Monica Seles ble knivstukket på direkten i Hamburg 1993.Foto: Skjermdump fra World of Tennis.

Hendelsen som rystet tennisverdenen

av | 16 juli, 2020 - 12:14 | Aktuelt, Historier, Internasjonalt

Monica Seles var bare 19 år og hadde allerede vunnet åtte Grand Slam før en forstyrret fan av rivalen ødela karrieren.

Frem til april 1993 var Monica Seles på toppen av sin tenniskarriere. Den jugoslavisk-fødte 19 åringen hadde avsluttet de to forrige sesongene som nummer en i verden etter å knust flere rekorder på veien til toppen.

Hun hadde vunnet åtte av de siste elleve Grand Slams hun deltok i, hvorav tre av finalene ble vunnet mot Steffi Graf (French Open 1990, 1992 og Australian Open 1993).

Monica Seles hadde befestet sin posisjon til å bli den nye dronningen av tennis etter at tyske Steffi Graf hadde dominert touren i flere år. Rivaleriet mellom Seles og Graf fikk mye oppmerksomhet av media som ønsket et nytt kappløp til å erstatte det legendariske rivaleriet mellom Christine Evert og Martina Navratilova.

Tennis-fans over hele verden lot seg engasjere og mange valgte sin favoritt av de to – ikke helt ulikt det vi har sett mellom Roger Federer og Rafael Nadal de siste 15 årene.

Monica Seles to år før knivstikkingen. Foto: Wikipedia

Knivstukket på direktesendt fjernsyn

Dessverre var det en person som tok rivaleriet mellom Seles og Graf altfor langt – og det på en dyp forstyrret måte.

Günter Parche var en tysk arbeidsledig industriarbeider og stor fan av Steffi Graf. Etter at Monica Seles slo Steffi Graf i finalen av German Open tre år tidligere i 1990 – utviklet Parche selvmordstanker – og et dypt hat for Monica Seles.

Siden den gang hadde tenåringen fra Jugoslavia i tillegg overtatt Graf på verdensrankingen og slått henne i flere Grand Slam-finaler.

Psykisk syke Parche var tilstede blant publikum da Monica Seles fredag 30.april i 1993 spilte kvartfinalen av Hamburg mot Magdalena Maleeva fra Bulgaria.

Seles hadde vunnet det første settet, ledet 4-3 i det andre og var oppskriftsmessig på vei til å vinne kampen.

Parche må ha konkludert med at dette var siste gang Seles ville sitte i stolen sin før kampen var over. I hans mentalt ustabile verden må dette ha vært muligheten.

Mens Monica Seles satt på benken og gjorde seg klar for et nytt game, snek Parche seg ned til første rad – like bak Seles, stoppet opp et lite øyeblikk – før han med begge hender knivstakk verdenseneren i ryggen.

Skriket fra Seles skar gjennom luften, funksjonærer strømmet til for å hjelpe, direkte-sendingene ble brutt og Parche ble overmannet av sikkerhetsvakter.

Günter Parche blir overmannet like etter knivstikkingen. Foto: Skjermdump fra World of Tennis.

Bitter på det tyske rettsvesenet

Seles ble umiddelbart sendt til sykehus hvor det ble konstatert at skadene ikke var livstruende. Før politiet fikk full oversikt ble det spekulert i om knivstikkingen kunne være politisk motivert siden Seles var fra Jugoslavia og hadde mottatt dødstrusler i forbindelse med uroen på Balkan.

Spekulasjonene ble raskt begravet da politiet forstod at det var snakk om en psykisk syk og forstyrret fan.

Hendelsen førte til en rekke sikkerhetstiltak på tennis-turneringer rundt omkring. For eksempel i Wimbledon det året ble spiller-stolene satt med ryggen til dommeren istedenfor mot publikum.

Etter to uker var Seles fysisk tilbake i form, men skrekken og traumet hadde satt sine spor. Hun uttrykte stor frustrasjon til det tyske rettsvesenet som etter å stadfestet at gjerningsmannen var psykisk syk kun idømte Parche en betinget dom på to år som han slapp å sone. De seks månedene han satt i varetekt frem til rettsaken utgjorde straffen.

Seles sverget på å aldri spille tennis i Tyskland igjen og det tok to år fra hendelsen til hun returnerte til tennis.

Etter comebacket i 1995 og frem til Seles la opp i 2003 var hun hele tiden inne blant Topp 10 i verden, men klarte aldri å finne helt tilbake til glansdagene hun opplevde som tenåring. Hun vant en Grand Slam tittel til etter den traumatiske hendelsen – Australian Open i 1996.

På en HIV-galla i 2003: Monica Seles regnes som en av tennisens aller største gjennom tidene. Foto: Shutterstock.

Fakta om Monica Seles:

  • Ni Grand Slam-titler (4x Australian Open, 2x French Open, 3x US Open).
  • Vant åtte Grand Slam som tenåring.
  • Vant aldri i Wimbledon. Tapte finalen til Steffi Graf i 1992
  • Totalt 53 WTA-titler
  • Ble amerikansk statsborger i 1994.

Kilder: Tennis.com, Wikipedia

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv