Etterfulgt av fredagens gladnyhet om turneringsspill i Frognerparken – kom nyheten om at Norges nest beste kvinnelige tennisspiller Melanie Stokke legger opp som tennisspiller bare 23 år gammel.
– Toppsatsing er utrolig krevende, det er viktig med trivsel og økonomi. I det siste har jeg tenkt over det, og for meg har jeg bestemt at jeg skal legge opp toppsatsingen, sier Melanie Stokke til NRK, som først kom med nyheten på fredag.
Stokke er født på Nordstrand og har representert Nordstrand Tennisklubb i Norge samtidig som hun har satset hardt i utlandet. I den lange, harde og økonomisk krevende kampen mot et internasjonalt gjennombrudd var hun senest for to år siden ranket som nummer 261 i verden.
Siden toppnoteringen for to år siden har skadeproblematikk og avbrutte sesonger satt henne tilbake til nummer 456.
Så kom korona-viruset.
Dyr satsing
Satsingen som proff-spiller anslår Stokke i den samme NRK-artikkelen å ha kostet mellom 700.000 og en million kroner i året, en utgift som hovedsakelig har blitt dekket av familien og private sponsorer.
– Uten dem hadde jeg vært en hobbyspiller.
Unge spillere som satser internasjonalt er helt avhengige av å komme i posisjon til å spille om ranking-poeng. For spillere som er lavere rangert enn de 200 beste i verden, er det hovedsakelig grasrot-systemet ITF sine turneringer som er spillernes økonomiske ‘bread-and butter’.
Avhengig av turneringens størrelse blir det delt ut ranking-valuta til deltakerne i form av ITF-poeng – som igjen utgjør grunnlaget for å kjempe om tennisens gull-standarder: WTA og ATP-poeng.
De fleste av disse ITF-turneringene har en samlet premiepott på 150.000 – 250.000 kroner. Vinneren av turneringen sitter ofte igjen med beskjedne 20.000 kroner.
20.000 kroner er lite når spilleren har tatt med seg treneren og skal betale fly, hotell og mat for to personer – i tillegg skal treneren ha lønn for å være med på reisen.
Da blir det beinhardt økonomisk selv om den satsende spilleren tilpasser seg et minimumsbudsjett.
Kritisk til Norges Tennisforbund
Med bakgrunn i siste ukers uroligheter rundt Norges Tennisforbund og kritikken de har måttet tåle for forbundets pengebruk – er det naturlig at NRK spør Stokke om forbundets økonomiske bidrag i satsingen hennes er en medvirkende faktor for at hun legger opp.
– Nei, men det ville jo vært til stor hjelp hvis jeg hadde fått mer støtte. Jeg har de siste årene stått på for å få økonomien til å gå opp med hjelp fra pappa og sponsorer. Men det ville jo ha hjulpet, sier hun.
Utenom liten økonomisk støtte, er Stokke mest kritisk til oppfølgingen hun har fått fra Norges Tennisforbund gjennom karrièren. Som 16-åring reiste hun til Spania for å utvikle seg, fordi hun mener opplegget i Norge er for dårlig.
– Jeg synes opplegget er svakt. Det mangler profesjonalitet fra det jeg er vant til i utlandet. Der har jeg lært meg en annen disiplin, mentalitet og om hva som kreves for å bli best og komme til verdenstoppen, sier Stokke.
– En solstråle
I en e-post til NRK skriver konstituert generalsekretær Aslak Paulsen at de håper at Stokke ombestemmer seg.
– Melanie er en solstråle av en person. Hun er hardtarbeidende og en god rollemodell. At hun nå velger å legge opp syntes NTF er trist. Vi har hatt enorm glede av Melanie i juniorlandslag og på FED Cup og skulle gjerne sett henne i internasjonale arenaer og på landslaget i mange år fremover, skriver Paulsen.
Det som kunne ha vært
Melanie Stokke rakk å vinne tilsammen syv titler på ITF-touren (4 i singles og 3 i double). I tillegg har hun vært en av de aller beste på det norske Fed Cup-laget med 22 seire og 6 tap.
Når de norske herrespillerne inntar Frognerparken på søndag for å spille Norges første turnering etter korona – kommer bismaken fra mer enn folketomme tribuner – den kommer fra minnet tilbake til samme plass for tre år siden da Melanie Stokke vant NM uten å ha tapt et sett. I finalen slo hun Malene Helgø 6-4, 6-3.
Ting kunne vært annerledes – Norge har mistet en av sine aller beste tennisspillere.
Kilder: NRK