Casper Ruud
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on email

Ruud til sensasjonell kvartfinale i Rio etter tiebreak

Casper Ruud spilte en meget god kamp i andre runde av ATP 500-turneringen i Rio og er videre til kvartfinale etter seier over Roberto Carballas Baena.
Casper Ruud imponerer i Rio. Foto: Espen Hildrup.

Casper Ruud spilte en meget god kamp i andre runde av ATP 500-turneringen i Rio og er videre til kvartfinale etter seier over Roberto Carballas Baena.

Mandag tok den norske 18-åringen sin første seier på verdenstouren, og Norges første seier på nivået siden Jan Frode Andersen gjorde det i 2004. Torsdag ble det enda en ny seier, og Ruud er dermed den første nordmannen i en kvartfinale på verdenstouren siden faren Christian Ruud i 2001.

Kvartfinaleplassen gjør også at nordmannen klatrer ytterligere på verdensrankingen. Fra før var Ruud allerede sikret 45 poeng, men nå har han med seg 90 poeng i lomma. Det vil gi stortalentet en plassering rundt 165.-plass fra sin nåværende 208.-plass. I tillegg har han spilt inn nærmere 400.000 kroner i premiepenger.

Sterk motstander
Og nok en gang imponerte Ruud. Mandag slo den unge nordmannen ut nummer 88 i verden, Rogerio Dutra Silva, og kun en gang tidligere har Norges beste rangerte tennisspiller slått en høyere rangert spiller. Det skjedde i Challenger-turneringen i Sevilla, der Inigio Cervantes, daværende nummer 75 i verden, ble slått i turneringen Ruud vant.

Torsdagens motstander, Carballes Baena, var i utgangspunktet noe av det lettere Ruud kunne møte i turneringen. Spanjolen måtte ta seg gjennom kvalifiseringen for å nå hovedrunden, men imponerte stort med å slå nummer 39 i verden, Joao Sousa, i første runde.

Den spanske 23-åringen er på 132.-plass i verden. Han har sin høyeste plassering fra august i fjor med en 95.-plass. I fjor vant grusspesialisten ingen Challenger-turneringer, men kom seg til første runde i verdens største grusturnering, Roland Garros, etter en sterk kvalifisering. Carballes Baena kom seg også til kvartfinalen i ATP 250-turneringen i Quito for to uker siden.

Spennende kamp
Det ble et svært jevnt første sett som varte i hele 66 minutter. På 2-1 fikk Ruud sine første breakballer, men misbrukte begge to mulighetene. På 2-2 havnet han selv under 0-40, men reddet alle tre breakballene. Også på deuce måtte nordmannen redde en breakball, før han servet inn gamet. Også i påfølgende servegame fikk Carballas Baena en breakmulighet, men igjen avverget Ruud.

I resten av settet holdt begge serven uten breakballer i mot, og det gikk til tiebreak. Ruud vant det første poenget, men fikk deretter trøbbel og havnet under 2-6. Unggutten reddet to settballer, men så avgjorde den spanske motstanderen med 7-4 i tiebreaket.

Det andre settet startet meget bra for Ruud. På 1-1 fikk Snarøya-gutten tre breakballer. På det andre forsøket fikk han kampens første brudd. I resten av settet hadde norgesmesteren full kontroll på egen serve og vant settet 6-4, selv om han misbrukte en break- og settball på 5-3.

I det tredje settet fikk Ruud en marerittstart. Carballas Baena brøt på første forsøk. På 1-3 fikk nordmannen to breakballer, men misbrukte begge. Unggutten hevet seg fra starten av det avgjørende settet og fikk nok en gang breakball på deuce på 2-4. Denne gangen utnyttet han muligheten og brøt. Etterpå holdt stjerneskuddet serven og utlignet til 4-4.

Det ble ingen nye brudd i settet og kampen måtte avgjøres i tiebreak. Denne gangen var det Carballes Baena som vant det første poenget. Ruud klarte bare å sette en av sine to neste server og havnet igjen på etterskudd. Unggutten viste mental styrke da han sto i mot spanjolens to neste server med glimrende spill. Ruud fulgte opp med godt spill på sine neste to server og hadde kampen i egne hender. Nordmannen lot ikke muligheten gå fra seg og vant kampen med 7-3 i tiebreaket.

Gode muligheter
Dermed fortsetter framgangen for Ruud. Unggutten følte nok trolig at han burde ha vunnet det første settet. Da hadde tennisspilleren flere gode muligheter, men han ble litt for het på grøten og gjorde upressede feil. I det andre hevet han seg grundig, før Ruud i det tredje settet måtte hente seg inn igjen etter en dårlig start, men sikret til slutt seieren.

I kvartfinalen møter Ruud vinneren i oppgjøret mellom brasilianerne Thomaz Bellucci og Thiago Monteiro. Begge er useedet og henholdsvis rangert som nummer 76 og 85 i verden. Bellucci imponerte ved å slå ut verdensfemmer Kei Nishikori i den første runden. Ruud har derfor gode muligheter for å ta seg til en eventyrlig semifinale. Kampen spilles trolig midt på natta norsk tid, som fjerde kampen fra klokka 19.00 norsk tid.

Andre artikler

Lik Tennis-Norge på Facebook for å holde deg oppdatert.