Etter noen turbulente år hvor covid-pandemien har forstyrret turnerings-kalenderen ser 2023 ut til å bli en ’tilbake til normalen’ sesong hvor hovedstammen av turneringer er slik den var før Covid pandemien kom i starten av 2020.
Dette er hovedpunkter og justeringer for den kommende 2023 sesongen:
- United Cup erstatter ATP Cup i Australia med sesongstart 29. desember. Norge skal delta i det nye konseptet hvor landslaget består av både herrer og kvinner.
- Kina er tilbake på kalenderen med sine fire turneringer i Shanghai, Beijing, Zhuhai og Chengdu.
- Med Shanghai er vi tilbake til ni Masters turneringer hvor tre utvides fra åtte til tolv spilledager.
- Auckland i New Zealand er tilbake etter to års fravær.
- Laver Cup spilles neste år i Vancouver.
- Davis Cup spilles i januar og september. Finals (VM) spilles i Malaga i november.
- Fortsatt ingen turneringer i Russland.
- Astana Open i Kasakhstan går tilbake til å være en ATP 250.
- Det blir en ATP 250 i Bosnia; Banja Luca Open i grus-sesongen.
- De ‘nye’ ATP 250 turneringene i San Diego, Tel Aviv, Firenze, Seoul og Mallorca fortsetter.
- Ellers går turneringskalenderen som vanlig.
Ruuds kurs til toppen – må bli mer kynisk i sine valg
Casper Ruud har i løpet av en fantastisk 2022 sesong etablert seg som en Topp 5 spiller. For å fortsette å være helt i toppen må nok Snarøya mannen bli litt mer kynisk.
Nordmannen kan i utgangspunktet ikke spille like mange ATP 250 turneringer slik han har gjort de siste årene. For en Topp 5 spiller med tronen i sikte, må masterplanen bygges rundt de store turneringene. Da snakker vi de fire Grand Slams og ni Masters turneringer.
Poeng-økonomisk gir det liten mening å slite seg ut uke etter uke i ATP 250’er, som for en Topp 5 spiller hovedsakelig brukes som innkjøring, oppvarming og fremvisning til de større turneringene.
Ruud er nummer fire i verden med 5000 innspilte poeng. 3000 av dem kom fra tre turneringer (Miami, French Open og US Open).
No more Mr Nice Guy
Risikoen for å pådra seg skader i ‘grasrot-turneringer’ er også en viktig faktor Team Ruud må vurdere. Samtidig er det forventninger fra arrangører, fans og sponsorer til Ruuds deltakelse.
Ruud er en snill og hyggelig mann, men nå må kynismen få mer spillerom. Spørsmålet er om Ruud har råd til å fullføre hele grus-løpet i både Sør Amerika og sensommer-sesongen i Europa som hovedsakelig består av ATP 250’er.
Et naturlig mål for Ruud i disse periodene vil være ATP 500 turneringene; som i Rio og Hamburg.
Heldigvis er gress-sesongen kort og brutal – det er bare tre uker mellom French Open og Båstad. Skulle Ruud plutselig finne rytmen på gresset i Wimbledon, vil det bare være en bonus.
Må feire jul i Australia
Det vi foreløpig vet er at Ruud er på plass sammen med resten av det norske laget når sesongen starter med United Cup i Australia 29. desember.
150 millioner kroner skal deles ut i turneringen som består av 18 land som fordeles på seks grupper hvor hvert oppgjør i grupperundene består av fem kamper; to herre og to kvinne-kamper samt en mixed doubles kamp.
Gruppespillet foregår i Sydney, Brisbane og Perth. Sluttrundene spilles i Sydney.
Norge er i Gruppe E sammen med Italia og Brasil og skal spille sine gruppe-kamper i Brisbane.
Turneringen spilles over 11 dager og avsluttes 8. januar.
Det norske laget i United Cup:
Casper Ruud | Ulrikke Eikeri |
Viktor Durasovic | Malene Helgø |
Andreja Petrovic | Lilly Håseth |
Motstanderne :
Italia
Matteo Berrettini | Martina Trevisan |
Lorenzo Musetti | Lucia Bronzetti |
Andrea Vavassori | Camila Rosatello |
Marco Bortolotti | Nuria Brancaccio |
Brasil
Thiago Monteiro | Beatriz Haddad Maia |
Felipe Meligeni Alves | Laura Pigossi |
Matheus Pucinelli de Almeida | Carolina Alves |
Rafael Matos | Luisa Stefani |
Mellom United Cup og Australian Open har Ruud en uke hvor han kan velge en ATP 250 som oppvarming eller hvile.
Ukens historiske øyeblikk: Første gang siden Andy Roddick i 2003
Verdensener Carlos Alcaraz kunne ikke delta i årets ATP Finals pga magesmerter, men var tilstede på tirsdag for å ta imot trofeet for å avslutte året som verdensener – en prestisjetung prestasjon som for første gang siden Andy Roddick i 2003 ikke tilfaller en av De Fire Store; Roger Federer, Novak Djokovic, Rafael Nadal eller Andy Murray.
Da Nadal tapte sin andre kamp på tirsdag, var det ikke lenger noen som kunne ta tronen ifra den spanske 19 åringen som også blir den yngste spiller noensinne til å avslutte sesongen som nummer en – og det som tenåring.
Fra tidligere var det Lleyton Hewitt i en alder av 20 år og 275 dager i 2001 som hadde rekorden.
Når sesongen offisielt avsluttes 5.desember vil Carlos Alcaraz være 19 år og 214 dager.
Da 2022 sesongen startet var Alcaraz rangert nummer 32 i verden – noe som markerer den største klatre-etappen til toppen i en sesong på 50 år.
Hans største triumfer kom bl.a i US Open og Miami Open, hvor Casper Ruud var tapende finalist i begge turneringer.
Alcaraz vant også Madrid Masters hvor han slo både Rafael Nadal og Novak Djokovic på vei til sesongens andre Masters tittel.
Mer penger til alle – best for grasroten
ATP annonserte på torsdag at den totale kompensasjonspakken til spillerne på både Challenger og ATP touren i 2023 vil bli på 2,2 milliarder kroner.
Økningen på 380 millioner kroner fra i fjor skal sammen med en ny fordelingsnøkkel sørge for at det er grasroten som tjener mest, noe som skal bidra til å gjøre tennis mer økonomisk bærekraftig for spillere som spiller på en ranking fra Topp 100 til Topp 400.
Bl.a vil Challenger touren få en total økning på 75% i premiepenger, fra 120 millioner i år til 210 millioner kroner i 2023.