørende.

Dersom kalkulatoren og sannsynlighetsberegningen unngår alle miner og blindgater, vil Ruud for første gang nå sluttspillet i en Grand Slam og komme til kvartfinalen.

Da vil mest sannsynlig andre-seed Daniil Medvedev hilse Ruud velkommen inn på verdens største permanente tennisarena; Arthur Ashe Stadium, som har en setekapasitet på 23.771.

Dersom det skjer vil Ruud med all sannsynlighet passere Denis Shapovalov og bli nummer 10 i verden, like bak en fallende stjerne ved navn Roger Federer.

Nordens tennishelter

I tillegg til Ruud er følgende personer fra Norden med i singles-grenen av US Open: Clara Tauson (Danmark), Emil Ruusuvuori (Finland), Rebecca Petersson (Sverige) og Mikael Ymer (Sverige)

Holger Rune fra Danmark spiller fredag kveld kval-finale til hovedturneringen hvor han leder i det avgjørende settet da kampen ble pauset pga været.

Oppdatert 01:37: Holger Rune vant kval-finalen – dermed er hele Norden representert i herreklassen.

Favoritter til å vinne = Topp 5

Ny rekord i premiepenger

Totalt skal det deles ut ca 506 millioner kroner i premiepenger til deltakerne fordelt på alle klasser, fra junior til senior, fra rullestol til Legends.

Taperne av første runde i hovedtablået får med seg 660.000 kroner og vinnerne får 22 millioner. US Open følger dermed trenden med å re-distribuere prispengene ved å ta fra toppen og fordele midlene nedover på resultatlisten. Før korona, da den totale premiepotten var mindre enn i år, fikk vinnerne 3 millioner dollar, mens de i år får 2.5.

Vinnerne må akseptere et inntektsfall på 4 millioner fra 2019. Illustrasjonsbilde.

Vinnere av US Open de siste fem årene:

 • 2020: Dominic Thiem og Naomi Osaka
 • 2019: Rafael Nadal og Bianca Andreescu
 • 2018: Novak Djokovic og Naomi Osaka
 • 2017: Rafael Nadal og Sloane Stephens
 • 2016: Stan Wawrinka og Angelique Kerber
US Open mestre 2020: Dominic Thiem og Naomi Osaka. Foto: Shutterstock.

Mental helse også en skadefaktor

Offisielt er regjerende mester Dominic Thiem ute med en håndleddskade. Uoffisielt tyder mye på at østerrikeren ikke har ristet av seg depresjonen – som ifølge hans egne uttalelser startet i det seiersrusen fra fjorårets US Open gikk over.

Regjerende kvinne-mester Naomi Osaka har også vært åpen om sine emosjonelle opp og nedturer de siste årene. I 2018 entret hun den store scenen etter hun slo Serena Williams i den famøse finalen. Japaneren gjentok bragden i fjor og skal forsvare tittelen som tredje seed.

Les mer om Prinsens mentale eksil her.

Tidligere US Open vinnere som deltar i år:

Herrer

 • Novak Djokovic (2011, 2015, 2018)
 • Andy Murray (2012)
 • Marin Cilic (2014)

Kvinner

 • Naomi Osaka (2018, 2020)
 • Bianca Andreescu (2019)
 • Sloane Stephens (2017)

Fun fact: Roger Federer(5), Rafael Nadal(4). Serena Williams(6) og Venus Williams(2) som alle fortsatt er aktive og skulle deltatt i årets utgave har intet mindre enn 17 US Open singles-titler seg i mellom.

Tennis Norge følger US Open

US Open starter på mandag kl 17:00 norsk tid og fortsetter ut i natten. Hver runde spilles over to dager. Spilleprogrammet inkludert Casper Ruud – Jo Wilfred Tsonga kommer ut fortløpende.

Tennis Norge kommer med oppsummering etter endt spill hver dag under turneringen. Følg oss på Facebook og sjekk Nyhetsbulletinen for å holde deg oppdatert.

Kampene kan sees på Eurosport og Discovery+.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Mr. Genève

Mr. Genève

Casper Ruud vant Genève Open for tredje gang etter å ha vunnet to kamper på en dag.

Finaleklar

Finaleklar

Casper Ruud vant semifinalen i Genève Open – får bare noen timers pause før finale.

French Open 2024

French Open 2024

Casper Ruud er heldig med trekning – blir likevel knalltøft for nordmannen å nå sin tredje strake finale i Paris.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv