Sportsutstyrleverandøren ASICS har nylig lansert resultatene fra sin andre State of Mind-studie – som er en global studie som undersøker sammenhengen mellom trening og mental helse.
Funnene er ganske interessante da de bekrefter at fysisk aktivitet er forbundet med forbedret mental helse, og avdekker en sammenheng mellom å være fysisk aktiv i tenårene og positiv mental helse i voksen alder.
Funnene er basert på resultater fra 26.000 deltakere fordelt på 22 land.
Her er noen av hovedfunnene:
- ASICS’ andre State of Mind-studie (første publisert i 2023) fortsetter å vise en positiv sammenheng mellom fysisk aktivitet og mental helse. Det er imidlertid store forskjeller i aktivitetsnivåer verden over, der lavere aktivitetsnivå er assosiert med lavere mental helse.
- Å være fysisk aktiv i tenårene påvirker mental helse senere i livet. De som trener gjennom hele ungdomstiden, viser høyere aktivitetsnivåer og State of Mind-scores som voksne enn de som ikke var aktive i denne livsperioden.
- Studien viser at det er spesielt viktig å være aktiv i alderen 15-17 år. De som jevnlig trente i denne alderen, viser høyere fysisk aktivitetsnivåer senere i livet og rapporterer høyere State of Mind-score som voksne enn de som ikke gjorde det.
- Hvert år en tenåring er engasjert i regelmessig trening er forbundet med forbedrede State of Mind-scores i voksen alder.
- Dessverre er det en økning av inaktivitet blant yngre generasjoner over hele verden, og tenåringer slutter å trene tidligere og i større antall enn noen gang tidligere. Dette har en negativ påvirkning på sinnstilstanden deres både nå og i framtiden.
Skremmende utvikling
Studien avdekket også et bekymringsfullt generasjonsgap når det gjelder trening, der yngre generasjoner er stadig mindre aktive. 57 % av «den stille generasjon» (78+) sa at de var aktive daglig i barndommen sammenlignet med bare 19 % av generasjon Z (18-27 år), noe som viser en bekymringsverdig trend med yngre generasjoner som dropper ut av fysisk aktivitet tidligere og i større grad enn generasjonene før dem.
Globalt har medlemmer av generasjon Z de laveste State of Mind-scorene med en gjennomsnitt på 62/100 sammenlignet med babyboomers 68/100 og den stille generasjonens 70/100.
For full rapport: State of Mind Study 2024