Norges Tennisforbund vil granske seg selv

av | 14 mai, 2020 | Norsk

De siste ukers uroligheter i norsk tennis presser frem en ekstern granskning av forbundet.

I kjølvannet av Alexander Kjær sin fratredelse som Generalsekretær i Norges Tennisforbund (NTF) den 1.mai, har flere tatt til orde for en nærmere gjennomgang av forbundets rutiner.

Da styret i NTF og Kjær ble enige om sistnevntes fratredelse, skrev NRK at det vare flere forhold som lå til grunn for beslutningen, men at Generalsekretærens brudd på egne Korona-regler var den utløsende faktoren.

Nyheten slo ned som en bombe i det norske tennismiljøet og utløste kritikk rettet mot Kjær sin lederstil som angivelig skal ha dannet grobunn for en ‘ukultur’ i forbundet.

OBS! Noen av disse påstandene har vært grove, kildeløse og udokumenterte. De potensielt injurierende påstandene vil ikke bli omtalt i Tennis Norge.

Millionbonus til sjefen – klubber fikk avslag på støtte

På onsdag skriver NRK at flere i tennismiljøet har reagert sterkt på at Kjær i de fem årene han var Generalsekretær fikk innvilget bonus på over en million kroner samtidig som tennisklubber fikk avslag på støtte.

Blant annet forteller Per Granlund i Gjøvik Tennisklubb at de fikk avslag om økonomisk støtte fra forbundet da de arrangerte innendørs-NM for seniorer i 2019. Granlund søkte om 20.000 kroner i banestøtte fra NTF. NRK har sett avslaget, som viser at klubben ikke fikk økonomisk støtte foruten gratis tennisballer.

Nå skal en granskning gå gjennom forholdene som la til grunn en bonusavtale på bakgrunn av budsjettoppnåelse.

Angivelig skal det ha utløst bonus dersom NTF la frem et positivt årsregnskap, noe som isåfall ville ha skapt incentiver for Generalsekretæren om å holde igjen pengesekken til tennisklubbene som søkte om støtte.

I en undersøkelse NRK har gjort er det kun et av syv særforbund som har en bonusavtale, og i det tilfellet har ikke villkårene for bonusen blitt gjort gjeldene.

Har full tillit, men vil ha granskning

På mandag kunne TV 2 melde at Oslo Tennisklubb (OTK) og Holmenkollen Tennisklubb (HTK) begge ønsker en uavhengig gjennomgang av Norges Tennisforbund, samtidig som de understreker at de har full tillit til administrasjonen.

– På generell basis har jeg tillit til dem. Jeg vil bli overrasket om det skulle vise seg at det er solid korrupsjon som har funnet sted. Men når det kommer en del beskyldninger, så er det greit å undersøke om det er hold i de. Det vil også være bra for forbundet, sier daglig leder Reidar Nilsen i Oslo Tennisklubb til TV 2.

Også daglig leder i Holmenkollen Tennisklubb, Inger Bjerke er enig:

– Jeg har tillit til administrasjonen. Det er folk vi har jobbet mye med i mange år. Om det er andre ting som bør tas opp, er det veldig viktig at klubber, styrer og så videre tar opp saker der de kan, sier hun, og legger til at «det er viktig at de som skal granske graver dypt».

Vil gjenvinne tillit

På onsdag kom Norges Tennisforbund ut med et skriv som tar for seg den siste tidens utfordringer knyttet til rykter, påstander og negativ mediaoppmerksomhet.

Samtidig opplyser de at NRK, TV 2 og Dagbladet på onsdag har fått innpass på hovedkontoret og gitt full adgang til regnskap, regninger og annen nødvendig dokumentasjon for å kunne gjøre sine granskninger.

I tillegg sier styret og administrasjonen seg enig i tennisklubbenes ønske om en uavhengig granskning som et nødvendig middel for å gjenopprette tilliten til sine 28.000 medlemmer – og at dette er noe de vil komme tilbake til etter å rådført seg med tennisklubbene.

Kilder: NRK, TV 2, NTF

Relaterte artikler

Norges eldste tennisbane

Norges eldste tennisbane

Året etter en britisk offiser ‘oppfant’ moderne tennis i 1873 stod den første norske banen klar på et jorde i Asker.

Relaterte artikler

Norges eldste tennisbane

Norges eldste tennisbane

Året etter en britisk offiser ‘oppfant’ moderne tennis i 1873 stod den første norske banen klar på et jorde i Asker.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv