Casper Ruud

Casper Ruud kvalifiserte seg for Australian Open

Casper Ruud blir første nordmann i hovedrunden i en Grand Slam-turnering siden 2001 etter søndagens seier i kvalifiseringsfinalen i Australian Open.

Casper Ruud blir første nordmann i hovedrunden i en Grand Slam-turnering siden 2001 etter søndagens seier i kvalifiseringsfinalen i Australian Open.

Norsk tennis er på vei inn i en nye æra med Ruud i spissen. Da Casper Ruuds far var aktiv, Christian Ruud, spilte han jevnlig Grand Slam-turneringer fra 1992 til 2001 og var blant annet i 13 strake hovedrunder fra 1995 til 1998. I 2001 var Jan Frode Andersen og Christian Ruud Norges siste bidrag i en Grand Slam-turnering.

Søndag var det Casper Ruuds tur til å ta seg til sin aller første hovedrunde i en Grand Slam-turnering, nesten 17 år etter forrige gang en nordmann gjorde det. 19-åringen var nære i fjor i Australia, men tapte kvalifiseringsfinalen for storserveren Reilly Opelka. I forsøk nummer to i Australian Open lyktes derimot nordmannen. Søndagens seier betyr også at Ruud for første gang siden februar har vunnet tre kamper på rad.

Solid kamp
Snarøya-gutten møtte Ernesto Escobedo i kvalifiseringsfinalen. 21-åringen er rangert som nummer 117 i verden, men har en besteplassering som nummer 67 på ATP-rankingen fra juli i 2017. Amerikaneren har derimot hatt en dårlig høst og vinter.

Ruud startet oppgjøret meget sterkt. Nordmannen brøt på første forsøk. Escobedo gjorde en dobbeltfeil da han skulle avverge breakballen. Ruud fulgte opp med god serving og brøt på nytt i motstanderens andre servegame. På 3-0 måtte Norges best rangerte herrespiller kjempe for gamet, men etter å ha reddet fire breakballer og vært på deuce ni ganger, tok han ledelsen 4-0. Resten av settet gikk knirkefritt, og Ruud vant sett nummer én 6-2 på 36 minutter.

– Jeg begynte veldig bra i dag, jeg fikk en glimrende start med to break, og det var selvfølgelig digg, sier Ruud til Tennis-Norge.

Casper Ruud
Casper Ruud tok seg videre i Australia. Foto: Espen Hildrup.

I det andre settet fortsatte Ruud i samme spor, og Escobedo fortsatte også den forbedret trenden fra slutten av det andre settet. På 1-2 ble Ruud passiv og fikk en breakball i mot. Denne gangen utnyttet Escobedo muligheten og tok ledelsen 3-1. Etter hvert ble Escobedo kanskje litt vel overtent og rotet bort et servegame, slik at Ruud brøt tilbake til 3-4.

På 5-5 fikk Ruud en breakball, men ble dømt for å berøre nettet og Escobedo reddet seg inn. Deretter holdt Ruud serve, og settet endte i tiebreak. Der fikk Ruud en dårlig start og klarte aldri å heve seg. Dermed gikk det til et tredje sett med tap 2-7 i tiebreaket.

– I det andre settet, så var jeg litt bakpå, men klarte å breake tilbake og fighte meg inn igjen. Jeg hadde break på 5-5, men ble dømt på en ball jeg var nær i nettet, som var litt kjipt, for jeg hadde kanskje vunnet den på neste. Uansett spilte jeg et dårlig tiebreak, sier Ruud.

Ruud fikk en god start på det tredje settet. Unggutten holdt sitt første servegame og fikk så tre breakballer. På det tredje forsøket banket Escobedo ballen i nettet, og Ruud fikk en strålende åpning på avslutningssettet. På 3-0 fikk Ruud flere breakmuligheter på deuce. En tydelig frustrert amerikaner reddet seg inn flere ganger og hadde gameballer, men Ruud brøt til 4-0. Nordmannen holdt sine neste servegame og sikret seier 6-1 i det siste settet.

– Jeg klarte å nullstille meg. Det var viktig at jeg fikk breaket tidlig i det tredje settet og enda deiligere at jeg fikk dobbeltbreak. Da satte jeg spikeren i kista. Jeg servet veldig bra i dag og spilte mer aggressivt. Det gjorde at jeg vant, sier Ruud.

Escobedo begynte kampen dårlig. Amerikaneren gjorde mange feil og ga enkle poeng fra seg på egen serve. Ruud servet på sin side meget bra i starten og vant derfor komfortabelt det første settet. Det andre settet ble jevnere ,og Escobedo var tydelig mer på. Utover i sett nummer to falt 21-åringens kvalitet igjen, men han hevet seg i tiebreaket og sikret et tredje sett. I sett nummer tre hevet Ruud seg, mens Escobedo mistet flyten, og nordmannen sikret en plass i hovedrunden.

Mye penger
Å komme til en hovedrunde i en Grand Slam-turnering er noe av det største som kan skje en spiller med Ruuds ranking. Nordmannen forsvarer de 25 poengene fra kvalifiseringsfinalen i fjor og får i tillegg ti nye ATP-poeng. Ruud er også sikret rundt 350.000 norske kroner i premiepenger.

I første runde kan Ruud bli trukket mot mye forskjellig motstand. Den høyest rangerte spilleren den norske tennisspilleren kan møte er verdenstreer Grigor Dimitrov, men Ruud kan også være heldig å møte en kvalifiseringsspiller, for eksempel svenske Elias Ymer.

Motstanderen blir klart senere søndag og første runde kan spilles allerede natt til mandag.

Andre artikler

Støtt Tennis-Norge

Vipps ditt bidrag til 131788