Holger Rune og Casper Ruud møtes i semifinalen i Roma på lørdag. Foto: Shutterstock.

Kampen om Skandinavia

av | 19 mai, 2023 - 08:14 | Casper Ruud, Internasjonalt

Avslutningen i Roma blir en popkornfest.

Djokovic er ute, Alcaraz er ute, Nadal deltok ikke – de fire siste i Roma er likevel alle Topp 10 og fra den ny-modne generasjonen.

En av dem har vært verdensener – en har vært nummer to – og en har nummer 3 som sin høyeste ranking.

Alle unntatt Ruud er tidligere Masters vinnere.

De er alle i alderen 20 til 27.

Rune er Ruuds stygge speilbilde

For nordmenn er Roma allerede en spesiell turnering. To ganger har Ruud vært i semifinalen og begge gangene har han tapt til superstjernen Novak Djokovic.

Nå er nordmannen tilbake i semien for tredje gang.

Motstanderen denne gang er bad boy Holger Rune, den danske kometen som eksploderte på tennishimmelen og satte Ruud i skyggen av den skandinaviske tennis-solen.

Et rivaleri er født

Forrige gang Ruud og Rune møttes var i kvartfinalen i French Open i fjor. Den kampen ble famøs pga Runes barnslige og usportslige oppførsel, inkludert hyl og skrik.

Noen uker i forveien hadde dansken vunnet sin første ATP tittel (München) og kommet seg helt opp til 28.plass på verdensrankingen. Selvtilliten og appetitten til 19 åringen var derfor stor – nå hadde han i tillegg sjansen til å slå Nordens tennisstjerne Casper Ruud.

Møtet mellom nordmannen og dansken i Paris var det fjerde i rekken, men det var her rivaleriet virkelig startet. Avstanden mellom dem hadde krympet og Rune var nå en reel utfordrer som kunne slå nordmannen.

Resultatet ble at Ruud vant 3-1 mens Rune ble forbannet, oppførte seg grinete og slang med leppa i spillertunnelen etterpå.

Kontrasten mellom de to spillerne kunne ikke være større. Ruud som den voksne, stabile og fornuftige – Rune som den barnslige og ufordragelige – det totalt motsatte av Ruud.

Forholdet mellom Casper Ruud og Holger Rune har vært anspent siden kvartfinalen i French Open i fjor. Foto: Eurosport.

Ruuds absurde 2022

I Paris gikk Ruud videre til en sensasjonell finale hvor han ble Rafael Nadals offerlam nummer 14 før nordmannen på sensommeren opphevet normalfysikken i tennis ved å nå finalen av US Open – og var med det en kamp unna å bli verdens beste tennisspiller – i en periode hvor både Nadal og Djokovic var aktive.

Noen måneder senere spilte Ruud en ny superfinale, denne gang i ATP Finals mot Novak Djokovic. På dette tidspunktet var Ruud en kamp unna tidenes største premieutbetaling* i tennis.

En kamp ifra nummer 1 i verden og en kamp unna tidenes cashpot i tennis.

Return of the Bad Boy

Mens dette pågikk var guttungen Rune fortsatt bare en skrikerunge. Det var Casper Ruud som var The Big Deal i Skandinavia.

Stakkars lille Sverige, deres æra som selvskreven adel av skandinavisk tennis lå allerede i ruiner og ydmyket av lillebror Norge da det i tillegg kom mer og mer lyd fra Danmark.

Det var lyden av en 19 år gammel danske som slo Novak Djokovic i finalen av Paris Masters.

Mesteren: Holger Rune vant Paris Masters i november. Foto: Shutterstock

Den kampen forandret alt.

Mindre viktig var det at Rune slo tidenes mestvinnende Masters-mester i en finale.

Litt viktigere var det at han ble en Topp 10 spiller.

Det viktigste av alt var tittelen. Den var av karakteren stor. Fortsatt ranket bak en Grand Slam og ATP Finals, men likevel en stor tittel.

Det går et skille i profesjonell tennis mellom dem som har – og dem som ikke innehar en stor tittel.

Det skillet står mellom Casper Ruud og Holger Rune.

Alle Ruuds ti ATP titler er av kategorien 250, som denne fra Swiss Open (Gstaad) en tittel nordmannen har vunnet de siste to årene. Foto: Shutterstock.

Ekkoet fra Paris i november ga gjenklang på 17.mai da Rune på ny slo Novak Djokovic.

Nå er tiden inne for nordmenn å være ydmyk. Formen til Ruud er fortsatt usikker. Kanskje er nordmannen i semifinalen mye fordi han unngikk Jannik Sinner i kvarten.

Rune er uansett kvalifisert fordi han slo verdens beste tennisspiller, et unikum med 38 Masters titler i tillegg til sine 22 Grand Slams.

På lørdag får vi vite hvem som er Skandinavias beste tennisspiller. Kampen starter kl 13.

Medvedev i grusform

Lørdagens andre semifinale står mellom Daniil Medvedev og Stefanos Tsitsipas.

Medvedev er i utgangspunktet en hardcourt spiller, ingen av hans 19 ATP titler stammer fra grusen, men russeren har levert bedre resultater i år enn vanlig.

Stefanos Tsitsipas er uansett favoritt i det oppgjøret. Grekeren har ‘bare’ to Masters titler på CV’en etter å ha vært en finale-grossist i mange år.

Elena Rybakina er favoritt blant de siste fire på kvinnesiden. Foto: Shutterstock.

Rybakina er favoritt

På kvinnesiden er det bare en Topp 10 spiller blant de fire gjenværende; Elena Rybakina. Jenta fra Kasakhstan slo regjerende mester og verdensener Iga Swiatek i kvartfinalen.

Det var også Rybakina som slo Iga Swiatek i årets Australian Open – og hvor hun til slutt gikk til finalen og tapte for Aryna Sabalenka.

Kvinnenes semifinaler går på fredag:

  • Elena Rybakina – Jelena Ostapenko
  • Anhelina Kalinina – Veronika Kudermetova
Enorme summer tilfaller de siste spillerne i store tennisturneringer. Illustrasjonsbilde.

Største utbetalingen i tennishistorien

*Vi skrev tidligere i artikkelen at Casper Ruud under fjorårets ATP Finals finale var en kamp unna tidenes pengeutbetaling i tennis.

Dersom Ruud hadde slått Novak Djokovic ville hans utbetaling ha vært 4,35 millioner dollar, så å si en tangering av de 4,42 millioner dollerne som Ashleigh Barty fikk da hun vant WTA Finals i 2019, noe som da var verdens største utbetaling.

52 millioner mynter

Men Ruud tapte ATP Finals finalen og måtte nøye seg med rundt 22 millioner kroner.

Novak Djokovic vant og tangerte dermed Roger Federers ATP Finals rekord med seks titler – samtidig som Djokovic hentet hjem tidenes cashpot i tennishistorien; 4.74 millioner dollar – noe som med dagens kurs tilsvarer nesten 52 millioner kroner.

Djokovic fikk mer for seieren enn hva Ruud ville fått fordi serberen vant alle gruppe-oppgjørene mens Ruud tapte en av tre.

Ruud og Rune er garantert 3,6 millioner kroner hver i Roma. Turneringsvinneren får nesten 13, tapende finalist får 7.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

French Open 2024

French Open 2024

Casper Ruud er heldig med trekning – blir likevel knalltøft for nordmannen å nå sin tredje strake finale i Paris.

Trening gir bedre liv

Trening gir bedre liv

Ny global studie viser sammenheng mellom regelmessig trening i tenårene og positiv mental helse i voksen alder.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv