Det norske breddeproblemet – forbundet vil holde lengre på spillerne

av | 6 juli, 2016 - 08:21 | Norsk

Et av norsk tennis aller største problemer oppover årene har vært bredden fra ungdomsårene og oppover. Nå vil Norges Tennisforbund (NTF) jobbe aktivt for å gi et tilbud til ungdom.

Foto: Odd-Sølve I. Grannes, Tennis-Norge.

Generalsekretær Alexander Kjær er opptatt av lagbygging. Foto: Odd-Sølve I. Grannes, Tennis-Norge.


Et av norsk tennis aller største problemer oppover årene har vært bredden fra ungdomsårene og oppover. Nå vil Norges Tennisforbund (NTF) jobbe aktivt for å gi et tilbud til ungdom.
Tirsdag ble Norges Davis Cup-lag mot Luxembourg tatt ut. Lagkaptein Anders Håseth hadde trolig ingen vanskelig oppgave i å ta ut laget. Bak hardtsatsende Casper Ruud og Viktor Durasovic er det et lite stykke ned til Joachim Bjerke, Fredrik Ask og Nils Ellefsen.
En tendens er at når man begynner på ungdomsskolen, så velger ofte mange unge å slutte med idrett fordi de ikke ønsker å satse for å bli best. Tennis er intet unntak, og NTF ønsker å gjøre noe med problemet. Først når tilbudet for tenåringene er godt nok, vil bredden komme.
-Vi må trene enda mer motiverende for ungdommen, fordi det er et av satsningsområdene våre. Vi har en fantastisk rekruttering hos de yngste, men i tenårene er det mange som faller av. Vi ønsker å gjøre det mer inkluderende, litt mer sosialt, med mer fokus på lagspill for dem som ikke ønsker å bli Rafael Nadal, sier generalsekretær i Norges Tennisforbund, Alexander Kjær, til Tennis-Norge.
Lagbygging
Nettopp lagbygging er noe Kjær har fokusert på fra første stund han gikk inn dørene på Oslo Tennisarena på Hasle i juni for ett år siden. Den tidligere syklisten tror det er den store nøkkelen til å holde på utøverne lengre. Ikke alle blir gode i ung alder.
-Jeg står for at vi må bygge laget. Det er greit at man skal bli god i tennis, men vi vet at da må man stå ganske lenge i det. De beste mannlige spillerne er rundt 28 år, mens for kvinnene er det 26 år. Det betyr at vi faktisk har ganske god tid, og vi må ta oss tid for å bli så god vi kan. En av våre utfordringer er et Norge som rusher litt etter å bli god i tidlig alder, men vi må forstå at vi må lage kultur for at vi også kan spille tennis godt opp i 20-årene, sier Kjær.
2016-05-26 02.07.32-1

Øivind Sørvald vil ha mer lagspilling i norsk tennis. Foto: Odd-Sølve I. Grannes, Tennis-Norge.


Per i dag er det kun Ulrikke Eikeri, Nils Ellefsen og Fredrik Ask som er eldre enn 20 år og satser på tennis. I lagspill er det også fravær av spillere i denne alderen. Sportssjef Øivind Sørvald, er sammen med sin sjef, opptatt av at man får med flere lengre i sporten.
-Jeg tror lagspilling kan hjelpe. Tyskerne og svenskene er gode på det. I Norge har vi lagspill bare i sommersesongen, men jeg tror lagspill bør foregå i større deler av året. Når man er i 20-årene og ikke går for profflivet, så er det litt kulere å være sammen med noen å spille. Vi ser jo at folk gir seg når de får unger og kommer tilbake i 30-årene med lagspill på Old Boys-lag, sier Sørvald.
-Hvordan skal dere gjøre lagspill til en viktigere del av norsk tennis?
-Jeg mener det er noe vi bør satse mer på framover. Vi må bygge det opp gradvis, og det må vare lenger enn vi holder på i dag, kanskje hele året. Det er veldig stor interesse for det de sju-åtte ukene det holder på om sommeren. Alle undersøkelser viser at den sosiale biten er viktig for at folk driver med idrett, og det synes jeg vi kan være flinkere til å bygge opp rundt, sier Sørvald.
Oslo-basert
De aller fleste tennisproffene i Norge kommer fra Oslo eller i nærheten av hovedstaden, som Bærum, og Andrea Raaholt fra Drammen. Det foregår også mye bra tennis i andre landsdeler, men få fra andre landsdeler enn Østlandet har tatt steget helt opp.
-Spillerutvikling skjer fra uke til uke i klubben, men vi har gjorte noen grep, som at vi vil ha bruttotropper på landslaget. Det vil si at vi tar inn seks spillere, ikke bare de tre som skal representere landslaget, for å inkludere flere. Det er fordi vi vet at god treningsånd og metodikk sprer seg, så jo flere vi kan motivere, jo bedre, sier Kjær.
Generalsekretæren sier tennisforbundet ikke har noen konkret plan for å få opp toppspillere fra andre deler av landet, men han tror ikke det er umulig å gjøre det selv om man er fra Stavanger.
-Det er ikke noen quickfix, men man vet jo fra alpint at Ole Kristian Furuseth er fra flate Jesssheim og Aksel Lund Svindal fra Lillestrøm. Det er ingenting i veien å bli en verdensmester i tennis fra Gjøvik, men det må settes i system, og det må trenes på de riktige tingene, man må være dedikert og langsiktig. Vi har ingen konkret plan for å få en verdensmester fra Kongsvinger, annet enn en god trenerutdanning i bunn, og at vi deler praksis med trenerne. Vi har også Øivind Sørvald, som støtter de aller beste i verden med videoanalyse, og det er tilgjengelig for alle i Norge, sier Kjær.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Julemagasinet Tennis Norge

Julemagasinet Tennis Norge

Les større reportasjer om bl.a Sinner, Nadal og Ruud i årets siste utgave av Magasinet Tennis Norge.

Ute av Montemar Challenger

Ute av Montemar Challenger

Etter to gigant-seirer, var det en kval-spiller som sendte Nicolai Budkov Kjær ut av kvartfinalen i spansk Challenger.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Siste innlegg

Arkiv