Carlos Alcaraz ble den femte herre til å vinne Wimbledon siden 2003 – frustrert Djokovic fikk sinneutbrudd. Foto: Discovery+.

Carlitos vant Wimbledon – knuste Djokovics drøm om en Kalender Slam

av | 16 juli, 2023 - 20:28 | Internasjonalt, Wimbledon

20 år gamle Carlos Alcaraz gjorde det umulige; han slo Novak Djokovic i finalen av Wimbledon.

Carlos Alcaraz – Novak Djokovic: 3-2 (1-6, 7-6(6), 6-1, 3-6, 6-4)

Dette var kampen som hadde alle forutsetninger for å bli en perle: Veteranen Djokovic, 36 år gammel, men fortsatt på ‘top of his game’ – mot 20 år gamle Carlos Alcaraz, allerede bekreftet som en av de neste store.

De to har byttet på å være verdensenere det siste året – og den posisjonen lå også i potten på søndag.

Og dramatisk ble det. En Grand Slam finale verdig, mometumet skiftet frem og tilbake i en kamp som inneholdt det meste; spektakulære ballvekslinger, frustrasjon, sinne og intens glede.

En nesten fem timer lang gladiatorkamp mellom nummer 1 og nummer 2 i verden, mellom den nye generasjonen og den siste gjenværende av De Tre Store.

En kamp som endte med at den nye generasjonen slo verdens beste tennisspiller gjennom tidene, på hans egen hjemmebane hvor han har gått til topps syv ganger, inkludert i de fire siste utgavene.

Generasjonsskifte tiltar

Wimbledon-tittelen er Alcaraz sin andre Grand Slam, den første kom i US Open i fjor da han slo Casper Ruud 3-1 i finalen. Seieren betyr også at spanjolen beholder posisjonen som verdensener.

Dette var andre gang vi fikk oppleve et klimaks i det pågående generasjonsskifte hvor en av de nye unge slår en av De Tre Store i en Grand Slam finale.

Den første kom i US Open i 2021 da Daniil Medvedev slo Djokovic. Da var Djokovic en seier unna den flyktige Kalender-slammen; å vinne alle de fire store i samme kalenderår, en prestasjon som kun er utført en gang i Open æraen; i 1969 da Rod Laver gjorde det for andre gang.

Men søndagens Wimbledon-finale var kanskje enda mer symbolsk da hendelsen ble utført på den hellige gressmatta hvor moderne tennis ble oppfunnet – en gressmatte som har skapt og forvart legender.

Her er det ingen tilfeldigheter, ingen one-hit-wonders. Alcaraz fornektet Djokovic å tangere WImbledon-rekorden til Roger Federer med 8 titler – og prestasjonen med å vinne turneringen fem ganger på rad, noe både Federer og Björn Borg har klart.

Slik var søndagens finale

Veteranen Djokovic dominerte det første settet hvor han dobbelbrøt Alcaraz fra start og fikk opp 5-0 før han til slutt servet inn settet 6-1 etter 35 minutter.

På dette tidspunktet så det ut til at finalen skulle bli plankekjøring for veteranen.

Men Alcaraz er ikke verdensener for ingenting. Spillet jevnet seg ut i det andre settet som gikk til tie-break etter spillerne hadde brutt hverandre en gang hver.

Alcaraz havnet under 0-3, men kjempet seg tilbake og tok tie-breaket 8-6.

1-1 i sett.

26 minutters game

Momentumet var snudd inn i det tredje settet hvor det var Alcaraz som herjet. Spanjolen hadde allerede et break inne da Djokovic servet på 1-3 i et absurd game som inneholdt 13 deuce og varte over 26 minutter før Alcaraz tok scoren til 4-1.

Til slutt servet Alcaraz inn det tredje settet 6-1, et sett som varte i 60 minutter hvorav det ene gamet utgjorde 26 minutter.

Fra 0-1 ledet Alcaraz nå 2-1

Ny sjanse for Djokovic – iskald Alcaraz

Djokovic tok tilbake initiativet i det fjerde settet, brøt Alcaraz først en gang før han dobbelbrøt inn settet til 6-3.

I det femte og avgjørende settet reddet Djokovic først et break-point før han selv spolerte en mulighet i det andre gamet. I det tredje game kom omsider bruddet og Djokovic havnet bakpå.

Kampen produserte ikke flere bruddmuligheter, Carlitos holdt hodet kaldt og gjorde ingen feil da han servet inn det femte settet 6-4 og kampen 3-2 etter 4 timer og 46 minutter.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

French Open 2024

French Open 2024

Casper Ruud er heldig med trekning – blir likevel knalltøft for nordmannen å nå sin tredje strake finale i Paris.

Trening gir bedre liv

Trening gir bedre liv

Ny global studie viser sammenheng mellom regelmessig trening i tenårene og positiv mental helse i voksen alder.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv