Holmenkollen Tennisklubb på flytteflot: – Må få med oss DNA-et vårt

Holmenkollen Tennisklubb har sprengt kapasitet og er i ferd med å bygsle en ny tomt, der et stort og unikt anlegg i norsk tennissammenheng skal ligge. 

Holmenkollen Tennisklubb har sprengt kapasitet og er i ferd med å bygsle en ny tomt, der et stort og unikt anlegg i norsk tennissammenheng skal ligge. 

Denne artikkelen ble første publisert som en klubbpresentasjon av papirmagasinet Tennis-Norge. Neste utgave av magasinet kan nå bestilles her.

Tennisklubben på vestkanten i Oslo har nærmere 800 medlemmer. Da sier det seg selv at bare to baner i ei plastboble i innendørssesongen gir kapasitetsproblemer. Om sommeren har klubben sju baner, men bare for noen år siden hadde HTK fire baner ekstra, derav to innendørsbaner om vinteren, men de forsvant i en brann.

Likevel er kapasitetsproblemene noe klubben har sett i lang tid ,og nye baner har de lenge jobbet for, men i første omgang var nabotomta aktuell. Til slutt ble resultatet ei tomt rett ved Midtstua T-banestasjon. Der skal det nye anlegget ligge.

– Vi har egentlig vært en typisk sommerklubb. Ser vi tilbake i tid, så spilte man tennis om sommeren og gikk på ski om vinteren. Nå har det snudd seg og tennis har blitt en innendørssport. 70 prosent av treningen skjer innendørs. Derfor må vi sende en del spillere til Oslo Tennis Arena store deler av året, sier HTKs styreleder Bjørne Byhring.

For alle
At Holmenkollen Tennisklubb for øyeblikket faktisk ligger plassert i Bjørnveien er avgjørende for at den ærverdige klubben nå kan utvide kapasiteten å flytte lengre opp i Holmenkollen.

– Det var noen som spilte tennis som kjøpte en teig på åtte mål for 17.000 kroner på 1920-tallet. Da begynte noen iherdige sjeler å lage en klubb. Med den stigende tomteverdien i Oslo er denne tomten med på å finansiere store deler av det nye anlegget og gjør det hele mulig, sier Byhring.

Arbeidet med anlegget i Holmenkollen har både vært og er en tålmodighetsprøve for klubben.

– Vi har holdt med dette siden 2010. Da sendte jeg et brev til Oslo kommune, og da fikk vi et møte på daværende ordfører Fabian Stangs kontor. Så begynte ballen å rulle veldig sakte. Vi har hatt motstand, og det har vært diskutert flere mulige løsninger.

Først tenkte Holmenkollen å utnytte hele tomten i Midtstua, noe som blant annet vil medføre å fjerne noen godt likte trær. Etter hvert endret de planene.

– Vi måtte se hva vi kunne gjøre, og så ble vi enige om å senke anlegget ned i terrenget og legge mesteparten av utendørsbanene på taket for å minske fotavtrykket. Dermed består skogen, og vi bruker åtte mål, sier daglig leder i HTK, Inger Bjerke, før Byhring skyter inn.

– Oslo kommune er for å tette opp til marka med skoler og idrettsanlegg, men dette var et regulert grønt anlegg, og da måtte det omreguleres, sier Byhring.

Artikkelen fortsetter under bildet

Slik skal anlegget se ut fra utsiden. Foto: Holmenkollen Tennisklubben.

Ikke helt klart
Det vil likevel ta en god stund før byggingen i Midtstua kan starte. Det er mange prosesser som må fullføres, men det viktigste er unnagjort: Oslo kommune har enstemmig bestemt at Holmenkollen Tennisklubb skal få tomten.

– Det skal gjennom plan- og byggeetaten som skal behandle de siste klagene, blant annet. Det går ikke så fort som man tror. Det tar sin tid å få utskilt tomten og ordnet med festekontrakt. Vi kan ikke begynne før det er på plass, sier Byhring.

I tillegg er det mange spørsmål rundt tomten som må avklares. Dette skal ikke være noe problem for Holmenkollen og går derfor fort unna når det først kommer i gang.

– Er det kommunen som skal klippe gresset og slike ting? Vi mener at vi skal ta ansvaret. Jo, mer proaktive vi er med å ta ansvar, jo raskere kommer etaten til å jobbe, noe de også har gjort til nå, sier Bjerke og Byhring.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bjarne Byrhing og Inger Bjerke i Holmenkollen Tennisklubb. Foto: Odd-Sølve I. Grannes.

Avgjørende å beholde klubbprofilen
Holmenkollen Tennisklubb har hele tiden vært på samme sted, og det er også slik klubbens profil har blitt til.

– Klubbprofilen har et DNA som har blitt til over 82 år. Selv vi har noen nedskrevne teser, er det dette vi har blitt, og det er en hyggelig konsultasjon. Vi har engasjerte medlemmer; engasjerte foreldre og eldre medlemmer. Vi har barn av grunnleggerne og mange familier har vært her i lang tid. De ordner med baner og klipper gress, forteller Byhring.

Derfor blir det ingen lett oppgave for ledelsen i klubben å beholde identiteten når klubben flytter lengre opp bakken.

– Det er mange som synes det blir trist å flytte, spesielt å miste den fulle terrassen om sommeren. Vi får ikke med alle detaljer. Det vi må passe på er at vi klarer å få personligheten med oss, sier Byhring, som får støtte av Bjerke:

– Det jobber vi iherdig med. Å få med DNA-et oppover handle om å få med mennesker. Selv om det blir et nytt og moderne anlegg skal vi prøve å få med oss det hyggelige vi har her, sier Bjerke.

Utvikling
Likevel er det trolig liten tvil om at flyttingen på sikt vil bli bra for Holmenkollen Tennisklubb. Kapasiteten blir utvilsomt større og anlegget vil også komme norsk tennis til gode. Til syvende og sist handler det for Holmenkollen å ta vare på alle sine medlemmer.

– Vi har spillere i alle kategorier, barn, ungdommer, voksne damer og menn, og eldre. Vi har elite- og turneringsspillere som vi vil gjøre så gode som vi kan. Mange blir faktisk norgesmestere, og noen spiller profesjonelt. Akkurat nå har vi rundt 35 turneringsbarn som alle er topp 15 i sin aldersklasse i Norge. Klubben klarer ikke å lage verdensmestere, men vi kan lage god emner til utenlandsturneringer og collegespillere – det har vi noen av hvert år, forteller Byhring og fortsetter:

– Noe større ambisjoner har vi ikke. Den steinen må vi snu når emner eventuelt kommer, og det pleier det å komme, men da er det ofte foreldrene som står bak. Noen ganger kommer det likevel opp talenter med litt mindre ressurser, og da gjør vi det vi kan, men vi er veldige forsiktige fordi de fleste av de unge er en del av tennisskolen. Vi har som mål at de som spiller skal spille hele livet, avslutter Byhring.

Denne artikkelen ble første publisert som en klubbpresentasjon av papirmagasinet Tennis-Norge. Neste utgave av magasinet kan nå bestilles her.

Andre artikler

Støtt Tennis-Norge

Vipps ditt bidrag til 131788