Alexander Zverev og den tyske leiren kunne slippe jubelen løs etter å ha slått Polen i United Cup. Foto: X/United Cup.

Tyskland vant United Cup

av | 7 januar, 2024 - 15:40 | Internasjonalt

Døgnvill Alexander Zverev ledet Tyskland til seier over Polen i finalen av landslagsturneringen.

Tyskland – Polen: 2-1

  • Iga Swiatek – Angelique Kerber: 2-0 (6-3, 6-0)
  • Alexander Zverev – Hubert Hurkacz: 2-1 (6-7, 7-6, 6-4)
  • A.Zverev/L. Siegemund – I.Swiatek/H.Hurkacz: 2-1 (6-4, 5-7, 10-4)

Den andre utgaven av United Cup har vært en gedigen suksess med mye drama og nervepirrende tennis-oppgjør den siste uken. Turneringen har et unikt format der herrer og kvinner konkurrerer sammen som et landslag – og hvor det tildeles individuelle ATP og WTA poeng basert på resultater.

Overlevde to matchballer

Også den store finalen på søndag mellom Tyskland og Polen gikk hele den nervepirrende distansen da alt skulle avgjøres på et match tie-break i mixed doubles.

Oppgjøret startet med at verdensener Iga Swiatek gav Polen ledelsen 1-0 etter hun slo Angelique Kerber 6-3, 6-0.

Den neste kampen ble en perle av en thriller da Alexander Zverev møtte Hubert Hurkacz.

Alexander Zverev hadde i forkant uttalt at han ikke sovnet før nærmere 05:45 etter Tyskland på dramatisk vis slo vertsnasjonen Australia i semifinalen på lørdag – et oppgjør som også ble avgjort på match tie-break i mixed doubles – og som ble avsluttet langt etter midnatt lokal tid.

Hurkacz tok det første settet på tie-break. Da det andre settet også gikk til tie-break, hadde ingen av spillerne klart å bryte hverandre. Ting så ut til være avgjort og Polen som vinnere da Zverev ble konfrontert med to matchballer, men på mirakuløst vis reddet han begge.

Tre timers blodslit – så rett til doubles

I en dramatisk sekvens vant tyskeren fire poeng på rad og snudde tie-breaket til 8-6 og kampen gikk til et tredje sett.

Fra å ha vært døden nær, stod Zverev for kampens eneste serve-brudd da han vant det tredje settet 6-4 og tok stillingen til 1-1 mellom Tyskland og Polen etter en tre timers maratonkamp mot Hubert Hurkacz.

Dermed skulle United Cup 2024 avgjøres ved mixed doubles. Tross tre timers blodslit valgte både Hurkacz og Zverev å stille i mixed. Sammen med Laura Siegemund var det Tyskland som stod igjen som vinnere etter de vant kampen mot Hurkacz og Iga Swiatek på et tredje setts match tie-break med settsiffer 10-4.

De Minaur hindret Ruud-retur til Topp 10

Casper Ruud var lenge i posisjon til å returnere til Topp 10 etter å ha vunnet alle sine tre individuelle kamper i United Cup, men i stedet er det australske Alex De Minaur som for første gang i sin karriere entrer Topp 10 etter en rekke imponerende resultater som sender han fra 12. til 10. plass på verdensrankingen

Ruud blir værende på 11.plass etter den første uken med spill i 2024.

Minaur sin inntreden i Topp 10 markerer første gang en australsk herre er blant de ti beste siden Lleyton Hewitt sist var der i 2006.

Sesongens første ATP og WTA titler

I tillegg til United Cup, har det også blitt spilt to ordinære ATP og WTA turneringer, alle i kategorien 250.

Bulgareren Grigor Dimitrov slo Holger Rune i finalen av Brisbane International med settsiffer 7-6, 6-4.

Tittelen er Dimitrov sin første siden han vant ATP Finals i 2017. Totalt har bulgareren nå ni titler på sin CV.

Seks års tittel-tørke er over for Grigor Dimitrov. Foto: X

Også i Hong Kong Tennis Open glapp tittelen for en nordisk spiller da finske Emil Ruusuvuori tapte til russiske Andrey Rublev, som kunne løfte karrierens 15. tittel etter en 6-4, 6-4 seier.

Andrey Rublev har startet 2024 sesongen med å vinne en tittel. Foto: X.

Den amerikanske 19 åringen Cori ‘Coco’ Gauff fikk omsider sitt Grand Slam gjennombrudd da hun vant US Open i fjor. Publikumsyndlingen, som nå er nummer tre i verden, vant ASB Classic i Auckland, New Zealand etter hun snudde finalen mot Elina Svitolina med settsiffer 6-7, 6-3, 6-3.

Gauff forsvarte dermed tittelen i New Zealand fra i fjor og har nå totalt syv individuelle WTA titler på CV’en.

Cori ‘Coco’ Gauff vant ASB Classic i New Zealand for andre år på rad. Foto: Shutterstock.

Kvinnefinalen i Brisbane International ble en reprise av fjorårets Australian Open finale, men med motsatt vinner da Elena Rybakina overbevisende slo Aryna Sabalenka med settsiffer 6-0, 6-3.

Elena Rybakina fra Kasakhstan vant karrierens sjette WTA tittel etter hun slo favoritt Aryna Sabalenka i finalen i Brisbane. Foto : Instagram.

En uke igjen til Australian Open

I den større sammenheng er alle turneringer som spilles disse ukene, en oppvarming til det store høydepunktet Australian Open, som i år starter en dag tidligere enn vanlig – søndag 14. januar.

I motsetning til i fjor hvor Casper Ruud valgte å spille ASB Classic i New Zealand, har nordmannen tatt turneringsfri uken før Australian Open. Det er sannsynligvis en god beslutning da toppspillere vanligvis ikke deltar i småturneringer like i forkant av Grand Slams.

Norges doubles-dronning Ulrikke Eikeri (WTA Doubles 37) deltar i neste ukes WTA 500 Adelaide International sammen med makker Cristina Bucsa fra Spania. De møter første-seed Laura Siegemund og Barbora Krejcikova i første runde.

Neste ukes turneringer (08.01 – 14.01)

ATP

  • Adelaide International – ATP 250 – Hardcourt – Australia. Tommy Paul er første seed.
  • ASB Classic – ATP 250 – Hardcourt – Auckland, New Zealand. Ben Shelton er første seed.

WTA

  • Adelaide International – WTA 500 – Hardcourt – Australia. Elena Rybakina er første seed.
  • Hobart International – WTA 250 – Hardcourt – Australia. Elise Mertens er første seed.

Australian Open starter søndag 14. januar.

Turneringen nå er utvidet til 15 dager fremfor de vanlige 14. Lengre kamper og større fleksibilitet er oppgitt som grunn for utvidelsen.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv