Sveitseren blir 40 år i august, men kan plukke med seg en siste ekstrem-rekord. Foto: Shutterstock.

Klart for Roger Federer comeback

av | 22 februar, 2021 - 21:26 | Internasjonalt

Omsider klar igjen - etter 14. måneders skadefravær returnerer sveitseren til turneringsspill den 8.mars i ATP 250 Qatar ExxonMobil Open.

Sveitseren skal spille to strake turneringer i mars, så tar han pause frem til gress-sesongen starter i juni. Forutsatt at det blir OL i Tokyo i sommer, vil Federer få en siste mulighet til å sikre seg et OL-gull i single.

Samtidig som mange av rekordene hans smuldrer bort til Nadal og Djokovic – og pensjonsalderen kommer nærmere, er det fortsatt en ekstrem rekord Federer ‘enkelt’ kan sikre seg.

Slik ser Federer sin 2021 kalender ut for øyeblikket:

Vil Roger Feder ta flere titler før han legger opp?. Foto: Shutterstock.

Ikke første gang

Roger Federer har overrasket tidligere. Etter en skadeavbrutt 2016-sesong, returnerte 35 år gamle Federer til tennisbanen i 2017 og vant to Grand Slam og tre Masters-turneringer i comeback-året. Hans siste Grand Slam kom i Australia 2018. I 2019 hadde han matchballer mot Djokovic i finalen av Wimbledon.

Men kan han gjøre det igjen? Komme tilbake fire år senere og konkurrere om Grand Slams? Mye har forandret seg siden forrige comeback. Utenom alderen, er både Nadal og Djokovic fortsatt aktive på toppnivå og den nye generasjonen er i ferd med å ta de siste stegene til toppen.

Skjult agenda?

Å komme tilbake etter 14 måneders skadepause i en alder av 39,5 år, i en tid som er overskygget av den pågående pandemien, er imponerende i seg selv.

Utenom det flyktige OL-gullet og en honnør-runde i Wimbledon – kan Federer ha et tredje mål med comebacket sitt?

Hvordan kommer tennis-magikeren sin Prestisje til utfalle seg i 2021? Foto: Wikipedia

Kabalen til De Tre Store

Fra Wimbledon i 2009 og frem til oktober i fjor var Roger Federer alene om å ha vunnet flest Grand Slam titler i historien.

Innehaver av den rekorden ansees ofte som tidenes beste spiller.

Da Nadal vant sin 13. French Open tittel i oktober, tangerte han Federers rekord på 20. Nadal kommer til å være storfavoritt i årets French Open og vil sannsynligvis passere Federer.

Rekordene smulder bort

33 år gamle Novak Djokovic dominerer ute på touren og mangler bare to Grand Slams for å tangere – og han har kanskje så mye som seks år igjen av karrieren.

Samme dag som Federer debuterer i Doha om to uker vil Djokovic overta en annen stor rekord som har tilhørt sveitseren i årevis – flest uker som nummer en på ATP rankinglistene.

Den 8.mars vil Djokovic ha vært nummer en i verden i totalt 311 uker – et tall som øker for hver uke frem til noen overtar tronen.

Men det er annen ekstrem rekord Federer kan sikre seg.

Les alt om rekord-racet mellom Federer, Nadal og Djokovic.

Roger kan plukke Connors-rekorden

Rekorden det er snakk om er flest ATP-titler totalt. Da inkluderes Grand Slams, Finals, Masters, 500 og 250.

Den rekorden innehar amerikaneren Jimmy Connors med utrolige 109. ATP titler. Like bak ligger Roger Federer med 103. og mangler bare syv for å sette ny verdensrekord.

Han har nok liten sjans til å hente syv store titler (GS, Finals og Masters). Men Federer kan velge å spille ATP 250 turneringer til han når målet.

Jimmy Connors har hatt rekorden på flest ATP titler (109) siden han la opp i 1996. Foto: Wikipedia

Et siste korstog

Skulle han velge ATP 250 strategien, noe som avhenger av personlige og kommersielle interesser, hadde det vært en interessant avslutning på karrieren: Det ville gitt oss en anledning til å følge Federer på hans siste korstog – en avskjedsturne som ender i verdensrekord.

Et av spørsmålene er om Federer er ærgjerrig nok til å forfølge rekorden på den måten. Et annet er om rådgiverne hans mener det kan devaluere merkevaren Roger Federer.

Starter i Midtøsten

Kanskje har Federer allerede startet jakten i skjul. Han stod over Australian Open og la comebacket til Doha, en ATP 250 noen uker senere.

Det er standard prosedyre for en skadeplaget spiller å starte forsiktig, men samtidig bør Connors-rekorden svirre i bakhodet på Sveitseren. Kanskje vil han snike til seg rekorden ved å kamuflere deltakelsene i små turneringer som rehabilitering.

Forklaringen på hvorfor han stod over Australian Open kan ha vært en hvit løgn – og jakten på Connors-rekorden starter i Doha 8.mars.

Trenger ikke spille på sitt beste

Forutsatt at han holder seg skadefri etter comebacket og spiller på minimum 65% av sitt toppnivå bør han klare å plukke syv ATP 250 titler før han legger opp.

Etter Federer vant sin siste tittel i Basel i 2019, og tok totalen til 103. uttalte han at Jimmy Connors rekorden ikke var et mål.

– Jeg kommer ikke til å lage en plan for å jage flest titler i den nærmeste fremtid.

– Prioriteringene min er helse og familien. Alt annet er underordnet.

Det var i 2019. En ting er i hvert fall sikkert – Federers siste dans er ikke ferdigregissert.

Tennis Norge følger Federers siste dans. Lik Facebook siden vår for å være med på reisen.

Spillere med flest titler i Open æraen: aktive merket i blått

  1. Jimmy Connors: 109
  2. Roger Federer: 103
  3. Ivan Lendl: 94
  4. Rafael Nadal: 86
  5. Novak Djokovic: 82
  6. John McEnroe: 77
  7. Rod Laver: 72
  8. Björn Borg: 66
  9. Pete Sampras og Ilie Nastase: 64

Relatert: Slik står Nadal, Federer og Djokovic opp mot hverandre

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Mr. Genève

Mr. Genève

Casper Ruud vant Genève Open for tredje gang etter å ha vunnet to kamper på en dag.

Finaleklar

Finaleklar

Casper Ruud vant semifinalen i Genève Open – får bare noen timers pause før finale.

French Open 2024

French Open 2024

Casper Ruud er heldig med trekning – blir likevel knalltøft for nordmannen å nå sin tredje strake finale i Paris.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv